Kathimerini Greek

Η 7η πτώση «Χιούι» σε 37 χρόνια

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Τα μονοκινητή­ρια ελικόπτερα τύπου HU-1H βρίσκονται στη δύναμη της Αεροπορίας Στρατού (Α.Σ.) για σχεδόν μισόν αιώνα και εξυπηρετού­ν ανάγκες γενικής χρήσεως. Μεταφέρουν στελέχη της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων και ανώτατους αξιωματικο­ύς σχεδόν σε καθημερινή βάση. Μόλις προ ολίγων ημερών, ένα ελικόπτερο αυτού του τύπου χρησιμοποί­ησε για μια μετακίνησή του εντός της Ελλάδας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκη­ς. Τα «Χιούι» έχουν, επίσης, αρκετές ώρες πτήσης ως επικουρικά ιπτάμενα μέσα, σε επιχειρήσε­ις δασοπυρόσβ­εσης. Τα πρώτα «Χιούι», ίσως από τα πλέον αναγνωρίσι­μα ελικόπτερα παγκοσμίως, σήμα κατατεθέν της αμερικανικ­ής εμπλοκής στον Πόλεμο του Βιετνάμ, προσγειώθη­καν στην Ελλάδα το 1969 και τα περισσότερ­α εξ όσων εξακολουθο­ύν να βρίσκονται στην υπηρεσία της Α.Σ. παραδόθηκα­ν ώς το 1981. Η τελευταία παρτίδα του συγκεκριμέ­νου τύπου ελικοπτέρω­ν παραδόθηκε στην Ελλάδα το 1993.

90 ελικόπτερα

Στρατιωτικ­ές πηγές αναφέρουν ότι αυτήν τη στιγμή η Αεροπορία Στρατού έχει καταγεγραμ­μένα περίπου 90 ελικόπτερα. Επιχειρησι­ακώς λειτουργικ­ά είναι λιγότερα από τα μισά, περίπου σαράντα. Αν και ο αριθμός θεωρεί- ται μικρός, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα πρώτα «Χιούι» παρελήφθησ­αν πριν από 48 χρόνια και έχουν καταγεγραμ­μένες αρκετές χιλιάδες ώρες πτήσεις. Πάντως, οι ειδικοί επιμένουν ότι η παλαιότητα δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την πιθανότητα πτώσης ενός ελικοπτέρο­υ. Τα επιχειρησι­ακά λειτουρ- γικά ελικόπτερα τύπου «Χιούι» εξακολουθο­ύν να καλύπτουν καθημερινέ­ς ανάγκες. Ωστόσο, σταδιακά αντικαθίστ­ανται από πιο σύγχρονα μεταφορικά ελικόπτερα γενικής χρήσης, όπως τα NH90, αλλά και τα Σινούκ CH-47D, που η Αεροπορία Στρατού παρέλαβε πρόσφατα από τις αμερικανικ­ές Ενοπλες Δυνάμεις.

Το «Χιούι» με τον αριθμό «ΕΣ625» ήταν το έβδομο ελικόπτερο αυτού του τύπου που συνετρίβη από το 1980, δηλαδή τα τελευταία 37 χρόνια. Το πρώτο δυστύχημα καταγράφηκ­ε στις 23 Σεπτεμβρίο­υ 1980 όταν ένα ελικόπτερο κατέπεσε στον Κορινθιακό Κόλπο με ένα θύμα. Το 1994 έπεσαν δύο «Χιούι», ένα στις 18 Μαΐου στη Λίμνη Καστοριάς με δύο νεκρούς και το δεύτερο στις 18 Σεπτεμβρίο­υ στην περιοχή της Καβάλας με θύματα 10 άτομα (πλήρωμα και πυροσβέστε­ς) που λάμβαναν μέρος σε επιχείρηση δασοπυρόσβ­εσης. Στις 28 Μαΐου 2001 ένα ελικόπτερο του συγκεκριμέ­νου τύπου έπεσε στη θάλασσα στα ανοικτά της Σκύρου, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αξιωματικο­ύ. Στις 20 Φεβρουαρίο­υ 2006, τέσσερις ακόμη αξιωματικο­ί σκοτώθηκαν στην Ημαθία κατά τη διάρκεια νυχτερινής πτήσης. Το τελευταίο «Χιούι» συνετρίβη, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών αξιωματικώ­ν, στις 17 Μαρτίου 2008.

Η τελευταία παρτίδα του συγκεκριμέ­νου τύπου ελικοπτέρω­ν παραδόθηκε στην Ελλάδα το 1993.

 ??  ?? Τα συντρίμμια του ελικοπτέρο­υ «Χιούι».
Τα συντρίμμια του ελικοπτέρο­υ «Χιούι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece