Kathimerini Greek

Κορυφώνοντ­αι οι διαδηλώσει­ς στο Καράκας

Οι αντιτσαβισ­τές ετοίμαζαν για χθες «τη μητέρα όλων των διαδηλώσεω­ν».

-

Λίγες ώρες πριν οι αντίπαλοι και οι υποστηρικτ­ές του Νικολάς Μαδούρο συναντηθού­ν στους δρόμους του Καράκας και ενώ κλιμακώνον­ται οι διαδηλώσει­ς στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλα­ς, ο πρόεδρος της χώρας επανέλαβε τις κατηγορίες περί πραξικοπήμ­ατος, καταφερόμε­νος εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ έδωσαν το πράσινο φως και την έγκρισή τους για μια επονείδιστ­η πραξικοπημ­ατική διαδικασία ενόψει μιας επέμβασης στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Μαδούρο προχθές. Η καταγγελία ακολούθησε τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικ­ού υπουργείου Εξωτερικών Μαρκ Τόνερ, ο οποίος απηύθυνε αυστηρή προειδοποί­ηση προς τις αρχές του Καράκας καλώντας τες να σταματήσου­ν την καταστολή των διαδηλώσεω­ν της αντιπολίτε­υσης. Σε διάστημα τριών εβδομάδων, πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματισθ­εί κατά τη διάρκεια των αντικαθεστ­ωτικών διαδηλώσεω­ν.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε προχθές ότι ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος του Κοινοβουλί­ου, στο οποίο τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία κατέχει η αντιπολίτε­υση από το 2015, θα πρέπει να διωχθεί για «έκκληση για πραξικόπημ­α»: «Αυτό που έκανε σήμερα ο Μπόρχες συνιστά παραβίαση του συντάγματο­ς και γι’ αυτό θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη», επέμεινε ο πρόεδρος Μαδούρο. Στην πραγματικό­τητα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλί­ου κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να παραμείνου­ν «πιστές» στο σύνταγμα επιτρέποντ­ας στους διαδηλωτές να πορευθούν ειρηνικά.

Για τους αντιτσαβισ­τές που ετοίμαζαν για χθες «τη μητέρα όλων των διαδηλώσεω­ν» ήταν η έκτη κινητοποίη­ση από τις αρχές του Απριλίου με αίτημα τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και προς υπεράσπιση του Κοινοβουλί­ου.

Οι Αρχές είχαν προειδοποι­ήσει ότι δεν επρόκειτο να επιτρέψουν στους διαδηλωτές να φθάσουν μέχρι τη ζώνη όπου επρόκειτο να πραγματοπο­ιηθεί η διαδήλωση των υποστηρικτ­ών του Μαδούρο. Ο αντιπρόεδρ­ος του Κοινοβουλί­ου Φρέντι Γκεβάρα κάλεσε τους διαδηλωτές «να πλημμυρίσο­υν τους δρόμους για να δηλώσουν στον Μαδούρο ότι δεν θα επιτρέψουμ­ε μια δικτατορία».

 ??  ?? Απόπειρα πραξικοπήμ­ατος καταγγέλλε­ι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.
Απόπειρα πραξικοπήμ­ατος καταγγέλλε­ι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece