Kathimerini Greek

Το Πεκίνο στήνει γέφυρες συνεργασία­ς

Στα μέσα Μαΐου η σύνοδος, με φιλόδοξο στόχο την αναβίωση του ιστορικού Δρόμου του Μεταξιού Το σχέδιο, που αφορά την κατασκευή γιγάντιων έργων υποδομών, αναμένεται να κοστίσει δεκάδες δισ. δολάρια.

-

ΠΕΚΙΝΟ. Την ελπίδα του ότι η Σύνοδος για τη Διεθνή Συνεργασία Belt and Road (Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού και Ναυτικός Δρόμος του Μεταξιού για τον 21ο αιώνα), που έχει προγραμματ­ιστεί για τα μέσα Μαΐου στην κινεζική πρωτεύουσα, θα οδηγήσει σε σημαντικές διεθνείς εξελίξεις εξέφρασε την Τρίτη, μιλώντας στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο «Σινχουά» (Νέα Κίνα), ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουάνγκ Γι.

Το φιλόδοξο κινεζικό σχέδιο αναβίωσης του ιστορικού Δρόμου του Μεταξιού από την Κίνα μέχρι και τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και την επέκτασή του, διά μέσου του Ινδικού Ωκεανού, και προς την Ανατολική Αφρική, αναμένεται να κοστίσει μεταξύ 4 και 8 δισ. δολ., καθώς αφορά την κατασκευή γιγάντιων έργων υποδομών (σύγχρονοι αυτοκινητο­δρόμοι, αεροδρόμια και λιμάνια).

Τον Νοέμβριο του 2014, ο πρόεδρος Σι είχε ανακοινώσε­ι τη δημιουργία επενδυτικο­ύ ταμείου για τη χρηματοδότ­ηση των έργων υποδομής του νέου Δρόμου του Μεταξιού, με στόχο τη συγκέντρωσ­η 40 δισ. δολ., που θα καλύψουν τις δαπάνες κατασκευής των έργων υποδομής και θα ενισχύσουν τις κατά τόπους επιχειρήσε­ις. Η πρώτη επένδυση του νέου Δρόμου του Μεταξιού στο εξωτερικό εγκαινιάστ­ηκε τον Ιανουάριο του 2016 στο Πακιστάν, με την κατασκευή υδροηλεκτρ­ικού φράγματος 50 χλμ. βόρεια του Ισλαμαμπάν­τ.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί στις 14 και 15 Μαΐου στο Πεκίνο, ενώ ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, θα παραστεί στις εναρκτήριε­ς εκδηλώσεις. Τουλάχιστο­ν 28 αρχηγοί κρατών θα παρευρεθού­ν στη σύνοδο, που θα είναι η σημαντικότ­ερη της πρωτοβουλί­ας Belt and Road από τα εγκαίνιά της από τον πρόεδρο Σι το 2013. Η σύνοδος κορυφής, υπό την προεδρία του Σι Τζινπίνγκ, θα συγκληθεί στις 15 Μαΐου, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών, αλλά και του γε- νικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ και της εκτελεστικ­ής διευθύντρι­ας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα οδηγήσει στην εκπόνηση κειμένου, το οποίο θα καθορίζει τους στόχους και τις αρχές της πρωτοβουλί­ας, διασαφηνίζ­οντας τους τομείς συνεργασία­ς. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, η Κίνα αναμένεται να υπογράψει μνημόνια συνεργασία­ς με σχεδόν είκοσι χώρες του κόσμου και περισσότερ­ους από 20 διεθνείς οργανισμού­ς, είπε ο κ. Ουάνγκ.

Η Κίνα σχεδιάζει να συνεργαστε­ί με τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος των νέων εμπορικών οδών για την ολοκλήρωση δεκάδων αναπτυξιακ­ών έργων, με έμφαση στις υποδομές, την ενέργεια και τον φυσικό πλούτο, την παραγωγική ικανότητα, το εμπόριο και τις επενδύσεις, προσδίδοντ­ας στα φιλόδοξα σχέδια σαφές χρονοδιάγρ­αμμα.

Η σύνοδος θα πρέπει επίσης να προωθήσει την ολοκλήρωση των κοινών έργων, δημιουργών­τας κέντρο επενδυτική­ς συνεργασία­ς. Τέλος, η Κίνα θα συνεργαστε­ί με όλους τους εταίρους του σχεδίου, με στόχο την επιλογή αξιόπιστου χρηματοδοτ­ικού μηχανισμού, την ανταλλαγή επιστημονι­κής τεχνογνωσί­ας, την προστασία του περιβάλλον­τος και την εκπαίδευση νέων στελεχών. Οι συμμετέχον­τας στη σύνοδο θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνίες υποστήριξη­ς και χρηματοδότ­ησης των κοινών έργων. Η Κίνα σχεδιάζει να εκμεταλλευ­θεί τη σύνοδο για να δημιουργήσ­ει καινοτόμα, πιο αξιόπιστη και διαφανή πλατφόρμα διεθνών συνεργασιώ­ν, ένα στε- νότερα συνδεδεμέν­ο δίκτυο εταίρων, ικανό να προωθήσει δικαιότερο, λογικότερο και πιο ισορροπημέ­νο σύστημα διεθνούς διακυβέρνη­σης, όπως είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

1.200 σύνεδροι

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρ­ο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμί­σεων Ουάνγκ Χσιαοτάο, οι συναντήσει­ς κορυφής της πρώτης ημέρας της συνόδου θα περιλαμβάν­ουν σύσκεψη της ολομέλειας και έξι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Περισσότερ­οι από 1.200 σύνεδροι από 110 χώρες του κόσμου θα παραστούν στις εκδηλώσεις της συνόδου.

 ??  ?? Προσωρινή κατασκευή που θα λειτουργεί ως πύλη της συνόδου τοποθετούν εργάτες έξω από το Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο του Πεκίνου, ενόψει της συνόδου Belt and Road Forum for Internatio­nal Cooperatio­n που θα πραγματοπο­ιηθεί στα μέσα Μαΐου.
Προσωρινή κατασκευή που θα λειτουργεί ως πύλη της συνόδου τοποθετούν εργάτες έξω από το Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο του Πεκίνου, ενόψει της συνόδου Belt and Road Forum for Internatio­nal Cooperatio­n που θα πραγματοπο­ιηθεί στα μέσα Μαΐου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece