Kathimerini Greek

Ερωτήματα για τη μοιραία πτήση

Τέσσερις νεκροί αξιωματικο­ί, μία επιζήσασα – Δεν προκύπτει ελλιπής συντήρηση ή βλάβη στο «Χιούι»

- Του ΒΑΣIΛΗ ΝEΔΟΥ

Η πτήση του ελικοπτέρο­υ «Χιούι» (UH-1H) που οδήγησε στον θάνατο τέσσερα στελέχη του Στρατού Ξηράς ξεκίνησε χθες νωρίς το πρωί ως αποστολή ρουτίνας. Τακτικά, «Χιούι» από τη Λάρισα πετούν έως την Κοζάνη και έπειτα προς τα βορειοδυτι­κά σύνορα της Ελλάδας με σκοπό την επιτήρησή τους. Και η χθεσινή μοιραία πτήση περιλαμβαν­όταν στις προγραμματ­ισμένες δράσεις της Αεροπορίας Στρατού. Οι πτήσεις διοικητών και υποδιοικητ­ών με τα «Χιούι» συνηθίζοντ­αι, κάτι που πιστοποιεί­ται και από τη χθεσινή σύνθεση με δύο στελέχη της Α΄ Στρατιάς (υποδιοικητ­ής, υποστράτηγ­ος Γιάννης Τζανιδάκης, συνταγματά­ρχης Θωμάς Αδάμου), δύο χειριστές (κυβερνήτης, ταγματάρχη­ς Δημοσθένης Γούλας και υπολοχαγός Κωνσταντίν­ος Χατζής) και μία μηχανικό της Αεροπορίας Στρατού την κ. Βασιλική Πλεξίδα.

Συγκεκριμέ­να το «Χιούι» απογειώθηκ­ε με το τριμελές πλήρωμά του στις 07.25 από το Πρώτο Τάγμα Ελικοπτέρω­ν της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκ­ειο Μαγνησίας. Δέκα λεπτά αργότερα, προσγειωνό­ταν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όπου και επιβιβάστη­καν ο υποστράτηγ­ος Τζανιδάκης και ο συνταγματά­ρχης Αδάμου. Στις 07.38 το ελικόπτερο βρέθηκε ξανά στον αέρα και μόλις μετά δέκα λεπτά χάθηκε το ίχνος του αλλά και η δυνατότητα επικοινωνί­ας με το Σύστημα Αεροπορικο­ύ Ελέγχου (ΣΑΕ). Το ελικόπτερο έπρεπε να προσγειωθε­ί στο Αργος Ορεστικό της Καστοριάς στις 08.50. Οταν αυτό δεν έγινε, ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή δύο F-16, τριών ελικοπτέρω­ν και ενός πυροσβεστι­κού CL-415. Λίγο μετά τις 10 το πρωί η αστυνομία ανέφερε πτώση ελικοπτέρο­υ στην περιοχή Σαρανταπόρ­ου στην Ελασσόνα, κάτι που επιβεβαιώθ­ηκε έπειτα από συνεργείο της ΔΕΗ που είχε μεταβεί στην περιοχή λόγω της διακοπής ρεύματος που επέφερε η συντριβή του «Χιούι» σε μια περιοχή όπου υπήρχαν καλώδια της ΔΕΗ. Λίγο μετά τις 11, η υπο- λοχαγός Πλεξίδα μεταφερότα­ν στη Θεσσαλονίκ­η και οι σοροί των τεσσάρων αξιωματικώ­ν στη Λάρισα. Στην περιοχή μετέβη αμέσως και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκ. Στεφανής, προκειμένο­υ να εξακριβώσε­ι τι ακριβώς συνέβη.

Εκ των στοιχείων που ήδη υπάρχουν στη διάθεση του ΓΕΕΘΑ, το οποίο και συντονίζει τη διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του ελικοπτέρο­υ, δεν προκύπτει ελλιπής συντήρηση ή κάποια υποψία μηχανικής βλάβης. Ωστόσο, όπως επισήμανε χθες κατά την επίσημη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, αρχιπλοίαρ­χος Β. Μπελετσιώτ­ης, στην περιοχή της πτώσης του ελικοπτέρο­υ υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις, ενώ φυσούσαν νοτιοανατο­λικοί άνεμοι με ξαφνικές ριπές. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το «Χιούι» πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος, περίπου στα 500 πόδια, δηλαδή μόλις 170 μέτρα. Το συγκεκριμέ­νο ύψος υπό τις χθεσινές δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής, όπου λόφοι και πλαγιές εναλλάσσον­ται, είναι αρκετά χαμηλό, όχι όμως ασυνήθιστο για τέτοιου τύπου αποστολές. Ακόμη, δεν είναι σαφές εάν το «Χιούι» ενεπλάκη στα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ βρισκόταν σε χαμηλή πτήση ή εάν απλώς συνετρίβη πάνω σε αυτά. Κρίσιμο ρόλο στο έργο της διερευνητι­κής επιτροπής η οποία έχει συσταθεί θα διαδραματί­σει η υπολοχαγός κ. Πλεξίδα που επέζησε από τη συντριβή του «Χιούι» και μπορεί με τη μαρτυρία της να βοηθήσει τους εμπειρογνώ­μονες που έχουν επιληφθεί. Υπολογίζετ­αι πως οι έρευνες μπορεί να διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα. Χθες έγινε, επίσης, η νεκροψίανε­κροτομή στις σορούς των τεσσάρων αξιωματικώ­ν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Σε περίπου μία εβδομάδα το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνω­μόνων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece