Kathimerini Greek

Τα περί εξόδου από την ΟΝΕ

- Κύριε διευθυντά

Π εριληπτικά θα ήθελα να σχολιάσω σχετικό άρθρο με τίτλο «Εξοδος από την ΟΝΕ για νέα οικονομική πολιτική», του ελληνικού τμήματος του ΕΔΕΚΟΠ, της 26.2.2017. Εντύπωση μου προκάλεσε η απουσία σχολιασμού των πολιτικών συνεπειών ενός τέτοιου εγχειρήματ­ος.

Η έξοδος από την ΟΝΕ και η συνεπακόλο­υθη έξοδος και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά κάποιον χρόνο, θα στερούσαν κάθε έρεισμα της εξωτερικής μας πολιτικής σε μια εποχή που τα σύνορα των χωρών μεταβάλλον­ται (βλέπε Συρία, Υεμένη, Λιβύη) και παρατηρούν­ται περίεργες κινήσεις στα βόρεια σύνορά μας και ένταση στα ανατολικά μας σύνορα. Δεν ξεχνάμε ποτέ και τη μειονότητα της Θράκης.

Οσον αφορά τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις η υποτίμηση του νέου νομίσματος δεν θα προκαλέσει σημαντική αύξηση των εξαγωγών, καθώς το μέγεθός τους δεν εξαρτάται μόνον από την τιμή των αγαθών αλλά και από άλλους παράγοντες. Βεβαίως τα έσοδα από τον τουρισμό θα αυξηθούν, αλλά μόνον πρόσκαιρα. Οι εισαγωγές θα περιοριστο­ύν, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ελλείψεων σε βασικά αγαθά. Οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι πολύ άδικες, καθώς θα πληγούν τα ευρέα λαϊκά στρώματα, όχι όμως και όσοι διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό ή έχουν χρέη.

Τέλος, οι μεταρρυθμί­σεις πρέπει να γίνουν κυρίως από τη γερμανική κυβέρνηση, που, αντί να επαναλαμβά­νει μονότονα τα περί λιτότητας που δεν οδηγούν πουθενά, θα έπρεπε να αναζητήσει τρόπους θεραπείας του εγγενούς προβλήματο­ς του ευρώ, που είναι το κοινό νόμισμα πολλών οικονομιών που δεν κατόρθωσαν να συγκλίνουν όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, με αποτέλεσμα τα σημερινά αδιέξοδα. Αν δεν μεταβληθεί η γερμανική πολιτική, τις ολέθριες συνέπειες θα υποστεί όλη η Ευρώπη και βεβαίως και η ίδια η Γερμανία, κάτι που κάποιοι τρίτοι εύχονται και αναμένουν...

ΦΩΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΟΣ Ιατρός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece