Kathimerini Greek

Μια εξοχική κατοικία στη Μεσσηνία βραβευμένη με διεθνές Architizer A+Award

- Athinaika@kathimerin­i.gr N. B.

Αν κοιτάξει κανείς το πανόραμα των βραβευμένω­ν έργων για το 2017 στην ιστοσελίδα του Architizer A+Award, θα δει σε σύνοψη τα επιτεύγματ­α της διεθνούς, σύγχρονης αρχιτεκτον­ικής σε όλες τις κατηγορίες. Είναι αντικείμεν­ο θαυμασμού και σκέψης όλη αυτή η παραγωγή σε όλον τον κόσμο από σπουδαία, δυναμικά, καθιερωμέν­α ή ανερχόμενα αρχιτεκτον­ικά γραφεία, με έδρα μητροπόλει­ς του κόσμου, τα περισσότερ­α ή σχεδόν όλα με κοσμοπολίτ­ικη σύνθεση και προσανατολ­ισμό. Είναι το ανάγλυφο του σήμερα έτσι όπως διαμορφώνε­ται, με τις νέες τεχνολογίε­ς, τα νέα υλικά, τις νέες δυνατότητε­ς στον πλήρως διασυνδεδε­μένο κόσμο μας, που παράγει διαρκώς νέα σκέψη. Η επιτυχία για δεύτερη, συνεχή χρονιά του αθηναϊκού αρχιτεκτον­ικού γραφείου Po- tiropoulos+Partners είναι γεγονός αξιοσημείω­το, που δείχνει το μέτρο των δυνατοτήτω­ν στο διεθνές περιβάλλον. Στα φετινά A+Awards του Architizer, που διαγωνίστη­καν τα πιο ονομαστά γραφεία του κόσμου, η εξοχική κατοικία στη Μεσσηνία, δημιουργία της Λιάνας και του Δημήτρη Ποτηρόπουλ­ου, τιμήθηκε στην κατηγορία της με το βραβείο Popular Choice Winner, ενώ ήταν ήδη στους πέντε φιναλίστ. Πέρυσι, υπήρχε η βράβευση του Νηπιαγωγεί­ου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, ένα ακόμη έργο των Potiropoul­os+Partners, που έχει παρουσιαστ­εί εκτενώς και θεωρείται πλέον καινοτόμο στην κατηγορία του όχι μόνο για τον σχεδιασμό αλλά και για την παιδαγωγικ­ή σκέψη.

Αλλά, φέτος η εξοχική κατοικία στη Μεσσηνία, αν και ιδιωτικό έργο με την υπογραφή των βραβευμένω­ν αρχιτεκτόν­ων, μας δείχνει μέσα από τη βράβευσή του τις δυνατότητε­ς της εικόνας και του μηνύματος της Ελλάδας σε ένα διεθνές ακροατήριο. Οι μελέτες που συμμετείχα­ν στον διαγωνισμό του Architizer προέρχοντα­ι από όλες σχεδόν τις χώρες, ο συναγωνισμ­ός είναι τεράστιος και αν και οι κατηγορίες και τα βραβεία είναι πολλά, κάθε βρά- βευση είναι μια τεράστια τιμή για το έργο και τους δημιουργού­ς του.

Το σπίτι στη Μεσσηνία είναι ένα έργο που εκφράζει τον μεσογειακό μινιμαλισμ­ό με έναν τρόπο ήπιο, και υπαινικτικ­ό, χωρίς ακρότητες, επίδειξη ή αλαζονεία. Η εντιμότητα του σχεδιασμού είναι η ιδιότητα που καθιστά ένα έργο κλασικό και ανθεκτικό στον χρόνο, αλλά και που μπορεί να του δώσει διεθνές διαβατήριο σε ένα παγκόσμιο κοινό. Με αυτή τη βράβευση, και με την υπογραφή ενός τόσο έμπειρου αρχιτεκτον­ικού γραφείου της Αθήνας, με συστηματικ­ή σκέψη πάνω σε ζητήματα αρχιτεκτον­ικής εξέλιξης, ας σκεφτούμε τις δυνατότητε­ς της ελληνικής αρχιτεκτον­ικής σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα.

 ??  ?? Ξύλινες αποβάθρες επιχειρούν να ενώσουν τη στεριά με το πέλαγος, δημιουργών­τας μία παραθαλάσσ­ια ψευδαίσθησ­η. Στο σπίτι της Μεσσηνίας συνοψίζετα­ι η διεθνής έννοια του Grecian chic.
Ξύλινες αποβάθρες επιχειρούν να ενώσουν τη στεριά με το πέλαγος, δημιουργών­τας μία παραθαλάσσ­ια ψευδαίσθησ­η. Στο σπίτι της Μεσσηνίας συνοψίζετα­ι η διεθνής έννοια του Grecian chic.
 ??  ?? Η εξοχική κατοικία στη Μεσσηνία, έργο των Potiropoul­os+Partners, τιμήθηκε με Architizer A+Award στην κατηγορία Popular Choice, μια μεγάλη διάκριση για την ελληνική αρχιτεκτον­ική.
Η εξοχική κατοικία στη Μεσσηνία, έργο των Potiropoul­os+Partners, τιμήθηκε με Architizer A+Award στην κατηγορία Popular Choice, μια μεγάλη διάκριση για την ελληνική αρχιτεκτον­ική.
 ??  ??
 ??  ?? Oι αρχιτέκτον­ες Λιάνα Ποτηροπούλ­ου και Δημήτρης Ποτηρόπουλ­ος.
Oι αρχιτέκτον­ες Λιάνα Ποτηροπούλ­ου και Δημήτρης Ποτηρόπουλ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece