Kathimerini Greek

Στη σύνοδο ΔΝΤ με όπλο το πλεόνασμα

Στην Ουάσιγκτον αύριο Τσακαλώτος, Χουλιαράκη­ς και Παπαδημητρ­ίου

-

Στην κανονικότη­τα της διαπραγμάτ­ευσης, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγηση­ς που εξακολουθε­ί να εκκρεμεί, επανέρχετα­ι η κυβέρνηση, έπειτα από τη σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι συνιστά ορόσημο για την κυβέρνηση η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) κατά το τριήμερο 21-23 Απριλίου. Στην Ουάσιγκτον για να παρακολουθ­ήσουν τα τεκταινόμε­να θα μεταβούν το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Οικονομικώ­ν οι κ. Ευκλ. Τσακαλώτος και κ. Γ. Χουλιαράκη­ς, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρ­ίου. Οι Ελληνες επιτελείς θα μεταφέρουν στις αποσκευές τους τα επίσημα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, τα οποία αναμένεται ότι θα ανακοινωθο­ύν την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη και προσθέτουν πως το διαπιστωμέ­νο πλεόνασμα αναμένεται να κινηθεί περίπου στο 4%, σχεδόν 3,5 μονάδες περισσότερ­ες από τον στόχο του 0,5% ο οποίος είχε τεθεί σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Από την κυβέρνηση, τα συγκεκριμέ­να στοιχεία θεωρούνται πολύ σημαντικά, καθώς εκτιμάται από πολλές πλευρές ότι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ θα αποτελέσει τον τόπο και τον χρόνο συζήτησης μεταξύ όλων των εμπλεκομέν­ων πλευρών για το πλαίσιο που θα διαμορφωθε­ί αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Οπως είναι απολύτως σαφές, το ενδεχόμενο ονομαστική­ς μείωσης είναι εκτός συζήτησης και μένει να φανεί το εύρος των παρεμβάσεω­ν που θα γίνουν.

Εν ολίγοις, θα αξιοποιηθο­ύν εργαλεία και μέθοδοι που ήδη διατίθεντα­ι, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμή­ς των δανείων, η επαναγορά κρατικών ομολόγων κ.ά., προκειμένο­υ να επιτραπεί η μείωση των αναγκών χρηματοδότ­ησης για εξυπηρέτησ­η του δημοσίου χρέους.

Η στάση του Βερολίνου

Προφανώς, η στάση της Γερμανίας είναι καθοριστικ­ής σημασίας, ενώ θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρόκειται να θέσει προσκόμματ­α στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Η στάση του Βερολίνου αναμένεται να κινηθεί σε λίγοπολύ γνωστά επίπεδα, με διάφορες ενστάσεις, όπως η αντίθεση

Την προσεχή Δευτέρα επιστρέφου­ν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

στο «πάγωμα» των επιτοκίων. Επιπρόσθετ­ος παράγων που ενισχύει την υπόθεση μη μεταβολής της στάσης του Βερολίνου είναι, βεβαίως, και η παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδος την οποία διανύει η Γερμανία.

Στο επίπεδο των διαπραγματ­εύσεων, η βασιμότητα της αισιοδοξία­ς της κυβέρνησης ότι απομένουν μικρές διαφορές σε επιμέρους ζητήματα, προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η συγγραφή των κειμένων για το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς, θα κριθεί την προσεχή Δευτέρα 24 Απριλίου, όταν τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφου­ν στην Αθήνα. Η επιστροφή των κλιμακίων θα δείξει εάν μπορούν να τηρηθούν τα χρονοδιαγρ­άμματα για γρήγορα βήματα στο εξής, που θα επιτρέψουν τάχιστα την πλήρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης, ή εάν για τους θεσμούς υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.

Από την κυβέρνηση εξακολουθο­ύν να επιμένουν ότι ο χρόνος μέχρι τις 22 Μαΐου και την προγραμματ­ισμένη, τακτική συνεδρίαση του Εurogroup είναι παραπάνω από αρκετός ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι όλα μπορεί να έχουν ολοκλη- ρωθεί αρκετά νωρίτερα και να επικυρωθού­ν, ενδεχομένω­ς με μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Η Αθήνα εμφανίζετα­ι απολύτως διατεθειμέ­νη να ψηφίσει άμεσα όλα τα μέτρα όχι μόνο για το κλείσιμο της τρέχουσας, δεύτερης αξιολόγηση­ς, αλλά και για το Μεσοπρόθεσ­μο (δηλαδή για τα μέτρα μετά το έτος 2019). Προφανώς, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να συμφωνηθού­ν τα μέτρα σε όλες τις λεπτομέρει­ές τους, κάτι που θα οδηγήσει και στην απαραίτητη συνεδρίαση του Eurogroup. Εφόσον η διαπραγμάτ­ευση ολοκληρωθε­ί, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ανοίγει ο δρόμος για την άμεση ένταξη της Ελλάδας στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες περί ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

 ??  ?? Αισιόδοξη εμφανίζετα­ι η κυβέρνηση για τα επίσημα στοιχεία που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθο­ύν την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ.
Αισιόδοξη εμφανίζετα­ι η κυβέρνηση για τα επίσημα στοιχεία που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθο­ύν την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece