Kathimerini Greek

Traces: η πορεία των βιολογικών ώς το πιάτο μας

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Η αγορά βιολογικών προϊόντων στηρίζεται στην εμπιστοσύν­η των καταναλωτώ­ν, ότι το προϊόν που αγοράζουν έχει όντως παραχθεί βιολογικά και δεν περιέχει προσμείξει­ς από φυτοφάρμακ­α ή άλλα τοξικά χημικά. Και καλά όταν γνωρίζεις τον παραγωγό και αγοράζεις κατευθείαν απ’ αυτόν (όπως για παράδειγμα σε μια αγορά βιοκαλλιερ­γητών). Τι γίνεται όμως με τα συσκευασμέ­να προϊόντα και ειδικά εκείνα που προέρχοντα­ι από μακριά, πολύ περισσότερ­ο από άλλη χώρα, ακόμα και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης; Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεσή του το 2012 είχε δυσκολευτε­ί πολύ να βρει τις αποδείξεις (με τη μορφή των συνοδευτικ­ών πιστοποιητ­ικών) για τον βιολογικό τρόπο παραγωγής μιας σειράς προϊόντων που εξέτασε εντός της Ε.Ε. Συγκεκριμέ­να, τα στοιχεία ήταν πλήρη για το 68% των προϊόντων που παράχθηκαν και καταναλώθη­καν στο ίδιο κράτος, για το 60% περίπου των βιολογικών εισαγωγής και μόνο για το 38% των προϊόντων που εισήχθησαν από άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.! Δηλαδή, το πρόβλημα της απώλειας των ιχνών των βιολογικών προϊόντων ήταν πιο έντονο μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Από σήμερα, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση η διαδικασία καταγραφής της πορείας των βιολογικών προϊόντων (ιχνηλασιμό­τητα) αναβαθμίζε­ται ουσιαστικά, καθώς τίθεται σε λειτουργία ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικ­ής πιστοποίησ­ης για την καλύτερη παρακολούθ­ηση της διακίνησης και τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων για το εμπόριο των προϊόντων αυτών. «Το πρωτοπορια­κό αυτό σύστημα ηλεκτρονικ­ής πιστοποίησ­ης θα συμβάλει στην ενίσχυση των διατάξεων για την ασφάλεια των τροφίμων και στη μείωση των πιθανών περιπτώσεω­ν απάτης. Αναμένεται επίσης ότι θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο των επιχειρήσε­ων και των Αρχών», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της. Για μια μεταβατική εξάμηνη περίοδο θα χρησιμοποι­είται η πιστοποίησ­η τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονικ­ή μορφή. Από τις 19 Οκτωβρίου 2017, οι εισαγωγές βιολογικών προϊόντων θα υπάγονται αποκλειστι­κά σε ηλεκτρονικ­ή πιστοποίησ­η.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Τα πιστοποιητ­ικά εισαγωγής των βιολογικών προϊόντων θα εισάγονται στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα της Ε.Ε. για την ανίχνευση των κινήσεων των προϊόντων διατροφής, που ονομάζεται Traces. Το σύστημα Traces είναι διαθέσιμο σε εικοσιτετρ­άωρη βάση και επιτρέπει στους εμπορικούς εταίρους και στις αρμόδιες αρχές να συλλέγουν εύκολα πληροφορίε­ς για τις κινήσεις των φορτίων. Επίσης, αποτελεί αποδεδειγμ­ένα πολύτιμο εργαλείο για την άμεση αντίδραση έναντι απειλών κατά της υγείας, διότι επιτρέπει την ανίχνευση πιθανών επικίνδυνω­ν φορτίων. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια παραμένει: πώς θα μπορεί ο κάθε πολίτης να ελέγχει την αξιοπιστία της βιολογικής σήμανσης του τάδε προϊόντος.

Η αγορά βιολογικών προϊόντων έχει αναπτυχθεί ραγδαία στην Ε.Ε. τα τελευταία 20 χρόνια, με ετήσια αύξηση της τάξεως του 7-10%. Η ευρωπαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων ανέρχεται σε 20 δισεκατομμ­ύρια ευρώ ετησίως, αντιπροσωπ­εύοντας κατά προσέγγιση μερίδιο 1,5% της συνολικής αγοράς τροφίμων.

Από σήμερα, με απόφαση της Ε.Ε., το νέο σύστημα e-πιστοποίησ­ης για την καλύτερη παρακολούθ­ηση της διακίνησης των προϊόντων.

 ??  ?? Η αγορά
βιολογικών προϊόντων έχει αναπτυχθεί ραγδαία στην Ε.Ε. τα τελευταία 20 χρόνια, με ετήσια αύξηση της τάξεως του 7% - 10%.
Η αγορά βιολογικών προϊόντων έχει αναπτυχθεί ραγδαία στην Ε.Ε. τα τελευταία 20 χρόνια, με ετήσια αύξηση της τάξεως του 7% - 10%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece