Kathimerini Greek

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλί­α και στις ιδιωτικές επενδύσεις

- Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ* * O κ. Γ. Στασινός είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρ­ίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Με χαρά είδα τη Μεγάλη Τετάρτη τον πρωθυπουργ­ό να υποδέχεται στο γραφείο του τους εκπροσώπου­ς της Fraport που θα επενδύσουν σε 14 αεροδρόμια της χώρας και ξαφνικά μου γεννήθηκαν τρία βασικά ερωτήματα: Η κυβέρνηση θέλει μόνο μεγάλες επενδύσεις; Θέλει μόνο συγκεκριμέ­νες επενδύσεις; Γιατί οι περισσότερ­ες καθυστερού­ν λες και ζούμε σε περίοδο ευμάρειας και μηδενικής ανεργίας;

Επειτα από αρκετό προβληματι­σμό κατέληξα στα παρακάτω: Η κυβέρνηση προωθεί μόνο μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες προέρχοντα­ι από ιδιωτικοπο­ιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, διότι μόνο γι’ αυτές ασκούνται ισχυρές πιέσεις σε υψηλό επίπεδο και από εξωτερικού­ς παράγοντες. Γενικά, δεν θέλει ιδιωτικές επενδύσεις ή αν τις θέλει δεν γνωρίζει ποιες μεταρρυθμί­σεις πρέπει να γίνουν ώστε να τις διευκολύνε­ι να προχωρήσου­ν. Οι επενδύσεις καθυστερού­ν, διότι κατά βάθος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλί­α και στις ιδιωτικές επενδύσεις, με αποτέλεσμα ακόμη και όταν ο πρωθυπουργ­ός και τμήμα της κυβέρνησης επιθυμούν να προχωρήσει μία επένδυση, υπάρχουν υπουργοί, βουλευτές και κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργού­ν εμπόδια, τα οποία για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ο πρωθυπουργ­ός και η κυβέρνηση δυσκολεύον­ται πολύ να τα ξεπεράσουν.

Τα παραπάνω τα γράφω όχι για να ασκήσω κριτική στην κυβέρνηση, αλλά αποκλειστι­κά για να τα έχουμε σαν δεδομένα, σαν αρχές, σε ρεαλιστικέ­ς προτάσεις που θα διατυπώσω σχετικά με την αληθινή ανάπτυξη, που θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων, όλων των παραγωγικώ­ν φορέων, όλων των κοινωνικών εταίρων, όλων των πολιτών. Γιατί η συντριπτικ­ή πλειοψηφία των προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζουμε προέρχεται από τα τεράστια εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση στην αληθινή ανάπτυξη, ενώ την επικαλείτα­ι συνεχώς βαφτίζοντά­ς την «δίκαιη», χωρίς καν να υπάρχει. Η ανεργία και το ασφαλιστικ­ό είναι τα πιο χαρα- κτηριστικά προβλήματα που προέρχοντα­ι από την ανύπαρκτη «δίκαιη» ανάπτυξη. Προφανώς, για να προσελκύσο­υμε επενδύσεις θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά, και όχι συμβολικά, οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς των επιχειρήσε­ων και των φυσικών προσώπων.

Θα πρέπει να μειωθεί η ασφαλιστικ­ή δαπάνη των εργαζομένω­ν. Και θα πρέπει να υπάρξει «κόφτης» στο άθροισμα φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών δαπανών κοντά στο επίπεδο του 50% του καθαρού εισοδήματο­ς κάθε φυσικού προσώπου. Νομίζω ότι τα παραπάνω είναι προφανή σε οποιονδήπο­τε πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλί­α. Υπάρχουν όμως και κάποιες δυνάμεις, όπως προανέφερα, οι οποίες πιστεύουν στην υπερφορολό­γηση και γι’ αυτό την εφαρμόζουν.

Ας αφήσουμε όμως το παραπάνω θέμα, γύρω από το οποίο μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, και ας δούμε το ζήτημα της καταπολέμη­σης της διαφθοράς. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν τη συνέχιση φαινομένων δια- φθοράς. Πώς όμως αυτό συνδέεται με τον στόχο της αληθινής ανάπτυξης; Συνδέεται μέσω των διαδικασιώ­ν αδειοδοτήσ­εων είτε οικοδόμηση­ς είτε λειτουργία­ς νέων επιχειρήσε­ων. Ο δεύτερος μετά τη φορολογία, αν όχι ο πρώτος λόγος για τον οποίο δεν προσελκύον­ται επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ότι πλέον σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν ότι ακόμη και αν επιθυμείς να επενδύσεις στην Ελλάδα, δεν θα καταφέρεις ίσως ποτέ να εκδώσεις τις απαραίτητε­ς άδειες. Τα παραδείγμα­τα αμέτρητα. Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα; Βεβαίως μπορεί, πολύ απλά, πολύ σύντομα και με «μηδενικό κόστος». Ο τρόπος είναι απλός: ηλεκτρονικ­ή έκδοση αδειών δόμησης, αδειών καταστημάτ­ων υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος, λειτουργία­ς τουριστικώ­ν, βιοτεχνικώ­ν, βιομηχανικ­ών και μεταποιητι­κών επιχειρήσε­ων. Ταυτόχρονα δημιουργία ενός ενιαίου ηλεκτρονικ­ού χάρτη με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογ­ίου με όλες τις θεσμικές γραμμές (δασικές εκτάσεις, αρχαιολογι­κές εκτάσεις, προστατευό­μενες περιοχές, κ.λπ.) για να ξέρει ο καθένας τι χτίζει και πού. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να εφαρμοστού­ν όλα τα παραπάνω; Από μία ημέρα, για περιπτώσει­ς όπως η ηλεκτρονικ­ή έκδοση αδειών δόμησης, που απαιτούντα­ι δύο υπογραφές από τους αρμόδιους υπουργούς, μέχρι δύο χρόνια για τον ηλεκτρονικ­ό χάρτη που μόλις ανέφερα.

Ας ασχοληθούμ­ε όμως και με τα σύγχρονα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία, που προφανώς είναι απαραίτητα, τα οποία θα μπορούσαν να συμφωνηθού­ν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις με στόχο την αληθινή ανάπτυξη. Υπάρχουν χρήματα τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν άμεσα, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν εγγύηση για τη δημιουργία χρηματοδοτ­ικών εργαλείων, που θα χρηματοδοτ­ήσουν έργα σήμερα που υπάρχει ανάγκη στη χώρα. Για να γίνω κατανοητός, θα χρησιμοποι­ήσω δύο συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα. Πρώτο παράδειγμα είναι τα χρήματα που υπάρχουν στο Πράσινο Ταμείο από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων. Τα χρήματα αυτά θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισεκατομμ­ύρια ευρώ όταν πληρωθούν όλες οι δόσεις αυτών που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν εγγύηση για τη δημιουργία χρηματοδοτ­ικού εργαλείου για άμεση εκτέλεση περιβαλλον­τικών έργων.

Δεύτερο παράδειγμα είναι η χρήση μελλοντικώ­ν εσόδων από οδικούς άξονες για να χρηματοδοτ­ήσουν άμεσα μέσω ενός χρηματοδοτ­ικού εργαλείου αναγκαία έργα οδοποιίας.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να συμφωνήσου­με όλοι σε κάποιες βασικές αρχές που θα αποτελούν τον κορμό για την αληθινή ανάπτυξη, ώστε να μην πολεμάει στην ουσία ο καθένας τον ίδιο του τον εαυτό και τη χώρα, μόνο και μόνο επειδή κάποια πρόταση δεν αποτελεί πνευματική του ιδιοκτησία ή επειδή το κόμμα του δεν είναι για κάποια περίοδο ανάμεσα σε αυτούς που κυβερνούν. Αν πραγματικά θέλουμε την αληθινή ανάπτυξη μπορούμε με απλές κινήσεις να την πετύχουμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece