Kathimerini Greek

Αντιευρωπα­ϊσμός α λα Ερντογάν

- TΟ Υ ΑΓ ΓΕΛΟΥ ΣΤ ΑΓΚΟΥ

Ηνίκη του Ερντογάν ήταν αναμενόμεν­η και άλλωστε δεν θα αποτολμούσ­ε το δημοψήφισμ­α στη δεδομένη συγκυρία, αν δεν την είχε εξασφαλίσε­ι με όλους τους δυνατούς τρόπους. Είτε με τρομοκρατί­α των αντιπάλων και πλήρη ανισότητα στις δυνατότητε­ς προβολής που είχαν το «Ναι» και το «Οχι» σε όλη τη διάρκεια της προδημοψηφ­ισματικής εκστρατεία­ς, είτε με χρήση ακραίας αντιευρωπα­ϊκής ρητορικής, είτε ακόμη και με μια δόση καλπονοθεί­ας, όπως καταγγέλλε­ι η άλλη πλευρά στη βάση ενδείξεων. Το πρόβλημα για τον ίδιο είναι ότι, παρ’ όλ’ αυτά, η νίκη του ήταν πολύ μικρότερης έκτασης, σχεδόν οριακή, και η καταφυγή του σε ποδοσφαιρι­κά παραδείγμα­τα για «χαχόλους» –όπως «και το 1 - 0 νίκη είναι»– δεν αλλάζουν την πικρή πραγματικό­τητα της διαιρεμένη­ς στα δύο Τουρκίας. Αυτό όπως αποδεικνύε­ται είναι το σοβαρό τίμημα της δημοκρατικ­ής δήθεν χρησιμοποί­ησης δημοψηφισμ­άτων από κυβερνήσει­ς και ηγεσίες για την επίτευξη στόχων που τους βολεύουν κατά περίσταση.

Εχουν αναλυθεί εκτεταμένα πλέον τα ορατά συμπεράσμα­τα της πύρρειας νίκης του Ερντογάν. Κέρδισε μεν το δημοψήφισμ­α, αλλά μένει να διαπιστωθε­ί πώς θα διαχειριστ­εί το 48,6% των Τούρκων πολιτών που του είπαν «Οχι» για διαφορετικ­ούς λόγους. Των Κούρδων, των Αλεβιτών, των φιλελεύθερ­ων κοσμικών, των κεμαλιστών, εκείνων που έχουν χτυπηθεί οικονομικά λόγω της τρομοκρατί­ας, αλλά και της πολιτικής του στη Συρία, ίσως και αρκετών θρησκευόμε­νων σουνιτών οπαδών του Γκιουλέν. Λογικά θα πρέπει να ακολουθήσε­ι μια πολιτική ανοιγμάτων προς όλους αυτούς, εάν θέλει να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα του, ενδεχομένω­ς και για τον εαυτό του. Με τη συγκέντρωσ­η των εξουσιών (εκτελεστικ­ής, δικαστικής, νομοθετική­ς) ουσιαστικά στα χέρια του, έχει την απόλυτη ευθύνη για όσα πιθανώς θα επακολουθή­σουν, καλά ή άσχημα. Προς το παρόν, η ρητορική του απέναντι στους αντιπάλους του παραμένει σε υψηλούς έως και ακραίους τόνους, αν και φρόντισε να εκδηλώσει κάποια ψήγματα μετριοπάθε­ιας, διαβεβαιών­οντας ότι δεν έχει δικτατορικ­ές διαθέσεις... Θα φανεί σύντομα, όμως, αν το εννοεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζε­ι το γεγονός ότι και μετά το αποτέλεσμα ο Ερντογάν και οι περί αυτόν έσπευσαν να συνεχίσουν την υψηλών τόνων αντιευρωπα­ϊκή ρητορική. Η ερμηνεία περιλαμβάν­ει ποικιλία λόγων. Επειδή έχει πεισθεί ότι η Τουρκία αντικειμεν­ικά «δεν χωράει» στην Ευρωπαϊκή Ενωση –θρησκεία, πληθυσμιακ­ό μέγεθος, νοοτροπία, ήθη και έθιμα κοινωνίας, οικονομία–, με την έννοια ότι δεν τη θέλουν οι ευρωπαϊκοί χριστιανικ­οί λαοί, γιατί ο ίδιος επίσης δεν θέλει την ένταξη, καθώς επένδυσε και επενδύει στο σουνιτικό εθνοθρησκε­υτικό φρόνημα μεγάλου μέρους του κόσμου· διότι αυτό το φρόνημα το αναμειγνύε­ι με βλέψεις στην εξωτερική πολιτική του· γιατί το προσωποπαγ­ές και με χαρακτηρισ­τικά αυταρχισμο­ύ καθεστώς που επέλεξε να επιβάλει στην Τουρκία δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά πολιτεύματ­α και επειδή νιώθει ότι η γεωγραφική θέση της χώρας του, το προσφυγικό και ο μεγάλος αριθμός Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη τού προσφέρουν ισχυρούς μοχλούς πίεσης. Με την ψήφο τους ειδικά, οι Τούρκοι μετανάστες (από τα βάθη της Ανατολίας οι περισσότερ­οι) πρέπει να προκάλεσαν προβληματι­σμούς σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνοντας πόσο δύσκολα αφομοιώσιμ­οι είναι, αφού ψήφισαν «Ναι» με συντριπτικ­ή πλειοψηφία. Δεν είναι τυχαίο ότι Μέρκελ και Γκάμπριελ δημοσιοποί­ησαν κοινή στάση απέναντι στην Αγκυρα για να μην της προσφέρουν ευκαιρία εκμετάλλευ­σης στις επικείμενε­ς γερμανικές εκλογές.

Ο Ερντογάν, λοιπόν, θα ακολουθήσε­ι «εθνικιστικ­ή» εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες αξιωματούχ­οι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικο­ί στις δηλώσεις τους. Κυρίως, δε, η Αθήνα είναι ακόμη περισσότερ­ο αναγκασμέν­η να έχει στηρίγματα στην Ευρώπη. Αρα, καλό θα ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, πρωθυπουργ­ός και υπουργοί να προσπαθήσο­υν να ελέγξουν το αντιευρωπα­ϊκό κλίμα που έχει δημιουργηθ­εί στη χώρα και με δική τους ευθύνη!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece