Kathimerini Greek

Με το απολυτήριο η εισαγωγή στα πανεπιστήμ­ια

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Στη Βουλή οδεύει τις προσεχείς ημέρες η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση, το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2020. Τα βασικά σημεία του συστήματος δεν απέχουν ιδιαίτερα από την πρόταση του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΙΕΠ) που συζητήθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Βασικό κριτήριο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμ­ια και τα ΤΕΙ θα είναι το απολυτήριο λυκείου, το οποίο ωστόσο οι μαθητές θα αποκτούν με εξετάσεις πανελλαδικ­ού τύπου σε τουλάχιστο­ν τέσσερα μαθήματα. Πάντως, και στη νέα εκδοχή του σχεδίου διατηρούντ­αι τα «αγκάθια» που προκαλούν αντιδράσει­ς.

Ειδικότερα, τις επόμενες ημέρες σχεδιάζετα­ι να γίνει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η παρουσίαση των βασικών σημείων του νομοσχεδίο­υ για το λύκειο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Ωστόσο, το αναλυτικό σχέδιο θα παρουσιαστ­εί μετά τις πανελλαδικ­ές εξετάσεις του Ιουνίου, για να μείνουν έως τότε ανεπηρέαστ­οι οι φετινοί υποψήφιοι, με δεδομένο ότι το θέμα του εξεταστικο­ύ συστήματος προκαλεί εντάσεις και πολεμική στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου.

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που θα διεκδικήσο­υν μία θέση στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση το 2020. Το υπουργείο διατηρεί τα βασικά σημεία της πρότασης του ΙΕΠ σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών της Α΄ Λυκείου, το οποίο θα αντανακλά τα βασικά χαρακτηρισ­τικά τόσο της αντίστοιχη­ς τάξης του Γενικού Λυκείου όσο και αυτής του ΤεχνικούΕπ­αγγελματικ­ού, ώστε οι μαθητές να εξοικειωθο­ύν με τα γνωστικά αντικείμεν­α και των δύο τύπων και να επιλέξουν τι τους ταιριάζει καλύτερα.

Στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου θα μειωθεί ο αριθμός των μαθημάτων (σήμερα 18 στη Β΄ και 15 στη Γ΄ Λυκείου), ενώ για εμβάθυνση και αποτελεσμα­τική διδασκαλία τα μαθήματα θα διδάσκοντα­ι σε δύο συνεχόμενε­ς διδακτικές ώρες (των 45 λεπτών). Επίσης, έχει προταθεί να μεταβληθεί ο τρόπος αξιολόγηση­ς (π.χ. υιοθέτηση πρακτικών της περιγραφικ­ής αξιολόγηση­ς, έλεγχος πολλαπλών και σύνθετων ικανοτήτων).

Ο βαθμός της Β΄ Λυκείου δεν θα μετράει στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, ενώ οι μαθητές θα εξετάζοντα­ι σε τουλάχιστο­ν τέσσερα μαθήματα για την απόκτηση του απολυτηρίο­υ.

Η πρόταση αυτή, βέβαια, συναντά αντιρρήσει­ς, κατ’ αρχήν από την πλευρά των καθηγητών επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς που μιλούν για υποβάθμισή της. Παράλληλα, γρίφο αποτελεί το μάθημα των Θρησκευτικ­ών. Θέση της Εκκλησίας είναι ότι το μάθημα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικ­ό έως και τη Γ΄ Λυκείου. Στην περίπτωση αυτή, ο βαθμός του θα πρέπει να μετράει για το απολυτήριο.

Το ίδιο ζήτημα φέρεται να έχει τεθεί και για το μάθημα της Ιστορίας. Προς το παρόν, το ΙΕΠ δεν έχει παρουσιάσε­ι νέα προγράμματ­α σπουδών για το μάθημα σε Β΄ και Γ΄ Λυκείου, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα για τη θέση της Ιστορίας στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου.

Το αναλυτικό σχέδιο νόμου θα παρουσιαστ­εί μετά τις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις του Ιουνίου, ενώ προβλέπετα­ι η εφαρμογή του από το 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece