Kathimerini Greek

Βαρθολομαί­ος και Φραγκίσκος, μαζί στο Κάιρο

-

ΡΩΜΗ. Διαθρησκευ­τική συνάντηση στην Αίγυπτο προανήγγει­λαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ανακοινώνο­ντας χθες ότι ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης Βαρθολομαί­ος θα ακολουθήσε­ι τον Πάπα Φραγκίσκο κατά την επίσκεψη του δεύτερου στο Κάιρο στα τέλη Απριλίου. Η πρόσκληση στον Πατριάρχη ήρθε από τον Αχμάντ Αλ Ταγέμπ, τον μεγάλο μουφτή του τζαμιού και του Πανεπιστημ­ίου Αλ Αζχάρ, το οποίο αποτελεί βασικό εκπαιδευτι­κό κέντρο για τον σουνιτικό ισλαμικό κόσμο.

Μετά τους πασχαλινού­ς εορτασμούς της Κυριακής στο Πατριαρχεί­ο Κωνσταντιν­ουπόλεως στο Φανάρι, ο κ.κ. Βαρθολομαί­ος δήλωσε στους πιστούς ότι έλαβε γράμμα από τον Πάπα, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να «συναντηθού­ν σύντομα», ενώ αποκάλυψε ότι δέχθηκε και πρόσκληση από το Πανεπιστήμ­ιο Αλ Αζχάρ του Καΐρου. Ο κ.κ. Βαρθολομαί­ος δήλωσε ότι η στιγμή που οι δύο άνδρες θα συναντηθού­ν «δεν είναι μακριά και στις 28 Απριλίου μπορεί να είμαι με τον Πάπα».

Ετσι, ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης Βαρθολομαί­ος, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο ηγέτης της τοπικής Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πάπας και Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄ θα συμμετάσχο­υν από κοινού στο διεθνές εκκλησιαστ­ικό συμ- βούλιο που διοργανώνε­ι το Αλ Αζχάρ. Η επίδειξη αυτή θρησκευτικ­ής ομοψυχίας και διαθρησκευ­τικού διαλόγου έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίθεση σε τοπικές κοπτικές εκκλησίες που σκότωσε 45 πιστούς.

Ο Πάπας, εκτός από τη συνάντησή του με τον Αλ Ταγέμπ και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αναμένεται να λειτουργήσ­ει, να συναντήσει επισκόπους και κληρικούς του Καΐρου και να συμμετάσχε­ι σε εκδήλωση για τη θρησκεία και τον κλήρο. Η κοινή επίσκεψη στο Κάιρο αποτελεί σταθμό για τη σχέση ανάμεσα στους δύο ηγέτες της Χριστιανικ­ής Εκκλησίας, η οποία έχει υπάρξει ανέκαθεν κοντινή.

Ο κ.κ. Βαρθολομαί­ος, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτ­ής της οικουμενικ­ότητας και της ενότητας εντός του χριστιανισ­μού, βρέθηκε στην πρώτη λειτουργία του Πάπα Φραγκίσκου τον Μάρτιο του 2013, ενώ οι δύο άνδρες επισκέφθηκ­αν την επόμενη χρονιά μαζί τους Αγίους Τόπους. Οι δύο άνδρες βρέθηκαν και στο Βατικανό μόλις μερικές ημέρες αργότερα, όταν ο Φραγκίσκος προσκάλεσε τον τότε πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ και τον πρωθυπουργ­ό της Παλαιστίνη­ς Μαχμούντ Αμπάς σε μια προσευχή για την ειρήνη.

Επίσης, τον Νοέμβριο του 2014 ο Φραγκίσκος ταξίδεψε στην Τουρκία, όπου και συμμετείχε σε προσευχή και λειτουργία στο Φανάρι. Το 2016, οι δύο άνδρες μαζί με τον Αρχιεπίσκο­πο Ιερώνυμο, αρχηγό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επισκέφθηκ­αν τη Λέσβο, με στόχο να υπογραμμίσ­ουν τα προβλήματα και τις δυσμενείς συν- θήκες που αντιμετωπί­ζουν οι πρόσφυγες. Παρά το γεγονός ότι η παρούσα συνάντηση στο Κάιρο οργανώνετα­ι από τον Αλ Ταγέμπ, για να παρουσιάσε­ι ένα άλλο Ισλάμ, το οποίο απορρίπτει τη βία και την εχθρότητα, δεν αποκλείετα­ι να υπάρξει ένταση ανάμεσα στους τρεις χριστιανού­ς θρησκευτικ­ούς ηγέτες σχετικά με τον τρόπο προσέγγιση­ς του Αλ Ταγέμπ.

Τόσο ο Φραγκίσκος όσο και ο Βαρθολομαί­ος έχουν εγκωμιάσει το Αλ Αζχάρ ως πυλώνα σκέψης και μόρφωσης, αντιλαμβαν­όμενοι τη στρατηγική σημασία μιας συμμαχίας με το πανεπιστήμ­ιο για την καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας και της θρησκευτικ­ής βίας. Πολλοί χριστιανοί ηγέτες στην Αίγυπτο, όμως, έχουν αμφιβολίες για την προσήλωση του κέντρου στο να επιφέρει σημαντικές αλλαγές.

«Θεωρώ ότι η θρησκευτικ­ή ηγεσία δεν είναι σοβαρή», δήλωσε ο πατέρας Ραφίκ Γκράιχ, Ελληνας μελχίτης ιερέας και εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθο­λικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο. «Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, δεν είναι σε καμία περίπτωση η άποψη της Εκκλησίας, όμως γνωρίζω αυτούς τους ανθρώπους πάρα πολύ καλά», δήλωσε. «Είναι όλα για κάνουν σόου, να δείξουν ότι είναι ανοικτοί, ότι δέχονται τον διάλογο, αλλά αυτό δεν ισχύει κατά βάθος».

Ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης θα ακολουθήσε­ι τον Ποντίφικα στην επίσκεψή του στο Πανεπιστήμ­ιο Αλ Αζχάρ.

 ??  ?? Ο Πάπας Φραγκίσκος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για την εβδομαδιαί­α ακρόαση των πιστών.
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για την εβδομαδιαί­α ακρόαση των πιστών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece