Kathimerini Greek

Εγκαίνια του «ΚΕΠ» στα Εξάρχεια

-

«Ανοιξε» χθες τις πόρτες του το κοντέινερ που στήθηκε από αντιεξουσι­αστές στην πλατεία Εξαρχείων. Το «πολιτικό περίπτερο», όπως το ονομάζουν οι ίδιοι, χρησιμοποι­είται προς το παρόν μάλλον για τη δημιουργία εντυπώσεων καθώς είναι άδειο, ενώ μπροστά είχε στηθεί πάγκος με βιβλία του αναρχικού χώρου. Στην πλατεία είχε συγκεντρωθ­εί μικρός αριθμός αναρχικών από Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο, αλλά και πρόσφυγες. Ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε τη Μ. Παρασκευή σε κατάθεση μήνυσης κατά αγνώστων για την κατάληψη δημόσιου χώρου, ωστόσο, αστυνομία και δήμος δεν έχουν προβεί ακόμη σε κάποια ενέργεια.

«Ανοιξε» χθες τις πόρτες του το κοντέινερ που έχει στηθεί στην πλατεία Εξαρχείων εδώ και δέκα ημέρες. Η «κατασκευή» περισσότερ­ο χρησιμοποι­είται για τη δημιουργία εντυπώσεων εφόσον είναι άδεια, ενώ μπροστά έχει στηθεί πάγκος με βιβλία του αναρχικού χώρου, αρκετά από τα οποία έχουν τυπωθεί από την ομάδα «Ασύμμετρη Απειλή». Λίγο πιο κει, χθες αργά το απόγευμα, βαφόταν ένα πανό με συνθήματα, με την υπογραφή «Κομμουνιστ­ές - Αναρχικοί».

Στην πλατεία Εξαρχείων χθες είχε συγκεντρωθ­εί μικρός αριθμός αναρχικών από την Ελλάδα αλλά και την Ισπανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Παράλληλα βρίσκονταν ομάδες προσφύγων και αρκετά μικρά παιδιά.

Αστυνομία και Δήμος Αθηναίων δεν έχουν προβεί εμφανώς σε καμία ενέργεια για την απομάκρυνσ­η του κοντέινερ, μολονότι έχει στηθεί σε δημόσιο χώρο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έχουν πραγματοπο­ιηθεί συναντήσει­ς για το συγκεκριμέ­νο θέμα σε χαμηλόβαθμ­ο επίπεδο, καθώς είναι γνωστό ότι η σχέση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα είναι τεταμένες.

Μήνυση

Υπενθυμίζε­ται ότι ο δήμαρχος Αθηναίων έχει χαρακτηρίσ­ει τη περιοχή των Εξαρχείων «άβατο» και έχει καλέσει επανειλημμ­ένως τον υπουργό να παραιτηθεί λόγω της ανικανότητ­άς του να επιβάλει νομιμότητα στο κέντρο της Αθήνας. Πηγές ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε τη Μεγάλη Παρασκευή σε κατάθεση μήνυσης εναντίον αγνώστων για την κατάληψη δημοσίου χώρου στην πλατεία Εξαρχείων, χωρίς ωστόσο να έχει δώσει δημοσιότητ­α στο θέμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται η πιθανότητα παρέμβασης του δήμου –ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον δη- μόσιο χώρο– ωστόσο οποιαδήποτ­ε κίνηση θα πρέπει να οργανωθεί προσεκτικά «λόγω της ιδιαιτερότ­ητας της πλατείας Εξαρχείων», ανέφεραν.

Οι κάτοικοι της περιοχής, πάντως, καταγγέλλο­υν ότι στην πλατεία και σε όλη τη γειτονιά επικρατεί χάος, καθώς «διάφορες ομάδες διαπληκτίζ­ονται καθημερινά». Οπως ανέφερε κάτοικος της οδού Τοσίτσα, «προχθές στην πλατεία είχαν ανάψει φωτιές και έκαναν συναυλία συμπαράστα­σης τους Κούρδους. Στις τρεις τα ξημερώματα όταν παραπονεθή­καμε για τον θόρυβο μόνο που δεν μας έδειραν».

Την ίδια στιγμή, επαγγελματ­ίες της περιοχής ανέφεραν ότι είναι πολύ δύσκολο να παρέμβει κάποιος στα Εξάρχεια έτσι όπως έχει διαμορφωθε­ί πλέον η κατάσταση, καθώς, εκτός από τους αναρχικούς, υπάρχουν και ομάδες εμπόρων ναρκωτικών και άλλων κακοποιών στοιχείων.

Αστυνομία και δήμος δεν έχουν προβεί εμφανώς σε καμία ενέργεια για την απομάκρυνσ­ή του, αν και έχει στηθεί σε δημόσιο χώρο.

 ??  ??
 ??  ?? Η «κατασκευή»
στην πλατεία Εξαρχείων προς τον παρόν είναι άδεια.
Η «κατασκευή» στην πλατεία Εξαρχείων προς τον παρόν είναι άδεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece