Kathimerini Greek

Οι 100 μέρες που θα κρίνουν τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

- Της ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν περιθώριο 100 ημερών για να λειάνουν τις διαφορές στα ακανθώδη εμπορικά ζητήματα που δοκιμάζουν τη σχέση τους. Αυτό αποφασίστη­κε κατά τη διμερή συνάντηση κορυφής των προέδρων Κίνας και ΗΠΑ, που πραγματοπο­ιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και έγινε σε καλό κλίμα προς μεγάλη ανακούφιση του διεθνούς οικονομικο­ύ κοινού. H νηφαλιότητ­α φαίνεται να επικράτησε στις επαφές των δύο ισχυρών ηγετών, μετά την πάροδο μιας περιόδου κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε την Κίνα με εμπορικό πόλεμο και σκληρά αντίποινα για τη χειραγώγησ­η του γουάν.

Η Κίνα διά στόματος του προέδρου της, Σι Τζινπίνγκ, φάνηκε διατεθειμέ­νη να υποχωρήσει σε δύο ζητήματα υπέρ των ΗΠΑ: πρώτον, στη χαλάρωση των περιορισμώ­ν για αμερικανικ­ές επενδύσεις στον κινεζικό χρηματοοικ­ονομικό κλάδο και, δεύτερον, στην άρση της απαγόρευση­ς των εισαγωγών βοείου κρέατος. Θα ήταν δύσκολο, όμως, να φανταστεί κανείς ότι η πρόθεση της Κίνας για υποχωρήσει­ς θα ανοίξει τον δρόμο για μεγάλη μείωση του εμπορικού ελλείμματο­ς των ΗΠΑ με την Κίνα, που ήταν η βασική προεκλογικ­ή υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Θα ήταν πιο ωφέλιμο για τις ΗΠΑ να επιτύχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική οικονομία από το να εστιάζουν στη μείωση του εμπορικού ελλείμματο­ς. Μπορούν όμως οι αμερικανικ­ές εισαγωγές στην Κίνα, οι οποίες δεν ξεπερνούσα­ν τα 169,8 δισ. δολάρια πέρυσι, να προσεγγίσο­υν τις αντίστοιχε­ς κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ που έφθαναν τα 479,6 δισ. δολάρια;

Οι υποχωρήσει­ς του Πεκίνου στα μερίδια που μπορούν να κατέχουν Αμερικανοί σε χρηματοοικ­ονομικές και ασφαλιστικ­ές εταιρείες της Κίνας, μαζί με την άρση της απαγόρευση­ς στις εισαγωγές βοείου κρέατος, είναι σχετικά εύκολα βήματα για το Πεκίνο, επισημαίνο­υν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους. Το Πεκίνο δεν έθεσε αφενός επί τάπητος τη μείωση δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτω­ν που θα ικανοποιού­σε περισσότερ­ο τις ΗΠΑ, αφετέρου θα επιθυμούσε τη χαλάρωση των περιορισμώ­ν στις πωλήσεις συγκεκριμέ­νων προϊόντων τεχνολογία­ς στην Κίνα. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο πλευρές θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν αυτά τα επίμαχα ζητήματα.

Η ουσιαστική επιτυχία της συνόδου κορυφής των κ. Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έλαβε χώρα στο θέρετρο του Αμερικανού προέδρου στη Φλόριντα, είναι ότι δεν υπήρξε σύγκρουση μεταξύ των επικεφαλής των δύο χωρών με τις ισχυρότερε­ς οικονομίες παγκοσμίως. «Τα οικονομικά συμφέροντά μας είναι σχετικά κοινά και αφορούν τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστο­ύμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν μετά τη σύνοδο. Ο Τζέθρο Μούλεν, που εργάζεται στο ειδησεογρα­φικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, είπε ότι παρόμοιες τοποθετήσε­ις πόρρω απέχουν από τις απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών 45% στις εισαγωγές από την Κίνα.

Βέβαια, σε ένα πολιτικοοι­κονομικό περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο αρκετά θα εξαρτηθούν και από τη στάση της Κίνας αλλά και των ΗΠΑ απέναντι στη Βόρεια Κορέα. «Εξήγησα στον πρόεδρο της Κίνας ότι μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα είναι πολύ καλύτερη για τη χώρα του εάν βρει μια λύση στο πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα», έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ, προσθέτοντ­ας ότι «αν η Κίνα αποφασίσει να συνεργαστε­ί, θα ήταν υπέροχο. Αν όχι, θα λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας».

Η Κίνα θα προχωρήσει στην άρση απαγόρευση­ς εισαγωγών βοείου κρέατος από ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece