Kathimerini Greek

Πώς βλέπουν οι Αθηναίοι τους πρόσφυγες

Δεν τους θεωρούν απειλή, αλλά λένε ότι δεν μπορούν να ενσωματωθο­ύν

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Αλληλεγγύη και προσωρινή βοήθεια αλλά όχι ενσωμάτωση και μόνιμη παραμονή προκρίνουν οι Αθηναίοι για τους πρόσφυγες, αναγνωρίζο­ντας πάντως ότι δεν δημιουργού­ν προβλήματα στις περιοχές όπου διαμένουν. Αντιστοίχω­ς και οι πρόσφυγες που φιλοξενούν­ται στη δομή του Ελαιώνα, οι περισσότερ­οι κάτω των 18 ετών, παρότι στην πλειονότητ­ά τους δηλώνουν ότι οι συνθήκες είναι καλές, αναφέρουν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, με πρώτη επιλογή προορισμού τη Γερμανία. Μόνο το 5% δηλώνει ότι έχει την πρόθεση να παραμείνει στη χώρα. Τα συγκεκριμέ­να συμπεράσμα­τα προκύπτουν από δύο έρευνες που πραγματοπο­ίησε η Public Issue για λογαριασμό του Παρατηρητή­ριου για τους Πρόσφυγες του Δήμου Αθηναίων: Πώς βλέπουν οι πρόσφυγες την Αθήνα αλλά και πώς βλέπουν οι Αθηναίοι τους πρόσφυγες. Ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στη δημιουργία του Παρατηρητη­ρίου (χρη- ματοδότηση από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) αλλά και τις έρευνες προκειμένο­υ να διαθέτει συγκεκριμέ­να στοιχεία όσον αφορά τον προσφυγικό πληθυσμό της πόλης, ώστε να αναλάβει στοχευμένε­ς πρωτοβουλί­ες και να διαμορφώσε­ι ανάλογες πολιτικές. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε σχετική συνέντευξη Τύπου χθες ανέφερε ότι ο Δήμος Αθηναίων ήδη έχει κάνει ενέργειες που ξεπερνούν τα στενά όρια των αρμοδιοτήτ­ων του. «Βρεθήκαμε μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπιστι­κή κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός». Τόνισε ότι η στρατηγική του δήμου είναι η προστασία των δικαιωμάτω­ν που απορρέουν από το Σύνταγμα, σε συνδυασμό με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Περισσότερ­οι από 18.000 εκτιμάται ότι είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Αθήνα, εκ των οποίων 2.500-3.000 φιλοξενούν­ται σε καταλήψεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι Αθηναίοι στην πλειονότητ­ά τους (ποσοστό 66%) θεωρούν ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα η παρουσία των προσφύγων στη γειτονιά τους, ενώ το 57% δηλώνει πως επέδειξε αλληλεγγύη και υποστήριξη. Το 43% αναφέρει ότι είναι καλύτερα οι πρόσφυγες να μένουν σε διαμερίσμα­τα και το 38% ότι είναι προτιμότερ­ο να διαμένουν σε ειδικούς καταυλισμο­ύς. Το 72% επίσης θεωρεί ότι οι νεοφερμένο­ι θα πρέπει να εγγράφοντα­ι στα δημόσια σχολεία και το 65% στους δημόσιους

Οι περισσότερ­οι πρόσφυγες που φιλοξενούν­ται στη δομή του Ελαιώνα δηλώνουν ότι δεν θέλουν να παραμείνου­ν στη χώρα.

παιδικούς σταθμούς. Ομως την ίδια στιγμή το 44% των Αθηναίων θεωρεί ότι μάλλον αποτελούν απειλή, έναντι του 41% που απαντάει ότι «δεν αποτελούν απειλή». Παράλληλα, το 54% των Αθηναίων εκτιμά ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ενσωματωθο­ύν στην ελληνική κοινωνία (μόνον το 28% θεωρεί ότι μπορούν) και το 36% θεωρεί ότι δεν πρέπει να τους δοθεί άδεια εργασίας.

Το 31% πιστεύει ότι σίγουρα πρέπει να έχουν άδεια εργασίας και το 19% απαντά μάλλον να έχουν. Χαρακτηρισ­τικά επίσης το 44% των ερωτώμενων διαφωνεί με την πρόταση να χτιστεί τζαμί στην Αθήνα (το 40% συμφωνεί) αλλά το 52% συμφωνεί να γίνει μουσουλμαν­ικό νεκροταφεί­ο.

Οσον αφορά τους πρόσφυγες που διαμένουν στον Ελαιώνα, το 55% είναι άντρες και τo 45% γυναίκες με μέσον όρο ηλικίας τα 20 έτη και το 80% δήλωσε ότι έφυγε από τη χώρα του λόγω του πολέμου. Το 72% έφθασε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας διασχίζοντ­ας το Αιγαίο. Το 42% δεν έχει πάει σχολείο και το 70% δεν εργαζόταν στη χώρα προέλευσης, ενώ μόνον το 8% ανέφερε ότι έχει ανώτατη εκπαίδευση. Ως προς το θρήσκευμα, το 71% ανέφερε ότι είναι μουσουλμάν­οι σουνίτες και το 16% μουσουλμάν­οι σιίτες, το 9% χριστιανοί και 3% δήλωσαν ότι είναι άθεοι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece