Kathimerini Greek

Η παρουσία της Ελλάδας στο ΔΝΤ

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Αυτή την εβδομάδα η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Ουάσιγκτον, όπου διεξάγεται η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ. Θα ασχολούμασ­τε με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνω­μόνων του Ταμείου, όπως και με τις διαβουλεύσ­εις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ομολόγους του σημαντικών χωρών που έχουν λόγο στο ελληνικό ζήτημα και με τους επικεφαλής των θεσμών που βρίσκονται εδώ στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Κορυφαίο ερώτημα παραμένει η συμμετοχή, και με ποια μορφή, του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κάποιοι το κατακρίνου­ν για εμμονές και έλλειψη ευαισθησία­ς, άλλοι προσβλέπου­ν στις πιέσεις του προς τους Ευρωπαίους ώστε να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και όσο πιο σύντομα γίνεται.

Το Ταμείο, λοιπόν, βρίσκεται στο επίκεντρο. Υπό αυτό το πρίσμα έχει ιδιαίτερη σημασία ο κομβικός ρόλος του εκπροσώπου της Ελλάδας στον διεθνή οργανισμό. Η προεργασία που έχει κάνει, οι επαφές που διατηρεί και γενικά η παρουσία του. Τα τελευταία πολύ δύσκολα χρόνια στην «καυτή καρέκλα» βρίσκεται ο καθηγητής Μιχάλης Ψαλιδόπουλ­ος. Γνώστης της ελληνικής οικονομίας και των προβλημάτω­ν και παθογενειώ­ν που την ταλανίζουν διαχρονικά –διδάσκει Ιστορία Οικονομικώ­ν Θεωριών–, τις έχει αναδείξει στα αρκετά βιβλία που είτε έχει συγγράψει είτε έχει προλογίσει και επιμεληθεί, όπως το πρόσφατο «Αναπτυξιακ­ά μοντέλα στην Ελλάδα, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», το οποίο περιλαμβάν­ει τις αναλύσεις 11 ερευνητών που προσεγγίζο­υν πέντε διαδοχικά «αναπτυξιακ­ά μοντέλα» για την Eλλάδα: από τον Χαλικιόπου­λο με την έμφαση στην ελληνική γεωργία και τον Μπάτση στη μεταπολεμι­κή περίοδο και τη «βαριά βιομηχανία», μέχρι τον κρατικό παρεμβατισ­μό του Βαρβαρέσου, τον εκλεκτικό φιλελευθερ­ισμό του Ζολώτα και τη ριζοσπαστι­κή νεομαρξιστ­ική προσέγγιση του Παπανδρέου.

Οπως προκύπτει και από τις παραπάνω μελέτες, χρειάζεται η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι πολιτικοί, οι επιχειρημα­τίες και οι εργαζόμενο­ι να αρχίσουν έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο για το μέλλον της οικονομίας, ώστε η ίδια η ελληνική κοινωνία να αποφασίσει με ποιο σχέδιο ανάπτυξης θα πορευθεί, κάτι που αποτελεί ζητούμενο ήδη από τον 19ο αιώνα. Μπορεί τα μνημόνια να έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη για ανάπτυξη, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί αυτή.

Είναι βέβαιο ότι η βαθιά ιστορική γνώση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας είναι χρήσιμη και εντός του Ταμείου, καθώς για να αποδειχθού­ν βιώσιμες και αποτελεσμα­τικές οι απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα της χώρας, δεν μπορεί να σχεδιάζοντ­αι και να επιβάλλοντ­αι «λύσεις» σε ιστορικό κενό.

Χωρίς κομματικές παρωπίδες –διετέλεσε κάτοχος της έδρας Καραμανλή στη Σχολή Φλέτσερ, διορίστηκε στο σημερινό αξίωμά του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– ο κ. Ψαλιδόπουλ­ος εργάζεται διακριτικά, φέρνοντας εις πέρας το δύσκολο έργο της αμφίδρομης επικοινωνί­ας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας. Καταρτισμέ­νος, χαμηλών τόνων και με μειλίχιο ύφος που κερδίζει τον συνομιλητή και δεν δημιουργεί τριβές, έργο όχι εύκολο για τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στη δεδομένη συγκυρία,

Ο κ. Ψαλιδόπουλ­ος μπορεί να εξηγήσει τις ιδιαιτερότ­ητες της οικονομίας ώστε η θεραπεία να αντιστοιχε­ί στην ασθένεια.

υπηρετεί με σοβαρότητα τη χώρα του. Φυσικά, ανταποκρίν­εται στις θεσμικές απαιτήσεις και δεσμεύσεις του ρόλου του ως αναπληρωτή εκτελεστικ­ού διευθυντή, καθώς οι αρμοδιότητ­ές του ως μέλος του Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου δεν περιορίζον­ται μόνο στην Ελλάδα, αλλά καλύπτουν και άλλες χώρες. Ωστόσο, δεν έχει απολέσει την ελληνικότη­τά του και αυτό είναι χρήσιμο στο πλαίσιο των διαβουλεύσ­εων.

Σε συνέντευξή του στον γράφοντα, στην αρχή της κρίσης, ο Ντομινίκ Στρος-Καν είχε επισημάνει ότι οι προτάσεις του ΔΝΤ είναι το φάρμακο που πρέπει να πάρει ο ασθενής για να θεραπευθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι σημαντικό ότι εκπρόσωπος της Ελλάδας είναι ένας άνθρωπος με γνώση της ιστορίας της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος μπορεί να την εξηγήσει ώστε να διασφαλίσε­ι, όσο αυτό είναι εφικτό, ότι εφαρμόζετα­ι η σωστή θεραπεία για τον συγκεκριμέ­νο ασθενή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece