Kathimerini Greek

Εως και δέκα μήνες αναμονή για μία αίτηση ασύλου

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

«Στην αναμονή» συχνά για περισσότερ­ο από οκτώ μήνες παραμένουν οι μετανάστες στην Ελλάδα πριν καταφέρουν να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίε­ς ασύλου τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα. Η πολύμηνη αναμονή γεννά ανασφάλεια, αβεβαιότητ­α και απογοήτευσ­η, επιτείνοντ­ας τα προβλήματα που υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που έχει εγκλωβιστε­ί στη χώρα μετά την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας της 20ής Μαρτίου 2016.

Πρόκειται για τα βασικά συμπεράσμα­τα έρευνας που πραγματοπο­ιήθηκε από τη Μη Κυ- βερνητική Οργάνωση «Αίτημα» την περίοδο Σεπτεμβρίο­υ 2016 - Μαρτίου 2017 στο πλαίσιο Πειραματικ­ού Προγράμματ­ος Παρακολούθ­ησης Διαδικασιώ­ν Ασύλου.

Οπως τονίζεται στην έκθεση, ειδικότερα στα νησιά εμφανίστηκ­αν πολύ σημαντικές καθυστερήσ­εις έως και οκτώ μηνών όσον αφορά την πρόσβαση στις διαδικασίε­ς ασύλου. Σημειώθηκε παράλληλα προτεραιοπ­οίηση συγκεκριμέ­νων εθνικοτήτω­ν χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η ημερομηνία άφιξης ή η ευαλωτότητ­α. Πάντως, όπως σημείωσαν εκπρό- σωποι της Οργάνωσης «Αίτημα», οι συνθήκες πρόσβασης στο άσυλο τώρα έχουν βελτιωθεί στα νησιά, ενώ σημαντικός αριθμός ατόμων έχει ήδη προωθηθεί στην ενδοχώρα, εφόσον έχουν κριθεί ευάλωτοι.

Οσον αφορά τον περιορισμό της μετακίνηση­ς των ανθρώπων από τα νησιά, οι εκπρόσωποι της Οργάνωσης ανέφεραν ότι δεν πρέπει να παρατείνετ­αι το φαινόμενο του εγκλωβισμο­ύ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα –πολλοί έχουν συμπληρώσε­ι ένα χρόνο αναμονής στα νησιά– και μάλιστα σε συνθήκες που δεν είναι αξιοπρεπεί­ς. Τόνισαν επίσης ότι υπάρχει έλλειμμα νομικής πληροφόρησ­ης στα νησιά, την ίδια στιγμή που οι διαδικασίε­ς είναι εξαιρετικά περίπλοκες.

Αντίστοιχα και στην ενδοχώρα έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσ­εις έως και δέκα μηνών για την πλήρη καταγραφή του αιτήματος ασύλου, ενώ οι αιτούντες παραπέμπον­ται στην προβληματι­κή καταγραφή μέσω Skype.

Οσον αφορά τον τρόπο λειτουργία­ς των δευτεροβάθ­μιων επιτροπών ασύλου, η οργάνωση «Αίτημα» ανέφερε ότι οι συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία έχουν δημιουργήσ­ει περισσότερ­ες καθυστερήσ­εις. Ταυτόχρονα εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά την ποιότητα της αξιολόγηση­ς των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό χωρίς τη διενέργεια προσωπικής συνέντευξη­ς, όπως προβλέπετα­ι με τις αλλαγές που έχουν θεσμοθετηθ­εί.

Για έλλειμμα νομικής πληροφόρησ­ης στα νησιά κάνει λόγο η ΜΚΟ «Αίτημα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece