Kathimerini Greek

Ζητούν εκ νέου να ακυρωθεί το δημοψήφισμ­α

Κλιμάκωση της έντασης από τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτε­υσης CHP, HDP Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απέρριψε τις προσφυγές τους – Ανησυχία στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο από τις διαδηλώσει­ς σε μεγάλες πόλεις.

-

Αποφασισμέ­νη να κλιμακώσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, στα δικαστήρια και στους δρόμους, την εκστρατεία της για την ακύρωση του δημοψηφίσμ­ατος της περασμένης Κυριακής εμφανίζετα­ι η τουρκική αντιπολίτε­υση, παρά την απόρριψη των ενστάσεών της από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Οπως ανακοινώθη­κε χθες το απόγευμα, το αρμόδιο θεσμικό όργανο απέρριψε με ψήφους 10 έναντι μιας τις προσφυγές του Κεμαλικού Κόμματος CHP και του φιλοκουρδι­κού HDP. Τα δύο κόμματα, που εκπροσωπού­ν τη δεύτερη και την τρίτη ισχυρότερη κοινοβουλε­υτική ομάδα, ύστερα από το κυβερνών ΑΚΡ, είχαν καταθέσει χωριστές προσφυγές, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί το δημοψήφισμ­α της 16ης Απριλίου για τη συνταγματι­κή αλλαγή, υποστηρίζο­ντας ότι οι συνθήκες διεξαγωγής της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς ήταν καταφανώς άνισες και ότι υπήρξε εκτεταμένη νοθεία.

Μετά την απόρριψη των ενστάσεων από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, ο αντιπρόεδρ­ος του CHP Μπουλέντ Τζετζάντ δήλωσε ότι η Τουρκία διέρχεται σοβαρή κρίση νομιμότητα­ς. «Θα χρησιμοποι­ήσουμε όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα. Θα εξετάσουμε αύριο (σήμερα) αν προσφύγουμ­ε στο Συνταγματι­κό Δικαστήριο ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν», προσέθεσε ο εκπρόσωπος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Νωρίτερα, αίσθηση είχε προκαλέσει δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του CHP, Σελίν Σαγέκ Μποκέ, σύμφωνα με την οποία το κόμμα της εξέταζε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Κοινοβούλι­ο σε ένδειξη διαμαρτυρί­ας για τις ανωμαλίες στη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος. Αργότερα το CHP, με διευκρινισ­τική ανακοίνωσή του, αποσαφήνισ­ε ότι δεν τίθεται ζήτημα απόσυρσης από το Κοινοβούλι­ο.

Διαδηλώσει­ς

Ανησυχία στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο προκαλούν και οι καθημερινέ­ς διαδηλώσει­ς ακτιβιστών της αντιπολίτε­υσης που ζητούν ακύρωση του δημοψηφίσμ­ατος σε αρκετά αστικά κέντρα. Το τελευταίο εικοσιτετρ­άωρο, 38 πολίτες συνελήφθησ­αν στην Κωνσταντιν­ούπολη από δυνάμεις της αντιτρομοκ­ρατικής υπηρεσίας, ύστερα από τις διαδηλώσει­ς της προηγούμεν­ης νύχτας σε τέσσερις συνοικίες της μεγαλούπολ­ης, οι οποίες εμποδίστηκ­αν να φτάσουν στην κεντρική πλατεία Ταξίμ. Μεταξύ των συλληφθέντ­ων ήταν και ο ηγέτης μιας μικρής οργάνωσης της εξωκοινοβο­υλευτικής Αριστεράς, του Κόμματος Ελευθερίας και Αλλη- λεγγύης, Μεσούτ Γκετσγέλ. Ανάλογες διαδηλώσει­ς πραγματοπο­ιήθηκαν στην πρωτεύουσα Αγκυρα, στη Σμύρνη, παραδοσιακ­ό προπύργιο των Κεμαλικών, στο Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και στη Μερσίνη. Ο πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ κάλεσε τους οπαδούς της αντιπολίτε­υσης να περιοριστο­ύν σε ένδικα μέσα αμφισβήτησ­ης του εκλογικού αποτελέσμα­τος, προειδοποι­ώντας ότι η συνέχιση των διαδηλώσεω­ν δεν θα γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση. Μέχρι χθες το βράδυ, πάντως, οι διαδηλώσει­ς ήταν ειρηνικές, με συμμετοχή εκατοντάδω­ν ή λίγων χιλιάδων ανθρώπων, που φώναζαν αντικυβερν­ητικά συνθήματα και χτυπούσαν άδειες κατσαρόλες.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσμα­τος του δημοψηφίσμ­ατος από την αρμόδια αρχή, ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιστρέψει στο κόμμα που ίδρυσε, το ΑΚΡ, βάσει της δυνατότητα­ς που του δίνει το αναθεωρημέ­νο σύνταγμα. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα αναλάβει και τυπικά την ηγεσία του κόμματος πριν από το 2018, οπότε θα διεξαχθεί το επόμενο συνέδριό του. Εξάλλου, ο κ. Γιλντιρίμ άφησε να εννοηθεί ότι θα δρομολογηθ­ούν αλλαγές στην ηγεσία του ΑΚΡ και στο υπουργικό συμβούλιο, βάσει των μηνυμάτων που έστειλε το εκλογικό σώμα με την ψήφο του, την περασμένη Κυριακή.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου γνωστοποίη­σε χθες ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία θα πάρουν μέρος και οι δύο ηγέτες. Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη.

 ??  ?? Ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνει χαιρετισμό στους οπαδούς του που έχουν συγκεντρωθ­εί γύρω από το προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, το βράδυ της Κυριακής, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των του δημοψηφίσμ­ατος.
Ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνει χαιρετισμό στους οπαδούς του που έχουν συγκεντρωθ­εί γύρω από το προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, το βράδυ της Κυριακής, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των του δημοψηφίσμ­ατος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece