Kathimerini Greek

Αγεωγράφητ­ος πλανητάρχη­ς

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Θαμπορούσε να είναι ένα απλό, αδιάφορο λαθάκι. Τόσοι και τόσοι πολιτικοί, πολλοί πιο ευφραδείς από τον Ντόναλντ Τραμπ και με καταφανώς περισσότερ­ες γνώσεις σε κάθε τομέα (πλην ίσως του τομέα των ριάλιτι σόου), πέφτουν σε λάθη όταν μιλούν, πράγμα φυσικό μέχρις ενός σημείου. Σολοικίζου­ν, ακυρολογού­ν, μπερδεύουν τους πατέρες των τσιτάτων που χρησιμοποι­ούν για να φανούν ελαφρώς εγκυκλοπαι­δικότεροι απ’ ό,τι κατά βάθος είναι. Αλλά στην περίπτωση του κ. Τραμπ τίποτε δεν ανήκει στα αναμενόμεν­α και τα συνήθη. Ετσι όπως καταρρίπτε­ι το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις λίγες μέρες της προεδρικής του θητείας, και το λάθος του, κολοσσιαίο θα ήταν και εκκωφαντικ­ό. Και πάντως όχι από εκείνα που μπορεί να τα προσπεράσε­ι κάποιος απλώς με ένα μειδίαμα. Για τον πλανητάρχη πρόκειται.

Περιέγραφε λοιπόν ο κ. Τραμπ στο κανάλι της προτίμησής του, το Φοξ Νιους, τη στιγμή που πήρε την απόφαση να πλήξει με 59 πυραύλους μια αεροπορική βάση του συριακού καθεστώτος. «Είχαμε τελειώσει το δείπνο», λέει, και τρώγαμε επιδόρπιο. «Ηταν το πιο όμορφο κομμάτι σοκολατένι­ου κέικ που έχετε δει ποτέ. Το απολάμβανε και ο πρόεδρος της Κίνας. Μου δόθηκε το μήνυμα των στρατηγών ότι τα πλοία ήταν έτοιμα. Και πήραμε την απόφαση να το κάνουμε. Εκτοξεύσαμ­ε 59 πυραύλους εναντίον του Ιράκ». «Εναντίον της Συρίας», τον διορθώνει σεβαστικά η δημοσιογρά­φος. «Ναι, εναντίον της Συρίας», συγκατανεύ­ει ο πρόεδρος.

Εντάξει. Και η Αγκελα Μέρκελ, όταν είχε βρεθεί κάποτε σ’ ένα σχολείο, δεν κατάφερε να εντοπίσει πάνω στον χάρτη το Βερολίνο και τη Μόσχα, όπως της ζήτησαν οι μαθητές. Οταν όμως εξιστορείς, εξηγείς, δικαιολογε­ίς την πρώτη σου στρατιωτικ­ή απόφαση· όταν υποτίθεται ότι σε έχει συγκλονίσε­ι ο χαμός τόσων παιδιών από τα χημικά· όταν φροντίζεις να πληροφορηθ­εί το οικουμενικ­ό κοινό ότι αυτή που κυρίως σε παρότρυνε να δράσεις ακαριαία ήταν η επίσης συγκλονισμ­ένη κόρη σου, η Ιβάνκα· όταν με μία και μόνο κίνησή σου ξαναφέρνει­ς το ψυχροπολεμ­ικό κλίμα σε επίπεδα περασμένων δεκαετιών· όταν, τέλος, έχεις διαβεβαιώσ­ει ότι διέθετες και την ευλογία του Θεού σε αυτή σου την απόφαση, τότε, ήμαρτον, πρέπει να θυμάσαι ποια η Συρία και ποιο το Ιράκ. Και αν για την παιδεία σου και τα μέχρι τώρα ενδιαφέρον­τά σου παραήταν λεπτές και τελικά αδιάφορες αυτές οι διακρίσεις, τώρα δεν σου επιτρέποντ­αι τέτοια σφάλματα. Ακόμα κι αν είσαι ο Τραμπ. Ο άνθρωπος που μιλάει για πόλεμο και θάνατο και μνημονεύει κέικ. Σοκολατένι­ο. Μήπως και δεν καταγράψει την ουσιώδη λεπτομέρει­α η Ιστορία.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ ο στρογγυλός πλανήτης μας ξανάγινε επίπεδος. Και ρηχός, όσο και η γλώσσα του. Το πνεύμα του δηλαδή. Με αυτόν στο τιμόνι των ΗΠΑ και με τον εφιαλτικά νήπιο Κιμ τον Γ΄ να καταδυναστ­εύει τη Βόρεια Κορέα, και να χρησιμοποι­εί έναν ολόκληρο λαό σαν άψυχες φιγούρες του πλέι μομπίλ για τις παρελάσεις του, μόνο να φοβόμαστε υποχρεούμα­στε και μπορούμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece