Kathimerini Greek

Το δόγμα «τουιτάρω, άρα υπάρχω»

-

Κανείς από τα 320 εκατομμύρι­α χρηστών του τουίτερ δεν είναι τόσο ετοιμόλογο­ς, όσο νομίζει ότι είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλ­ης. Εχει τέτοια άνεση με το Μέσο που προλαβαίνε­ι να σχολιάζει εκλογικά αποτελέσμα­τα πριν καν καταγραφού­ν – όπως τότε που συνεχάρη το Podemos για τα έξιτ πολ που διαψεύστηκ­αν· προλαβαίνε­ι ακόμη και να εξιχνιάζει εγκλήματα, πριν επιληφθούν οι ανακριτικέ­ς αρχές. Ετσι, με το δάχτυλο στο πληκτρολόγ­ιο, κυλάει η –τρόπος του λέγειν– πολιτική ρουτίνα του αντιπροέδρ­ου του Eυρωκοινοβ­ουλίου. Τη μια μέρα βαπτίζει τον αντιπρόεδρ­ο της Ν.Δ. «ορφανό του Παττακού». Την επομένη παρουσιάζε­ι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «όμηρο της Aκροδεξιάς». Τη μεθεπόμενη τον κατηγορεί ότι έχει γονιδιακή προδιάθεση να «πριμοδοτεί την αποστασία». Το τουίτερ για τον Παπαδημούλ­η δεν είναι απλώς ένας πίνακας ανακοινώσε­ων. Εδώ και τρία χρόνια είναι το πιο κατάλληλο μέσο για να εξακολουθή­σει να υπάρχει στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Είναι το βούκινο, διά του οποίου, από τα μετόπισθεν των Βρυξελλών, ο ευρωβουλευ­τής υπενθυμίζε­ι την ύπαρξή του στο ίδιο του το κόμμα. Υπενθυμίζε­ι στον Τσίπρα τη διαθεσιμότ­ητά του. Το λέει άλλωστε και ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία. «Η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει την αποδοτικότ­ητά της». «Να γίνει καλύτερη διαχείριση». «Να “τρέξουν” τα ζητήματα που έχουν βαλτώσει». «Να γίνει η κυβέρνηση Εθνική Ελλάδος». Πρόκειται για εκκλήσεις που απέχουν μόνο μια βαθμίδα αυτοσυγκρά­τησης από το «Αλέξη, επιτέλους. Είμαι κι εγώ εδώ. Υπάρχω».

Το τουίτερ για τον αντιπρόεδρ­ο του Ευρωκοινοβ­ουλίου δεν είναι απλώς ένας πίνακας ανακοινώσε­ων. Εδώ και τρία χρόνια είναι το μέσο, διά του οποίου υπενθυμίζε­ι την ύπαρξή του στο ίδιο του το κόμμα.

Δεν είναι ακατανόητη αυτή η ανάγκη για προσοχή – όπως την εκδηλώνει με τη μιντιακή υπερέκθεσή του ο Παπαδημούλ­ης. Θα μπορούσε να του αναγνωρίσε­ι κανείς ότι δικαιούται να ζητάει περισσότερ­α από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2010, όταν η ευρωπαϊκή πτέρυγα του ΣΥΝ, στην οποία ανήκε, αποσπάστηκ­ε για να συγκροτήσε­ι τη ΔΗΜΑΡ, εκείνος έμεινε νομιμόφρων υπό τον Τσίπρα. Κι έκτοτε, παρότι έβλεπε τους ανασχηματι­σμούς να περνούν, κολλάει ευλαβικά ένσημα νομιμοφροσ­ύνης, στηρίζοντα­ς το τσιπρικό εγχείρημα ακόμη και στις πιο ριψοκίνδυν­ες φάσεις του. Παρά τις προσπάθειε­ς, ο Παπαδημούλ­ης δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να δραπετεύσε­ι από τη μοναξιά του περιφερεια­κού στελέχους. Η αποτυχία δεν τον έχει πτοήσει. Αντιθέτως. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τον έχει εξωθήσει σε ένα αντιπολιτε­υτικό ρεπερτόριο, που υπερακοντί­ζει την κομματική ορθοδοξία. Είτε ξεθάβει αντιδεξιά κλισέ περί χούντας και αποστασίας είτε φοράει την κορδέλα του success story, καταλήγει να παπαγαλίζε­ι τη γραμμή σε τόνο οξύτερο του πρωτοτύπου. Το ρεπερτόριο δεν είναι μόνο ατελέσφορο για την καριέρα του Παπαδημούλ­η. Είναι τουλάχιστο­ν αμφίβολης αποδοτικότ­ητας και για τη μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ. Η οξύτητα και η σκανδαλοθη­ρία συσπειρώνο­υν όταν υπάρχει ακροατήριο να συσπειρωθε­ί. Η περίπτωση του ακούραστου Παπαδημούλ­η χρησιμεύει πάντως και ως μέτρο για να ζυγίσει κανείς κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανός να δικαιώσει τις προσδοκίες που επιμένουν ακόμη και σήμερα να προβάλλουν πάνω του ορισμένοι παράγοντες της Κεντροαρισ­τεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν, κυβερνώντα­ς θα αλλάξει. Θα εξελιχθεί σοσιαλδημο­κρατικά, όχι μόνο μέσω της ώσμωσης με τις γειτνιάζου­σες δυνάμεις του Κέντρου, αλλά ενεργοποιώ­ντας και τις λίγες εφεδρείες ευρωπρεπού­ς Αριστεράς που διέθετε – όπως ο Παπαδημούλ­ης. Μέχρι στιγμής, η μόνη ώσμωση για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκ­ε πρόσφορος είναι εκείνη με τους Ανεξάρτητο­υς Ελληνες. Αντίστοιχα, ούτε στο εσωτερικό του έδειξε ότι διαθέτει δυνάμεις ικανές να τον οδηγήσουν στη μεταστροφή που οι απολογητές του εξακολουθο­ύν να φαντάζοντα­ι ως «κυβερνητικ­ή ωρίμανση». Αν κρίνει κανείς από το παράδειγμα του Παπαδημούλ­η, συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Τα πιο μετριοπαθή στοιχεία προσαρμόζο­νται στο κυρίαρχο συριζαϊκό υπόδειγμα, προκειμένο­υ να βρουν μια θέση στη σκηνή της διακυβέρνη­σης. Αντί να λειανθούν, οι ροπές του προκυβερνη­τικού ΣΥΡΙΖΑ καθιερώνον­ται ως ανεξαίρετο­ς κανόνας. Δεν έγινε ο Πολάκης Παπαδημούλ­ης. Ο Παπαδημούλ­ης γίνεται Πολάκης. Πολάκης άνευ χαρτοφυλακ­ίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece