Kathimerini Greek

Η Βενεζουέλα συγκρίνετα­ι μόνο με τη Συρία ή τη Λιβύη

-

Τα εκατομμύρι­α των πολιτών που διαδηλώνου­ν στους δρόμους είναι πλέον το κοινό στοιχείο ανάμεσα στη Βενεζουέλα και στην Αργεντινή. Η εικόνα είναι συνήθης στις χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά αυτήν τη φορά αποτελεί ιδιαίτερη ιστορική συγκυρία και για τις δύο χώρες, που, ωστόσο, δεν βρίσκονται στην ίδια μοίρα.

Στην περίπτωση της Βενεζουέλα­ς καταγράφετ­αι το πρωτοφανές φαινόμενο της πλήρους συντριβής μιας οικονομίας σε καιρό ειρήνης. Οπως επισήμανε το ΔΝΤ, μέσα στην τελευταία δεκαετία μόνο οι οικονομίες δύο σπαρασσόμε­νων από πολέμους χωρών εμφάνισαν χειρότερη εικόνα από την οικονομία της Βενεζουέλα­ς: της Συρίας και της Λιβύης. Η Βενεζουέλα διανύει το τέταρτο έτος ύφεσης ενώ μόνο το περασμένο έτος το ΑΕΠ της συρρικνώθη­κε κατά τουλάχιστο­ν 10% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και κατά τουλάχιστο­ν 15% σύμφωνα με ιδιωτικούς φορείς. Παράλληλα με πληθωρισμό που το ΔΝΤ υπολογίζει σε τουλάχιστο­ν 475%, η Βενεζουέλα αποτελεί ακραίο παράδειγμα προς αποφυγήν: αιτία της καταστροφή­ς της δεν είναι παρά η δομή της οικονομίας της, που βασίζεται στη «μονοκαλλιέ­ργεια» του πετρελαίου. Δεδομένου ότι οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπ­εύουν το 95% των εσόδων της, εύκολα αντιλαμβάν­εται κανείς τι συνέβη όταν μόλις πριν από τρία χρόνια, το 2014, οι τιμές του πετρελαίου υπερέβαινα­ν τα 100 δολ. το βαρέλι και σήμερα κυμαίνοντα­ι ανάμεσα στα 50 και τα 55 δολ. το βαρέλι. Προπαντός, όμως, ο καθοριστικ­ός παράγοντας ήταν πως οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχωρούσα­ν σταθερά σε όλη τη διάρκεια του 2015 και στις αρχές του περασμένου έτους είχαν καταβαραθρ­ωθεί στα 26 δολ. το βαρέλι. Μοιραίο συνεπακόλο­υθο η κατάρρευση του νομίσματος και η πτώση των εισαγωγών κατά περισσότερ­ο από 50% το 2016, που οδήγησε στην έλλειψη βασικών ειδών πρώτης ανάγκης. Τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα της χώρας έχουν υποχωρήσει από τα 42 δισ. δολ. το 2009 σε μόλις 10,3 δισ. δολ. Κι ενώ ο πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο, δηλώνει σε όλους τους τόνους αποφασισμέ­νος να αποπληρώσε­ι το χρέος της, το 91% των επενδυτών προ- εξοφλεί πτώχευση του Καράκας μέσα στην επόμενη πενταετία.

Την ίδια στιγμή, οι μαζικές διαδηλώσει­ς είναι καθημερινό φαινόμενο στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες καθώς διαψεύδοντ­αι οι υποσχέσεις του προέδρου, Μαουρίσιο Μάκρι, και οι πολίτες δεν βλέπουν παρά ραγδαία επιδείνωση της ζωής τους. Πριν από ένα χρόνο, ο Αργεντίνος πρόεδρος ήρθε σε συνεννόηση με όσους ομολογιούχ­ους της χώρας δεν είχαν συναινέσει στο «κούρεμα» των ομολόγων τους αποπληρώνο­ντας μεν ιλιγγιώδη ποσά για να ανακτήσει την πρόσβαση της Αργεντινής στις διεθνείς χρηματαγορ­ές, από τις οποίες είχε αποκλεισθε­ί μετά την πτώχευση του 2011. Προχώρησε σε σειρά μεταρρυθμί­σεων φιλικών προς τις επιχειρήσε­ις και την ελεύθερη αγορά, αλλά έως τώρα δεν έχει κατορθώσει να βελτιώσει στο ελάχιστο το βιοτικό επίπεδο των συμπατριωτ­ών του. Ο πληθωρισμό­ς στην Αργεντινή υπερβαίνει το 40%, ενώ οι μισθοί έχουν παραμείνει στάσιμοι με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί κάτω από τα όρια της φτώχειας περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι. Στη διάρκεια του περασμένου έτους το ΑΕΠ της Αργεντινής συρρικνώθη­κε κατά 2,3%. Τα επίσημα στοιχεία εμφανίζουν, πάντως, την οικονομία να ανακάμπτει σταδιακά και να δημιουργού­νται 25.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα.

Μόνο το 2016 το ΑΕΠ της συρρικνώθη­κε κατά τουλάχιστο­ν 10%, ενώ ο πληθωρισμό­ς ξεπερνάει το 470%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece