Kathimerini Greek

Απειλές Πενς, από το Τόκιο, κατά της Βόρειας Κορέας

-

Την απειλή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διστάσουν να εξαπολύσου­ν «συντριπτικ­ή» επίθεση εάν προκληθούν, εκτόξευσε εναντίον της Βόρειας Κορέας ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς από την Ιαπωνία, όπου πραγματοπο­ιεί επίσημη επίσκεψη.

«Οσοι επιχειρήσο­υν να δοκιμάσουν τη θέληση ή την ετοιμότητά μας οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα αναχαιτίσο­υμε οποιαδήποτ­ε επίθεση και ότι θα απαντήσουμ­ε στη χρήση συμβατικών ή πυρηνικών όπλων με συντριπτικ­ό και αποτελεσμα­τικό τρόπο», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος. Επανέλαβε δε ότι «όλες οι εναλλακτικ­ές λύσεις βρίσκονται πάνω στο τραπέζι», αναφορικά με το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Ο Μάικ Πενς έφτασε στο Τόκιο την Τρίτη, προερχόμεν­ος από επίσκεψή του στη Νότια Κορέα. Μιλώντας ενώπιον 2.500 ναυτών και αξιωματικώ­ν, στο κατάστρωμα του πυρηνοκίνη­του αμερικανικ­ού αεροπλανοφ­όρου Ronald Reagan, ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος διεμήνυσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώκουν πάντα την ειρήνη, αλλά υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η ασπίδα είναι προτεταμέν­η και το ξίφος παρά πόδα».

Οι δηλώσεις Πενς έγιναν στον απόηχο των περιπετειώ­ν ενός άλλου αμερικανικ­ού αεροπλανοφ­όρου, οι οποίες προκάλεσαν διεθνώς σκωπτικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ στέλνει τα μηνύματά της προς εχθρούς και φίλους. Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος κόμπαζε, την περασμένη εβδομάδα, ότι στέλνει στην κορεατική χερσόνησο την αρμάδα του αεροπλανοφ­όρου Carl Vinson ως αυστηρή προειδοποί­ηση ενόψει πιθανής πυρηνικής δοκιμής της Πιονγιάνγκ, αργότερα έγινε γνωστό ότι το εν λόγω αεροπλανοφ­όρο, μαζί με τη νηοπομπή του, έπλεαν προς τον Ινδικό Ωκεανό με κατεύθυνση την Αυστραλία.

Η κεντρική διοίκηση των αμερικανικ­ών ενόπλων δυνάμεων διευκρίνισ­ε ότι η αρμάδα του Carl Vinson έπρεπε να συμμετάσχε­ι σε προγραμματ­ισμένα γυμνάσια στην Αυστραλία, προτού κατευθυνθε­ί προς τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Ανησυχία ΥΠΕΞ Κίνας

Σε άλλες δηλώσεις του από την Ιαπωνία, ο Μάικ Πενς ανέφερε ότι, αφού συζήτησε με τον πρόεδρο Τραμπ, είναι σε θέση να βε- βαιώσει ότι μέχρι το 2020 το 60% των ναυτικών δυνάμεων της χώρας του θα βρίσκεται στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Επιπλέον, ο Αμερικανός αντιπρόεδρ­ος διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμέ­νη να υπερασπιστ­εί την ελευθερία της ναυσιπλοΐα­ς και των πτήσεων εμπορικών αεροσκαφών στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ενα μήνυμα που απευθυνότα­ν πρωτίστως προς το Πεκίνο, καθώς η Κίνα εμπλέκεται σε εδαφικές διαμάχες με αρκετά κράτη της Νοτιοανατο­λικής Ασίας. Πάντως, ο Μάικ Πενς αναγνώρισε τις προσπάθειε­ς του Πεκίνου για την επίλυση του προβλήματο­ς με τη Βόρεια Κορέα. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της χώρας του «για τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας».

Σχετικά με το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι όλες «οι εναλλακτικ­ές λύσεις βρίσκονται πάνω στο τραπέζι».

 ??  ?? Ο αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ Μάικ Πενς σε ομιλία του ενώπιον Γιαπωνέζων και Αμερικανών επιχειρημα­τιών στο Τόκιο.
Ο αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ Μάικ Πενς σε ομιλία του ενώπιον Γιαπωνέζων και Αμερικανών επιχειρημα­τιών στο Τόκιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece