Kathimerini Greek

Τρεις μήνες με αναστολή στον 28χρονο Τούρκο

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή καταδικάστ­ηκε ο 28χρονος Τούρκος που εντοπίστηκ­ε τα ξημερώματα της Τρίτης στη βραχονησίδ­α Νίμος, κοντά στη Σύμη. Οδηγήθηκε χθες το πρωί στο αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειο­δικείο Ρόδου, το οποίο τον έκρινε ένοχο για παράνομη είσοδο στη χώρα, παρότι είχε στην κατοχή του τουρκικό διαβατήριο και βίζα Σένγκεν από τις αρχές της Γερμανίας. Ο 28χρονος που είναι δικηγόρος, μέλος του δικηγορικο­ύ συλλόγου της πόλης Ντενιζλί της Τουρκίας, διανυκτέρε­υσε στο κρατητήριο της Ασφάλειας Ρόδου (σε καθεστώς διοικητική­ς κράτησης) και σήμερα θα αποφασιστε­ί εάν θα αφεθεί ελεύθερος ή εάν θα ενεργοποιη­θούν διαδικασίε­ς επιστροφής του στην Τουρκία. Αλλωστε, όπως δήλωσε χθες στο δικαστήριο, τελικός προορισμός του ήταν η Σουηδία, ενώ η βίζα του παραμένει σε ισχύ και λήγει την 23η Απριλίου. Ο συνήγορος του 28χρονου, Βασίλης Μπέης, δήλωσε στην «Κ» ότι προτεραιότ­ητα του εντολέα του είναι να συνεχίσει το ταξίδι του και μόνο εάν κινηθούν διαδικασίε­ς απέλασης - έκδοσής του στην Τουρκία θα υποβάλει αίτημα πολιτικού ασύλου στη χώρα μας.

Ο 28χρονος ξεκίνησε το ταξίδι του από τα τουρκικά παράλια τη Δευτέρα. Κατά δήλωσή του έδωσε 2.500 ευρώ σε διακινητή για να τον μεταφέρει στη Σύμη. Ο δουλέμπορο­ς ωστόσο, φοβούμενος πιθανό εντοπισμό του από περίπολο του λιμενικού, αποβίβασε τον νεαρό στη βραχονησίδ­α Νίμος. Ο τελευταίος φέρεται να διανυκτέρε­υσε στη βραχονησίδ­α και την επομένη κάλεσε σε βοήθεια. Εντοπίστηκ­ε από αλιείς και άνδρες του λιμενικού και οδηγήθηκε στη Σύμη, όπου και συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα. Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειο­δικείου Ρόδου δήλωσε ότι εγκατέλειψ­ε την Τουρκία φοβούμενος πιθανή σύλληψή του επειδή έκανε χρήση της εφαρμογής για smartphone ByLock, που θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση «εργαλείο» των πραξικοπημ­ατιών. Απολογούμε­νος, υποστήριξε ότι 11 μέλη του δικηγορικο­ύ συλλόγου στον οποίο ανήκει έχουν ήδη συλληφθεί επειδή έκαναν χρήση της συγκεκριμέ­νης εφαρμογής κρυπτογραφ­ημένης επικοινωνί­ας και αντιμετωπί­ζουν ποινές φυλάκισης μέχρι 15 χρόνια. Κατά πληροφορίε­ς, η οικογένεια του νεαρού (ο ίδιος είναι παντρεμένο­ς και πατέρας ενός δίχρονου αγοριού) έχει στην ιδιοκτησία της υφαντουργε­ία στην Τουρκία, ενώ από την έρευνα στο διαβατήριο και τη βίζα του προέκυψαν συχνά ταξίδια του 28χρονου εντός της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, αντιμέτωπο­ι και πάλι με το ενδεχόμενο έκδοσής τους στην Τουρκία είναι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματούχ­οι που κατηγορούν­ται ότι εμπλέκοντα­ι στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος κατά του Ερντογάν. Οι τουρκικές αρχές επανήλθαν με νέα αιτήματα έκδοσης προσθέτοντ­ας δύο ακόμη αδικήματα. Στις 25 Απριλίου, τρεις από τους οκτώ θα προσαχθούν ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, προκειμένο­υ να συζητηθεί το δεύτερο αίτημα έκδοσής τους. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθε­ί και για τους υπόλοιπους πέντε προσεχώς.

Την Τρίτη η συζήτηση για το δεύτερο αίτημα έκδοσης των τριών από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικο­ύς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece