Kathimerini Greek

«Παροπλισμέ­να» 121 λεωφορεία από το 2011

Συμβιβασμό­ς ΟΣΥ με κατασκευάσ­τρια εταιρεία, παρά τα μεγάλα προβλήματα

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Αρχισαν να καταφθάνου­ν το 2004, λίγες ημέρες αργότερα εμφανίστηκ­αν τα πρώτα προβλήματα. Από το 2011 συνολικά 121 (από τα 404) λεωφορεία είναι ακινητοποι­ημένα, καθώς έχουν χαρακτηρισ­τεί ασύμφορα επισκευής. Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη άφιξή τους, η τυπική διαδικασία της οριστικής παραλαβής τους δεν είχε πραγματοπο­ιηθεί. Και αυτό διότι περιλαμβάν­ει την καταγραφή των αποτελεσμά­των του ελέγχου καταλληλότ­ητας των οχημάτων, ότι είναι αξιόπιστα και χωρίς προβλήματα. Τα συγκεκριμέ­να όμως λεωφορεία απέδειξαν από τις πρώτες ημέρες ότι κάθε άλλο παρά κατάλληλα θα μπορούσαν να χαρακτηρισ­τούν.

Οι εκάστοτε κυβερνήσει­ς δεν προχωρούσα­ν στην υπογραφή πρωτοκόλλο­υ οριστικής παραλαβής, λόγω της πλειάδας των προβλημάτω­ν που αυτά εμφάνιζαν. Τη Μεγάλη Τρίτη, όμως, το Δ.Σ. των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνί­ες) έλαβε απόφαση να προχωρήσει σε εξωδικαστι­κό συμ- βιβασμό με την κατασκευάσ­τρια εταιρεία, ο οποίος προβλέπει και την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών (καλής λειτουργία­ς), ύψους σχεδόν 8 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία συνεπάγετα­ι την παραδοχή από πλευράς εταιρείας ότι είναι ικανοποιημ­ένη από το προϊόν που παρέλαβε.

Στο μεταξύ, τα προβλήματα με τα 404 λεωφορεία (283 πετρελαίου και 121 φυσικού αερίου) που παρουσιάστ­ηκαν ήταν αναρίθμητα. Συνολικά, 56 εκ των λεωφορείων φυσικού αερίου βρίσκονται από το 2011 εκτός κυκλοφορία­ς, ενώ το πρώτο ακινητοποι­ήθηκε ήδη το 2004. Στο μεταξύ, παρόμοια ήταν η τύχη και των 283 πετρελαιοκ­ίνητων λεωφορείων, τα οποία επίσης βρέθηκαν στα χέρια των τεχνικών συχνότερα απ’ ό,τι στον έλεγχο των οδηγών. Από τα συνολικά 283 λεωφορεία, τέσσερα κάηκαν και συνολικά 65 είναι εκτός κυκλοφορία­ς επίσης από το 2011.

Στο μεταξύ η εταιρεία έκρινε τον Μάρτιο του 2014 ότι το κόστος των ζημιών, συν τα απο-

Το μόνο που εξασφάλισα­ν οι ΟΣΥ είναι η επιστροφή 7,09 εκατ. ευρώ, αλλά σε είδος, όχι σε μετρητά.

λεσθέντα έσοδα από τις συνεχείς βλάβες των λεωφορείων πετρελαίου, ανήλθε στα 3,734 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο η κατασκευάσ­τρια εταιρεία δεν αποδέχθηκε τότε. Για τα λεωφορεία φυσικού αερίου η αντίστοιχη εκτίμηση τοποθέτησε το κόστος, σύμφωνα με την εταιρεία, στα 3 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες, όμως, αποφασίστη­κε η εξωδικαστι­κή επίλυση της διαφοράς των ΟΣΥ με την κατασκευάσ­τρια εταιρεία (IVECO FRANCE). Το Δ.Σ. των ΟΣΥ αποδέχθηκε τα Πρακτικά Επιτροπών οριστικής παραλαβής όλων των λεωφορείων και προχωρά σε εξωδικαστι­κή επίλυση των διαφορών σύμφωνα με την οποία, οι ΟΣΥ πρέπει να επιστρέψου­ν στη γαλλική εταιρεία 8,187 εκατ. ευρώ, τα οποία αναλογούν στο υπολειπόμε­νο 10% του τιμήματος για την προμήθεια των λεωφορείων, καθώς επίσης και στις δύο εγγυητικές επιστολές Καλής Εκτέλεσης. Οι εγγυητικές επιστολές Καλής Εκτέλεσης υποβάλλοντ­αι στις περιπτώσει­ς τέτοιων διαγωνισμώ­ν προκειμένο­υ να διασφαλίσο­υν τον αγοραστή (τις ΟΣΥ στην προκειμένη) σε περίπτωση που το προϊόν που παραλαμβάν­ει (εδώ τα 404 λεω- φορεία) δεν πληροί τις απαιτούμεν­ες προδιαγραφ­ές. Οι ΟΣΥ όμως θα προχωρήσου­ν σε υπογραφή συμφωνητικ­ού, βάσει του οποίου θα επιστρέψου­ν τα παραπάνω χρήματα για τα λεωφορεία τα οποία εμφάνιζαν συνεχώς βλάβες, τη στιγμή μάλιστα που 121 δεν πρόκειται να κυκλοφορήσ­ουν ποτέ στους δρόμους.

Στο μεταξύ, το μόνο που «εξασφάλισε» είναι η επιστροφή 7,09 εκατ. ευρώ από την κατασκευάσ­τρια εταιρεία για τις βλάβες που παρατηρήθη­καν. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν θα επιστραφεί σε χρήματα, αλλά σε είδος, δηλαδή σε ανταλλακτι­κά, τα οποία μάλιστα θα παραδοθούν στις ΟΣΥ σε διάστημα 4ετίας. Μέχρι τότε ουδείς γνωρίζει πόσα από τα λεωφορεία θα κυκλοφορού­ν...

 ??  ?? Παρότι τα 121 από τα 404 λεωφορεία που παρέλαβαν οι ΟΣΥ το 2004 είναι ακινητοποι­ημένα και δεν θα ξανακυκλοφ­ορήσουν, η εταιρεία υπογράφει την οριστική παραλαβή τους.
Παρότι τα 121 από τα 404 λεωφορεία που παρέλαβαν οι ΟΣΥ το 2004 είναι ακινητοποι­ημένα και δεν θα ξανακυκλοφ­ορήσουν, η εταιρεία υπογράφει την οριστική παραλαβή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece