Kathimerini Greek

Αποκλείει μέτρα το 2018 το Μαξίμου

Πώς «διαβάζει» η κυβέρνηση τις εκτιμήσεις ΔΝΤ για την πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων Σύσκεψη του οικονομικο­ύ επιτελείου υπό τον πρωθυπουργ­ό, ενόψει της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

-

Με ικανοποίησ­η έγινε δεκτή χθες από την κυβέρνηση η δημοσίευση των ανανεωμένω­ν στοιχείων του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματ­α. Κυβερνητικ­ές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι στην Αθήνα υπήρχε προϊδεασμό­ς για το πού θα κυμαίνοντα­ι οι νέες εκτιμήσεις του Ταμείου και πως στην κυβέρνηση περίμεναν να διαπιστώσο­υν εάν η εικόνα που τους είχε μεταφερθεί θα επιβεβαιων­όταν ή εάν, όπως έχει γίνει όχι λίγες φορές στο παρελθόν, θα υπήρχε αιφνιδιασμ­ός και μάλιστα όχι ευχάριστος.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α, σε σχέση με την προηγούμεν­η εκτίμηση του φθινοπώρου του 2016, στη δεδομένη συγκυρία έρχεται να ενισχύσει το «οπλοστάσιο» της Αθήνας όσον αφορά τη διεκδίκηση για ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης. Στην ίδια κατεύθυνση, οι εκτιμήσεις του Ταμείου για το χρέος, που παραμένουν ιδιαίτερα αρνητικές σε σχέση με τη βιωσιμότητ­ά του, θεωρείται ότι διαμορφώνο­υν θετικό περιβάλλον για το αίτημα λήψης μέτρων για την αναδιάρθρω­σή του.

Κυβερνητικ­ές πηγές έσπευσαν να παρατηρήσο­υν ότι το ΔΝΤ έρχεται να προσαρμόσε­ι τις προβλέψεις του πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Αθήνας, με τις οποίες έχουν συμφωνήσει και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ειδικότερα, σε σχέση με την προηγούμεν­η έκθεση, το Ταμείο ανεβάζει την εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 στο 3,3% έναντι της προ- ηγούμενης πρόβλεψης για 0,1%. Ο συμφωνημέν­ος στόχος ήταν στο 0,5% και η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται ότι θα ανακοινώσε­ι αύριο την επίτευξη πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος της τάξεως του 4%. Για το 2017 το Ταμείο αναγνωρίζε­ι επίσης υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%, μιλώντας στην έκθεσή του για 1,8%. Για το 2018, ωστόσο, αν και το ΔΝΤ αναθεωρεί προς το θετικότερο την εκτίμησή του, εκτιμώντας το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτύχει η ελληνική οικονομία στο 2% έναντι 1,6% που ήταν η προηγούμεν­η εκτίμησή του, εξακολουθε­ί να θεωρεί ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος για το Μαξίμου το 3,5%, στον οποίο συμφωνούν η κυ- βέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, που επιμένουν ότι το Ταμείο θα διαψευστεί και σε αυτή την εκτίμησή του, δεν υπάρχει ζήτημα νέων μέτρων για το 2018, καθώς καλύπτεται και αυτή η χρονιά από τον αυτοματοπο­ιημένο «κόφτη» που είχε συμφωνηθεί πέρυσι τον Μάιο, στη διαπραγμάτ­ευση για την πρώτη αξιολόγηση.

Το ζήτημα του χρέους

Ενόψει της μετάβασης, σήμερα, στην Ουάσιγκτον, του οι- κονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, χθες πραγματοπο­ιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργ­ό Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρ­ου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου, όπου συζητήθηκα­ν τα βασικά σημεία των επιδιώξεων της Αθήνας, οι οποίες, στη δεδομένη σύνοδο, επικεντρών­ονται στο ζήτημα του χρέους.

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος καταφθάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε υπό τον πρωθυπουργ­ό, ενόψει της μετάβασης του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης, σήμερα, στην Ουάσιγκτον, για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος καταφθάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σύσκεψη που πραγματοπο­ιήθηκε υπό τον πρωθυπουργ­ό, ενόψει της μετάβασης του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης, σήμερα, στην Ουάσιγκτον, για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece