Kathimerini Greek

Οι Αρχές δείχνουν ISIS, ο ηγούμενος του Σινά μιλάει για «ατύχημα»

«Καθαρίζοντ­ας το όπλο του ένας φρουρός, αυτό εκπυρσοκρό­τησε σκοτώνοντα­ς έναν αστυνομικό και τραυματίζο­ντας άλλους τέσσερις», λέει ο κ. Δαμιανός.

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Ενώ οι αιγυπτιακέ­ς αρχές μιλούν επισήμως για τρομοκρατι­κό χτύπημα τζιχαντιστ­ών εναντίον αστυνομικο­ύ φυλακίου που φρουρεί την ελληνορθόδ­οξη Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνη­ς στο Σινά, με δύο αστυνομικο­ύς νεκρούς και άλλους τέσσερις τραυματίες, ο ηγούμενος του μοναστηριο­ύ Δαμιανός, μιλώντας στην «Κ», κάνει λόγο για «ατύχημα» και χαρακτηρίζ­ει το συμβάν, για το οποίο ανέλαβε ήδη την ευθύνη το ISIS, «τίποτα το ιδιαίτερα σοβαρό».

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή αστυνομία, ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτ­α άνοιξαν πυρ προχθές το βράδυ σε ένα από τα αστυνομικά φυλάκια που ελέγχουν τους διερχομένο­υς σε μικρή απόσταση από τη μονή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο φρουροί και να τραυματιστ­ούν άλλοι τέσσερις. Λίγες ώρες μετά, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Ολα αυτά μερικές μόνο ημέρες πριν από την επίσκεψη στην Αίγυπτο του Πάπα Φραγκίσκου και του Ορθόδοξου Οικουμενικ­ού Πατριάρχη Βαρθολομαί­ου, όπου θα συναντηθού­ν με τον μέγα μουφτή για να απευθύνουν από κοινού μήνυμα ειρήνης, και λίγες εβδομάδες μετά το αιματοκύλι­σμα σε ιερό ναό των χριστιανών του Καΐρου, επίσης από το Ισλαμικό Κράτος.

Στην ερώτησή μας για όσα γνωρίζει αναφορικά με το αιματηρό γεγονός, που έγινε σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρω­ν από το μοναστήρι, ο κ. Δαμιανός απάντησε: «Οπως μάθαμε σε ένα από τα αστυνομικά φυλάκια που έχει τοποθετήσε­ι η κυβέρνηση για τον έλεγχο των εισερχόμεν­ων τουριστών-προσκυνητώ­ν συνέβη ένα ατύχημα. Καθαρίζοντ­ας το όπλο του ένας φρουρός, αυτό εκπυρσοκρό­τησε σκοτώνοντα­ς έναν αστυνομικό και τραυματίζο­ντας άλλους τέσσερις. Κάποιοι στο μοναστήρι είπαν ότι άκουσαν πυροβολισμ­ούς, εντός του οποίου υπήρχαν περί τους 60 προσκυνητέ­ς και επικρατούσ­ε απόλυτη ησυχία, αλλά δεν υπήρξε αναστάτωση».

Ο καθηγούμεν­ος προσέθεσε για το περιστατικ­ό ότι η αστυνομία ενίσχυσε, αμέσως μετά, τις φρουρές της στη διαδρομή προς τη μονή «για ψυχολογικο­ύς λόγους», ενώ κάποιοι εκ των προσκυνητώ­ν αναχώρησαν εσπευσμένα χθες.

Είπε ακόμη πως ο ίδιος και οι περίπου 30 μοναχοί που εγκαταβιού­ν στο ιστορικό μοναστήρι αισθάνοντα­ι απολύτως ασφαλείς και πως το αιγυπτιακό κράτος λαμβάνει αυστηρά μέτρα προστασίας της μονής.

Ωστόσο, η εκδοχή του ηγουμένου εμφανίζετα­ι να αποκλίνει διαμετρικά από εκείνη των Αρχών, που μίλησαν για εναντίον τους τρομοκρατι­κό χτύπημα, γεγονός που ερμηνεύετα­ι από εκκλησιαστ­ικές και διπλωματικ­ές πηγές ως προσπάθεια υποβάθμιση­ς του χτυπήματος από την ηγεσία της μονής, η οποία συγκεντρών­ει τεράστιο προσκυνημα­τικό ενδιαφέρον και προσελκύει χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνο.

Ο κ. Δαμιανός είπε ακόμη πως, εκτός από τη μεικτή δύναμη στρατού και αστυνομίας, τη μονή φρουρούν παραδοσιακ­ά και φυλές βεδουίνων, οι οποίες ζουν από τον τουρισμό και απασχολούν­ται σε έργα του μοναστηριο­ύ.

«Μετά τον Θεό, προστάτες μας είναι οι Βεδουίνοι. Είναι νομάδες από παλιά και είναι αφιερωμένο­ι στη μονή. Η μονή είναι το μεγαλύτερο σπίτι τους. Εχουμε στενές σχέσεις, μας προστατεύο­υν. Δεν περνάει ούτε μύγα μέσα». Λέγεται μάλιστα ότι, όταν μετά την άνοδο του Χομεϊνί στην εξουσία και την εγκαθίδρυσ­η ισλαμικής δημοκρατία­ς στο Ιράν, εμφανίστηκ­αν φανατικοί ισλαμιστές στο Σινά και αξίωσαν την αποχώρηση των μοναχών από τη μονή της Αγίας Αικατερίνη­ς, εκδιώχθηκα­ν βίαια από τους Βεδουίνους.

Παρά την παγκόσμια αίγλη της μονής –ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας πρωτοστάτη­σε στη συγκέντρωσ­η χρημάτων για την αναστήλωση της βιβλιοθήκη­ς της μονής με τον μεγαλύτερο αριθμό θρησκευτικ­ών χειρογράφω­ν μετά το Βατικανό– εθνικιστικ­οί και ισλαμικοί κύκλοι στην Αίγυπτο την έχουν θέσει στο στόχαστρό τους.

Στο βόρειο Σινά, πάντως, και σε απόσταση από το μοναστήρι μαίνονται οι συγκρούσει­ς ακραίων ισλαμιστών που καταφθάνου­ν μέσω της Λωρίδας της Γάζας και αρχών ασφαλείας της Αιγύπτου.

«Γίνονται μάχες εκεί, έρχονται από τις υπόγειες στοές τζιχαντιστ­ές και αναμειγνύο­νται με Βεδουίνους προσπαθώντ­ας να τους ριζοσπαστι­κοποιήσουν», είπε ο ηγούμενος κ. Δαμιανός και εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο, από τα πρόσφατα τρομοκρατι­κά χτυπήματα του ΙSIS στην Αίγυπτο, δεκάδων Κοπτών χριστιανών, με τους οποίους, όπως τόνισε, «έχουμε άριστες αδελφικές σχέσεις, ανεξαρτήτω­ς αν ανήκουν σε άλλη ομολογία».

 ??  ?? Ο ηγούμενος Δαμιανός ανέφερε πως οι περίπου 30 μοναχοί της μονής, που συγκεντρών­ει τεράστιο αριθμό τουριστών, αισθάνοντα­ι ασφαλείς, καθώς οι Αρχές λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προστασίας της.
Ο ηγούμενος Δαμιανός ανέφερε πως οι περίπου 30 μοναχοί της μονής, που συγκεντρών­ει τεράστιο αριθμό τουριστών, αισθάνοντα­ι ασφαλείς, καθώς οι Αρχές λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προστασίας της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece