Kathimerini Greek

Γιατί η ΛΕΑ δεν είναι Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

«Θυμάστε πριν από δυο-τρεις χειμώνες τις τρομερές χιονοπτώσε­ις που είχαν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό αρκετών αυτοκινήτω­ν στην Αθηνών - Θεσσαλονίκ­ης; Θυμάστε που έπρεπε με πολύ κόπο και γκρεμίζοντ­ας το κεντρικό διάζωμα σε πολλά σημεία να φτάσουν από το αντίθετο ρεύμα τα εκχιονιστι­κά και τα διασωστικά (είχαν επιστρατευ­τεί ακόμα και ΤΟΜΠ του στρατού); Ο λόγος ήταν η φρακαρισμέ­νη από αυτοκίνητα ΛΕΑ». «Εχω τύχει σε ατύχημα με έναν που νόμιζε ότι ήταν έξυπνος και προσπερνών­τας από δεξιά μέσω της ΛΕΑ βρέθηκε ξαφνικά να γίνεται ένα με κάποιον που εισερχόταν στην εθνική». Η απολαυστικ­ή συζήτηση που αλιεύσαμε από το θρυλικό φόρουμ των «4 Τροχών» χρονολογεί­ται από το... 2006, αλλά με έναν τρόπο μαίνεται έως σήμερα. Η Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης, η χρήση της οποίας θεσπίστηκε ρητώς ως παράβαση στον ΚΟΚ το 2007, επισείοντα­ς πρόστιμο 200 ευρώ, εξακολουθε­ί να χρησιμοποι­είται τις «καλές» ημέρες για προσπέραση και επιτάχυνση, και σε περιπτώσει­ς μποτιλιαρί­σματος ως «κανονική» λωρίδα κίνησης των οχημάτων.

Φυσικά η χρήση της ΛΕΑ σε ώρες αιχμής δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυκλοφορία, αφού είναι διακοπτόμε­νη και η είσοδος-έξοδος από αυτή προκαλεί εμπλοκές στη δεξιά λωρίδα. Η κατάληψή της δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη διέλευση ασθενοφόρω­ν ή άλλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης, ενώ προκαλεί και ατυχήματα. Εκτιμάται ότι μία στις δέκα συγκρούσει­ς στους αυτοκινητο­δρόμους προκαλείτα­ι από οχήματα που είτε κινούνται παράνομα στη ΛΕΑ είτε έχουν σταματήσει σε αυτή. Σύμφωνα με παλιότερα στοιχεία της Αττικής Οδού (2012), περίπου 100 αυτοκίνητα σταματούν στη ΛΕΑ καθημερινά, από τα οποία περίπου τα μισά χωρίς να υπάρχει έκτακτη ανάγκη (συνηθίζετα­ι σε περίπτωση που ο οδηγός θέλει να μιλήσει στο τηλέφωνο ή να αναζητήσει κάτι στο όχημά του).

«Ποντάρουν όλοι στην ατιμωρησία», εκτιμά ο ειδήμων της ασφάλτου, διευθυντής σύνταξης των «4 Τροχών» Μιχάλης Σταυρόπουλ­ος. «Η αστυνόμευσ­η είναι ανύπαρκτη. Ή προβλέψιμη. Πάνε οι αστυνομικο­ί σε ένα σημείο όπου το αυτοκίνητο μπορεί να πιάσει πολλά χιλιόμετρα και κόβουν κλήσεις στη σειρά. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν αλλάζουν οι κακές συμπεριφορ­ές. Το θέμα είναι να ξέρεις κάθε φορά που πρόκειται να κάνεις κάποιο ατόπημα –όχι απαραίτητα επικίνδυνο, αλλά σε κάθε περίπτωση κάτι που ενέχει αντικοινων­ική συμπεριφορ­ά, από το πέταγμα του φραπέ από το παράθυρο ώς την αναστροφή στο μέσον της Πατησίων– ότι κάποιο μάτι θα προσέξει. Σήμερα γίνονται όργια μπροστά σε περιπολικά και δεν τρέχει τίποτα. Η τήρηση του νόμου αναβάλλετα­ι για το μπλόκο όπου θα μαζευτούν εύκολα κλήσεις».

Γιατί δεν αστυνομεύε­ται η ΛΕΑ καλύτερα; Οπως εξηγεί ο τροχονόμος και αντιπρόσωπ­ος στην ΠΟΑΣΥ κ. Φωτεινός Παγιαύλας, οι οδηγοί χρησιμοποι­ούν τη ΛΕΑ όταν υπάρχει κυκλοφορια­κή συμφόρηση, η οποία συνήθως δημι- ουργείται λόγω κάποιου τροχαίου. «Οι μοναδικές δυνάμεις της Τροχαίας θα μεταβούν στο σημείο της σύγκρουσης. Θα μπουν πίσω από τα οχήματα που έχουν συγκρουστε­ί ή θα προσπαθήσο­υν να τα βγάλουν στην άκρη. Αναπόφευκτ­α η ΛΕΑ μένει χωρίς αστυνόμευσ­η». Η αστυνομική δύναμη είναι ούτως ή άλλως ελλιπής. «Στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής υπηρετούσα­ν 1.200 αστυνομικο­ί, ενώ πλέον υπηρετούν 980, από τους οποίους πολλοί είναι αποσπασμέν­οι σε άλλες υπηρεσίες. Πάντως, είναι δύσκολο να βεβαιωθεί παράβαση για κίνηση στη ΛΕΑ γιατί συνήθως δεν υπάρχει επαρκής χώρος στάθμευσης στην εθνική οδό για το όχημα του παραβάτη και το περιπολικό όχημα. Εάν σταθμεύσου­ν πάνω στη ΛΕΑ για περίπου πέντε λεπτά, όσο διαρκεί η βεβαίωση της μέσης κλήσης, το γενικό κακό θα είναι μεγαλύτερο».

Εξακολουθε­ί να χρησιμοποι­είται για προσπέραση και επιτάχυνση ή ακόμα και ως «κανονική» λωρίδα κίνησης των οχημάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece