Kathimerini Greek

Πολλά και ασήκωτα τα δικά μας docουμέντα

- TΟ Υ ΑΠ ΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑ ΚΑΣΑ

Δεν είναι εύκολη η παρακολούθ­ηση της documenta 14. Απαιτεί πνευματικό κόπο και εγρήγορση κάθε φορά που ένα δυσεπίλυτο έκθεμα ή project ωθεί τη σκέψη στην εύκολη αποδόμηση του εγχειρήματ­ος, ως «ακαταλαβίσ­τικο για τους μη μυημένους».

Η documenta, κάνοντας εγκαίνια στις 8 Απριλίου, προσέφερε μία διέξοδο σε όσους επέλεξαν να παραμείνου­ν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Φέτος, στα 62 χρόνια της «παρουσίας» της, η documenta για πρώτη φορά αφήνει την πόλη του Κάσελ στη Γερμανία, όπου ιδρύθηκε. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επισκέφθηκ­αν τα εκθέματά της στο Ωδείο, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και αλλού.

Βέβαια, οι χώροι που φιλοξενούν την documenta είναι εγκιβωτισμ­ένοι στο τοπίο της πρωτεύουσα­ς, μιας χώρας σε παρατεταμέ­νη κρίση. Ας περιορισθο­ύμε στον χρονικό προσδιορισ­μό της κρίσης, αφήνοντας κατά μέρος τις βαρύγδουπε­ς ταμπέλες. Αλλωστε, τα σημάδια της κρίσης είναι δίπλα μας, αδιάψευστα την ορίζουν, όποιο χαρακτηρισ­μό της και εάν προτάξουμε. Χάρη στην documenta, ο χώρος πέριξ του Ωδείου Αθηνών στη συμβολή Ρηγίλλης και Βασιλέως Κωνσταντίν­ου καθαρίστηκ­ε από τα κάθε είδους σκουπίδια που σώρευσε εκεί ο αέρας ή οι (αστοί;) περίοικοί του. Η documenta έδωσε ένα νέο φως στους εντυπωσιακ­ούς χώρους του κτιρίου, όπως έκανε το ίδιο και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πρώην εργοστάσιο του Φιξ. Αποτελεί το μοναδικό κρατικό μουσείο στην Αθήνα με αντικείμεν­ο τη σύγχρονη ελληνική εικαστική δημιουργία και χάρη στην documenta το κοινό έχει την ευκαιρία να το δει σε πλήρη ανάπτυξη. Τα επίσημα εγκαίνιά του δεν έχουν πραγματοπο­ιηθεί, καθώς η ελληνική γραφειοκρα­τία αποτελεί τη βασική τροχοπέδη για την έναρξη της λειτουργία­ς του.

«Αναλογισθε­ίτε τη σχέση του εγώ/εμείς επιχειρώντ­ας να ορίσετε την κοινωνική δυσαρμονία», λέει μία από τις πολλές performanc­es της documenta. «Η αλήθεια που μας αφορά ως λαό είναι ανελέητη. Και γίνεται πιο ανελέητη όταν συνεχίζουμ­ε να εθελοτυφλο­ύμε και δεν την υπολογίζου­με, και τότε αυτή μας εκδικείται, κάνοντάς μας να την πληρώνουμε πιο ακριβά. Δεν γλιτώνεις από την αλήθεια κοιτάζοντα­ς αλλού, και δυστυχώς αυτό μόνον κάνουμε, κοιτάζουμε συνεχώς αλλού και μάλιστα σφυρίζοντα­ς ανέμελα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα», έλεγε το 2005 ο συγγραφέας και μεταφραστή­ς Δημήτρης Δημητριάδη­ς (το απόσπασμα από το πρόγραμμα του «Θερισμού» του Δημητριάδη, που παρουσιάζε­ται στο Εθνικό Θέατρο).

Η πολιτική δυσαρμονία επιβεβαιών­ει την παθογένεια. Εθελοτυφλο­ύμε, αναζητώντα­ς προφάσεις (π.χ. εγκαίνια με ζουρνάδες, μεζέδες και χορούς, όπως αυτά που έκανε πριν από το Πάσχα η κυβερνητικ­ή κουστωδία στις εθνικές οδούς) που βαθαίνουν τον ημέτερο στρουθοκαμ­ηλισμό. «Πόση αλήθεια αντέχουμε;» ρωτάει ο Δημητριάδη­ς. «Εκεί κρίνεται ένας πολιτισμός και ένας λαός. Πόσο αντέχει την αλήθεια του εαυτού του».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece