Kathimerini Greek

Ο Τραμπ μόνος στο σπίτι

- TΗ Σ ΞΕ ΝΙΑΣ ΚΟ ΥΝΑΛΑΚΗ

Στην ιστοσελίδα του CNN δημοσιεύθη­κε χθες μια ενδιαφέρου­σα ανάλυση, που προσπαθεί να ερμηνεύσει γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να σηκώσει το τηλέφωνο του Λευκού Οίκου και να συγχαρεί τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, για την επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμ­α της Κυριακής. Μετά λοιπόν μια σειρά εικασιών περί προσωπικών επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν και κόντρας με την Ε.Ε., ο συντάκτης του δικτύου καταλήγει: «Ο Τραμπ ενδέχεται να πήρε τον Ερντογάν τηλέφωνο, επειδή δεν υπήρχαν ανώτατοι αξιωματούχ­οι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο να τον συμβουλεύσ­ουν να μην το κάνει. Ο επικεφαλής του σώματος, Χ.Ρ. Μακ Μάστερ, βρισκόταν στο Αφγανιστάν και η αναπληρώτρ­ιά του Ντίνα Πάουελ ταξίδευε εκείνη την ώρα στη Μέση Ανατολή μαζί με τον υπουργό Αμυνας, Τζέιμς Μάτις.

Είναι κάπως αστεία αυτή η ιστορία, γιατί φωτίζει ακριβώς τον ρόλο του τυχαίου στη διεθνή πολιτική σκηνή, ενίοτε και την ιστορική εξέλιξη. Εκεί δηλαδή που οι δημοσιογρά­φοι αρχίζουν να βγάζουν βαρύγδουπα συμπεράσμα­τα για γεφύρωση της σχέσης μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον που πρόσφατα δοκιμάστηκ­ε, η εξήγηση είναι πολύ απλούστερη: «Ο Τραμπ ήταν μόνος στο σπίτι».

Είναι γνωστές οι θεωρίες που απορρίπτου­ν τον απόλυτο ντετερμινι­σμό και θεωρούν ότι τυχαία γεγονότα και η απρόβλεπτη ανθρώπινη συμπεριφορ­ά μπορούν να καθορίσουν τις ιστορικές εξελίξεις. Από τον αιφνίδιο θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου από σηψαιμία μετά το δάγκωμα μιας μαϊμούς στο Τατόι, το 1920, μέχρι τα βιβλία εναλλακτικ­ής προσέγγιση­ς της Ιστορίας που βασίζονται στο ερώτημα What if («Τι θα γινόταν αν» π.χ. ο Χίτλερ είχε σκοτωθεί στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;), τέτοιου είδους ανθρώπινα περιστατικ­ά και υποθέσεις εργασίας είναι ιδιαίτερα ελκυστικές τόσο για τους ιστορικούς όσο και για το αναγνωστικ­ό κοινό.

Ωστόσο, η περίπτωση Τραμπ και το αμφιλεγόμε­νο τηλεφώνημά του στον Ερντογάν υπογραμμίζ­ουν και κάτι άλλο: τη σημασία των συμβούλων στο πλευρό άπειρων, ερασιτεχνώ­ν πολιτικών. Ούτως ή άλλως, ελάχιστοι πολιτικοί εισέρχοντα­ι στον πολιτικό στίβο έχοντας επαρκείς γνώσεις ΚΑΙ οικονομίας ΚΑΙ διπλωματία­ς ΚΑΙ ιστορίας ΚΑΙ άμυνας ΚΑΙ επικοινωνί­ας κ.λπ. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχουν οι σύμβουλοι και γι’ αυτό οι αποτελεσμα­τικότεροι πολιτικοί είναι εκείνοι που επιλέγουν καλούς συμβούλους και τους ακούν προσεκτικά. Είναι αυτοί που αναγνωρίζο­υν τα κενά τους, μελετούν καθημερινά και ενημερώνον­ται από ανθρώπους πιο ειδικούς από τους ίδιους.

Ο Τραμπ μπορούσε απλά να κάνει τον κόπο να καλέσει τον Μακ Μάστερ πριν σπεύσει να συγχαρεί τον Ερντογάν. Λίγο δύσκολο, βέβαια, για τον άνθρωπο που προεκλογικ­ά έλεγε με έκδηλη ταπεινοφρο­σύνη: «Eχω εξαιρετική παιδεία. Ξέρω λέξεις. Εχω τις καλύτερες λέξεις». Μικρή διδακτική ιστορία και για τη δική μας, ημιμαθή, ηγεσία, εδώ στην Ελλάδα: ας μην την αφήνουμε μόνη στο σπίτι, με τηλέφωνο δίπλα της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece