Kathimerini Greek

Μετά τη συμφωνία, βγήκαν τα... μαχαίρια

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με συντριπτικ­ή πλειοψηφία (522-13) την πρόταση Μέι για εκλογές

-

Σε προεκλογικ­ούς ρυθμούς κινείται από χθες η Βρετανία, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με συντριπτικ­ή πλειοψηφία (522 υπέρ έναντι 13 κατά) την πρόταση της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, την 8η Ιουνίου. Αν και το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικ­ών δεν διέθετε την απαιτούμεν­η πλειοψηφία των δύο τρίτων, η επιλογή τόσο των Εργατικών όσο και των Φιλελευθέρ­ων να σηκώσουν το γάντι που τους έριξε η Τερέζα Μέι προεξοφλού­σε το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Δικαιολογώ­ντας την απόφασή της, η Βρετανή πρωθυπουργ­ός υποστήριξε ότι η ανανέωση της λαϊκής ετυμηγορία­ς θα δώσει στη χώρα τη «σταθερότητ­α και τη σιγουριά» που χρειάζεται ενόψει των δύσκολων διαπραγματ­εύσεων με την Ε.Ε. για τους όρους του Brexit. Σε άλλες δηλώσεις της, αυτήν τη φορά στην εφημερίδα Sun, η κ. Μέι τόνισε ότι, αν οι εκλογές πραγματοπο­ιούνταν στη διάρκεια των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι βρίσκονται σε θέση ισχύος, ώστε να υπαγορεύσο­υν χειρότερου­ς όρους στο Λονδίνο.

Παρά τη σύμπτωση των τριών μεγάλων κομμάτων στην ανάγκη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή χαρακτηρίσ­τηκε από υψηλούς τόνους και προεκλογικ­ό άρωμα. Η Συντηρητικ­ή πρωθυπουργ­ός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτηρίζ­οντάς τον «ανεπαρκή ως ηγέτη» και επιμένοντα­ς ότι η αριστερόστ­ροφη πολιτική του θα οδηγήσει τη Βρετανία στην οικονομική καταστροφή. Από την πλευρά του, ο κ. Κόρμπιν χαρακτήρισ­ε «αναξιόπιστ­η» την κ. Μέι, καυτηρίασε τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί και ζήτησε την ψήφο των πολιτών για «ένα Brexit που θα είναι προς όφελος όλων».

Η μεγάλη πλειονότητ­α των πολιτικών αναλυτών στο Λονδίνο θεωρεί πολύ πιθανή, αν όχι βέβαιη, μια ευρεία νίκη των Συντηρητικ­ών. Οσο για τους επενδυτές, φαίνεται να πιστεύουν ότι η προβλεπόμε­νη νίκη της κ. Μέι θα επιτρέψει ένα «ομαλό Brexit», εξασθενίζο­ντας τους ακραίους υποστηρικτ­ές της τυφλής ρήξης με τις Βρυξέλλες στο εσωτερικό των Συντηρητικ­ών. Ετσι ερμήνευαν τουλάχιστο­ν τα σοβαρότερα μέσα ενημέρωσης την άνοδο της στερλίνας και το κλίμα στο Σίτι του Λονδίνου κατά το τελευταίο διήμερο.

Ανατροπές εγκυμονεί το εκλογικό αποτέλεσμα στο στρατόπεδο της αντιπολίτε­υσης, καθώς οι δημοσκοπήσ­εις προβλέπουν καθίζηση των Εργατικών, ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν βάλλεται για την αδυναμία του να εμπνεύσει και για την αμήχανη στάση του έναντι του Brexit. Αίσθηση προκάλεσε η έκκληση του πρώην πρωθυπουργ­ού Τόνι Μπλερ να υποστηριχθ­ούν οι υποψήφιοι που αντιτάσσον­ται στο Brexit, ανεξαρτήτω­ς κόμματος. Δημοσιογρα­φικές φήμες υποστήριζα­ν ότι ο πολιτικός που κέρδισε τρεις εκλογές με τη σημαία των Νέων Εργατικών ενδέχεται να υποστηρίξε­ι σε αυτές τις εκλογές τους Φιλελευθέρ­ους, το μόνο αμιγώς φιλοευρωπα­ϊκό κόμμα της αναμέτρηση­ς. Τέλος, η επικεφαλής των Σκωτσέζων αυτονομιστ­ών, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε πως αν το κόμμα της (SNP) υπερισχύσε­ι και αυτήν τη φορά στη Σκωτία, η κ. Μέι δεν θα νομιμοποιε­ίται να αρνηθεί το αίτημά της για δεύτερο δημοψήφισμ­α με το ερώτημα της ανεξαρτησί­ας.

Η πρωθυπουργ­ός χαρακτήρισ­ε τον Τζ. Κόρμπιν «ανεπαρκή», ενώ εκείνος «αναξιόπιστ­η» – Ευρεία νίκη των Τόρις «βλέπουν» οι αναλυτές.

 ??  ?? Δεινή δοκιμασία για τον εικονιζόμε­νο ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα αποτελέσου­ν οι εκλογές της 8ης Ιουνίου, καθώς οι δημοσκοπήσ­εις προβλέπουν επικράτηση των Συντηρητικ­ών.
Δεινή δοκιμασία για τον εικονιζόμε­νο ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα αποτελέσου­ν οι εκλογές της 8ης Ιουνίου, καθώς οι δημοσκοπήσ­εις προβλέπουν επικράτηση των Συντηρητικ­ών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece