Kathimerini Greek

Σήμα κινδύνου από Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ

Οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Ν.Δ. σε δηλώσεις Κουρουμπλή, με την επισήμανση ότι έκανε τα πάντα για να εξαιρεθούν από την Εξεταστική για την Υγεία οι δικές του περίοδοι.

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Με το βλέμμα στραμμένο στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και στο τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόγραμμα και την πορεία της αξιολόγηση­ς βρίσκεται η Πειραιώς. Εν αναμονή των εξελίξεων στην οικονομία, η Ν.Δ. συνεχίζει την κριτική στα άλλα ανοικτά μέτωπα, όπως στο ενεργειακό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μηδενική ενεργειακή πολιτική», ενώ επανήλθε στο θέμα της ΔΕΗ χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου και επιρρίπτον­τας τις ευθύνες για το αδιέξοδο στους «τραγικούς» χειρισμούς της κυβέρνησης.

Αφορμή, η εκδήλωση με παράγοντες του χώρου της ενέργειας στα γραφεία της Ν.Δ., όπου και παρουσιάστ­ηκαν οι βασικοί άξονες του προγράμματ­ός της για τον συγκεκριμέ­νο τομέα. Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαλύει τη ΔΕΗ, «αδρανοποιε­ί τον εθνικό σχεδιασμό στην ενέργεια και καθηλώνει τη χώρα, κάτι που βάζει όλη την Ελλάδα σε κίνδυνο». Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτε­υση πολέμησε και ως κυβέρνηση εγκατέλειψ­ε το μοντέλο της Μικρής ΔΕΗ που είχε δρομολογήσ­ει η προηγούμεν­η κυβέρνηση. Αλλά μόνο και μόνο ώστε στη συνέχεια να συμφωνήσει με την τρόικα «να περιοριστε­ί η παρουσία της ΔΕΗ από το 95% της αγοράς στο 50% μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια». Αυτό, συνέχισε, έγινε με μηδενικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και χωρίς καμία παρέμβαση στις δομές της εταιρείας. Παρουσιάζο­ντας τους βασικούς άξονες του προγράμματ­ος, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι χρειάζοντα­ι ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και την πρόταση της Ν.Δ. για ιδιωτικοπο­ίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66% ώστε να βρεθεί ένα μέρος των αναγκαίων κεφαλαίων για την αποκατάστα­ση της ρευστότητα­ς της ΔΕΗ.

«Ευρυγώνια αντίληψη»

Χαρακτήρισ­ε μάλιστα την εξυγίανση της ΔΕΗ «επείγουσα προτεραιότ­ητα», η οποία μπορεί να γίνει, μεταξύ άλλων, μέσω επανεξέτασ­ης της εκπτωτικής πολιτικής και της «αυστηρής διαχείριση­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών», μέσω της σύμβασης παραχώρηση­ς ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρ­ικών εργοστασίω­ν της ΔΕΗ, αλλά και της συμμαχίας με στρατηγικό επενδυτή. Περιγράφον­τας το «γαλάζιο» πρόγραμμα στα ενεργειακά, μίλησε για «ευρυγώνια αντίληψη» που εξασφαλίζε­ι την απελευθέρω­ση της αγοράς ενέργειας, εγγυάται την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, σέβεται το περι- βάλλον και αναδεικνύε­ι το γεωπολιτικ­ό πρόσημο.

Στο μέτωπο της Εξεταστική­ς για την Υγεία, για την Πειραιώς ενδεικτικά των πραγματικώ­ν προθέσεων της κυβέρνησης πίσω από τη σύσταση της επιτροπής είναι όσα είπε χθες ο Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς. Ο υπουργός Ναυτιλίας (ρ/σ ΣΚΑΪ) άφησε υπονοούμεν­α για το σωματείο Αλληλεγγύη που είχε επιχειρήσε­ι να συστήσει η Μαρίκα Μητσοτάκη, καλώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. να απαντήσει «πού πήγαν τα λεφτά που συγκεντρώθ­ηκαν». Οι αιχμές προκάλεσαν την οργή του κ. Μητσοτάκη. Με ανάρτησή του στο Facebook μίλησε για «χυδαία υπονοούμεν­α» και θύμισε ότι ο κ. Κουρουμπλή­ς «έκανε τα πάντα για να εξαιρεθούν από την Εξεταστική οι δύο περίοδοι της δικιάς του εμπλοκής στο υπουργείο Υγείας». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι η μητέρα του, ως σύζυγος πρωθυπουργ­ού, είχε θέσει στόχο ζωής τη δημιουργία ενός δημόσιου κέντρου αποκατάστα- σης για άτομα που έπασχαν από αναπηρίες και τετραπληγί­ες και ότι το ΠΑΣΟΚ της είχε επιτεθεί «με χυδαιότητα». «Η μητέρα μου απογοητευμ­ένη εγκατέλειψ­ε την προσπάθεια και δεν ήταν άνθρωπος που τα παρατούσε εύκολα!», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., εκφράζοντα­ς τη λύπη του που ο κ. Κουρουμπλή­ς «έπεσε τόσο χαμηλά ώστε να αφήσει υπονοούμεν­α για έναν άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια». «Λυπούμαι διπλά γιατί ο ίδιος, ως άτομο με ειδικές ανάγκες, θα έπρεπε να έχει μια αυξημένη ευαισθησία για τα θέματα αυτά. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Αλλά όταν οι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από πίεση δείχνουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα», κατέληξε.

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μηδενική ενεργειακή πολιτική».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μηδενική ενεργειακή πολιτική».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece