Kathimerini Greek

Η Κίνα ένα βήμα πιο κοντά στον διαστημικό της στόχο

-

Σήμερα θα πραγματοπο­ιηθεί η εκτόξευση του πρώτου κινεζικού διαστημικο­ύ σκάφους ανεφοδιασμ­ού «Tianzhou-1». Ειδικότερα σήμερα και περί τις 7.41 μ.μ. (τοπική ώρα) θα γίνει η εκτόξευση του πρώτου κινεζικού διαστημοπλ­οίου μεταφοράς εφοδίων, εξοπλισμού και εμπορευμάτ­ων «Tianzhou-1» από το Κέντρο Διαστημικώ­ν Εκτοξεύσεω­ν Γουέντσανγ­κ, που βρίσκεται στη νότια κινεζική επαρχία Χαϊνάν, σύμφωνα με την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το διαστημικό πρόγραμμα. Το διαστημόπλ­οιο θα τεθεί σε τροχιά με τη βοήθεια προωθητικο­ύ πυραύλου Long March7 Y2, ανέφερε η υπηρεσία, ενώ στη συνέχεια θα προσδεθεί στο διαστημικό επιστημονι­κό εργαστήριο «Tiangong-2». Το σκάφος ανεφοδιασμ­ού θα πραγματοπο­ιήσει επίσης πειράματα στο Διάστημα πριν επιστρέψει στη Γη. Το «Tianzhou1» είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος ανεφοδιασμ­ού που κατασκευάσ­τηκε από την Κίνα και η εκτόξευσή του αποτελεί σημαντικό βήμα προς τον στόχο της Κίνας να δημιουργήσ­ει ένα μόνιμο, επανδρωμέν­ο διαστημικό σταθμό έως το 2020.

«Επίσκεψη» αστεροειδο­ύς

Ενας αρκετά μεγάλος αστεροειδή­ς επρόκειτο να περάσει χθες από τη Γη τηρώντας, ωστόσο, «αποστάσεις ασφαλείας». Ενας αρκετά μεγάλος αστεροειδή­ς, ο «2014 JO25», διαμέτρου περίπου 650 μέτρων, επρόκειτο να περάσει σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας, χωρίς αυτή η «επίσκεψη» να ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για τη Γη, όπως διαβεβαίων­ε η NASA.

«Μολονότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας, θα είναι πάρα πολύ κοντά για αστεροειδή του μεγέθους του», ανέφερε η Αμερικανικ­ή Διαστημική Υπηρεσία σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο αστεροειδή­ς αναμενόταν να περάσει σε απόσταση 1,8 εκατ. χιλιομέτρω­ν από τη Γη, δηλαδή κάτι λιγότερο από πέντε φορές την απόσταση Γης - Σελήνης. Ο «2014 JO25» μας είχε επισκεφθεί ξανά πριν από περίπου 400 χρόνια, ενώ θα περάσουν 2.600 χρόνια μέχρι να τον ξαναδούμε από κοντά. Επρόκειτο να προσεγγίσε­ι τον πλανήτη μας από την πλευρά του Ηλίου και κατόπιν αναμενόταν να συνεχίσει την πορεία του προς τον Δία επιστρέφον­τας προς το κέντρο του ηλιακού συστήματος.

Το 2004 ο «Τουτάτης», ένας μεγαλύτερο­ς αστεροειδή­ς διαμέτρου 5 χιλιομέτρω­ν. με σχήμα φιστικιού, είχε πλησιάσει ακόμη περισσότερ­ο τη Γη, σε απόσταση 1,5 εκατ. χιλιομέτρω­ν. Η NASA είχε και τότε διαβεβαιώσ­ει ότι ο «Τουτάτης» δεν θα απειλήσει τον πλανήτη μας τουλάχιστο­ν για τα επόμενα 558 χρόνια, όταν θα ξαναβρεθεί στη γειτονιά μας αλλά σε ακόμη μικρότερη απόσταση. Ο επόμενος αστεροειδή­ς που προβλέπετα­ι ότι θα επισκεφθεί τη Γη είναι ο «199AN10», διαμέτρου περίπου 800 μέτρων, που το 2027 αναμένεται να φτάσει σε απόσταση μόλις 380.000 χιλιομέτρω­ν. Η επιφάνεια του «2014 JO25» αντανακλά το φως σε διπλάσιο βαθμό σε σύγκριση με τη Σελήνη και γι’ αυτό ο αστεροειδή­ς ήταν ορατός ακόμη και με μικρά τηλεσκόπια για μία ή δύο νύχτες.

Σήμερα η εκτόξευση του πρώτου διαστημικο­ύ σκάφους ανεφοδιασμ­ού που κατασκευάσ­τηκε από τη χώρα.

 ??  ?? «Σάρκα και οστά» λαμβάνει το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας. Ο θαλαμίσκος ανεφοδιασμ­ού «Tianzhou-1» θα προσδεθεί στο διαστημικό επιστημονι­κό εργαστήριο «Tiangong-2».
«Σάρκα και οστά» λαμβάνει το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας. Ο θαλαμίσκος ανεφοδιασμ­ού «Tianzhou-1» θα προσδεθεί στο διαστημικό επιστημονι­κό εργαστήριο «Tiangong-2».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece