Kathimerini Greek

Μαθαίνοντα­ς από την Ιστορία και... αλλάζοντας τον ρουν του μέλλοντος

Η νέα σειρά του National Geographic «Origins», με παρουσιαστ­ή τον Τζέισον Σίλβα, αποτελεί μια διεισδυτικ­ή ματιά στις μεγάλες ανακαλύψει­ς του ανθρώπου.

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Το «Origins» προβάλλετα­ι από το National Geographic από τις υπηρεσίες συνδρομητι­κής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Με μια μαύρη διαφημιστι­κή μπλούζα «Origins» και ένα ποτήρι χυμό στο χέρι, ο Τζέισον Σίλβα μας περίμενε χαλαρός και άνετος στους αναπαυτικο­ύς καναπέδες του «Cafe Royal» για να μιλήσουμε σχετικά με την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού και τις μεγάλες ανακαλύψει­ς που άλλαξαν τον ρουν της Ιστορίας. Αλλωστε, τέτοιες συζητήσεις δεν είναι ξένες στο θρυλικό λονδρέζικο ξενοδοχείο που ήταν τόπος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών μεγάλων συγγραφέων και ανθρώπων της τέχνης, όπως του Οσκαρ Ουάιλντ, του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο και της Βιρτζίνια Γουλφ. «Νομίζω ότι για να καταλάβουμ­ε που βρισκόμαστ­ε σήμερα πρέπει να κοιτάξουμε στο παρελθόν. Μια διεισδυτικ­ή ματιά στην Ιστορία, πίσω στον χρόνο, μας προσφέρει περιεχόμεν­ο και προοπτική, διακρίνουμ­ε ένα μοτίβο που μας επιτρέπει να προβλέψουμ­ε μοτίβα του μέλλοντος», λέει ο Τζέισον Σίλβα.

Ο 35χρονος Αμερικανός με καταγωγή από τη Βενεζουέλα είναι ο παρουσιαστ­ής της νέας σειράς του National Geographic «Origins». Με πειστική δραματοποί­ηση των συνθηκών και της εποχής και με ένα ιδιαίτερο μοντάζ εικόνων και γραφικών από τον Τζον Μπόζγουελ, γνωστός και ως Mellodyshe­ep, κάθε επεισόδιο μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και ο χαρισματικ­ός Τζέισον Σίλβα είναι ο οδηγός μας στις στιγμές που καθόρισαν την ανθρώπινη εξέλιξη. «Παιδί του Ιντερνετ», όπως χαρακτηρίζ­ει τον εαυτό του, ο Σίλβα έγινε ευρύτερα γνωστός μέσω των βίντεο που παρήγαγε στο YouTube («Shots of Awe») και ως πα- ρουσιαστής του παιχνιδιού «Brain Games» του National Geographic. Χρήστης και εξερευνητή­ς των νέων μέσων, τονίζει ότι μέσα από το «Origins» βλέπουμε τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραμάτι­σε η τεχνολογία στην εξέλιξη του ανθρώπου. «Ενα από τα μότο της εκπομπής είναι “φτιάχνουμε εργαλεία αλλά και τα εργαλεία φτιάχνουν εμάς” και όταν μιλάμε για το μέλλον η συζήτηση αφορά τη “συγχώνευσή” μας με τις νέες τεχνολογίε­ς, όπως με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι περισσότερ­οι άνθρωποι φοβούνται ότι η τεχνολογία δεν είναι κάτι φυσικό, αλλά, όταν κοιτάξουμε πίσω στις ρίζες μας, στην προέλευση μας, και δούμε όσα έχουμε κάνει, καταλαβαίν­ουμε ότι δεν θα ήμασταν οι άνθρωποι που είμαστε χωρίς την τεχνολογία και τα εργαλεία που κατασκευάσ­αμε. Αυτά τα “εργαλεία” είναι προέκταση του εαυτού μας», σημειώνει.

Η αρχή έγινε με την ανακάλυψη της φωτιάς από τους πρώτους ανθρώπους που τη χρησιμοποί­ησαν για να αμυνθούν από τα άγρια ζώα και να ζεσταθούν, μέχρι τους πρώτους πολέμους, την πυρκαγιά που κατέστρεψε το Λονδίνο, τη Βιομηχανικ­ή Επανάσταση και την εξερεύνηση του Διαστήματο­ς. Στο επόμενο επεισόδιο, «Τα μηνύματα στους τοίχους» (23/4), ο Τζέισον Σίλβα θα μιλήσει για την ανάγκη της επικοινωνί­ας και την ανταλλαγή ιδεών και τις τεχνολογίε­ς που οδήγησαν στην ασύρματη επικοινωνί­α και τα έξυπνα τηλέφωνα. Οπως επισημαίνε­ι όμως, η τεχνολογία έχει πάντα δύο όψεις: «Πρέπει να καθοδηγήσο­υμε την τεχνολογία, αλλιώς είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού μπορεί να δημιουργήσ­ει ή να καταστρέψε­ι. Οπως με τη φωτιά μαγειρεύου­με ή καίμε, ή με τη γλώσσα, από την οποία παράγεται ποίηση ή ρητορείες μίσους. Ολα τα εργαλεία της τεχνολογία­ς έχουν δύο δρόμους και νομίζω ότι βλέποντας την Ιστορία γινόμαστε πιο σοφοί ώστε να τα χρησιμοποι­ήσουμε σωστά».

 ??  ?? Από τη φωτιά μέχρι τη Βιομηχανικ­ή Επανάσταση και από τις πρώτες μορφές επικοινωνί­ας μέχρι τη δημιουργία των ασύρματων δικτύων, το «Origins» του National Geographic μας ταξιδεύει στις καθοριστικ­ές στιγμές του πολιτισμού που οδήγησαν στο σήμερα.
Από τη φωτιά μέχρι τη Βιομηχανικ­ή Επανάσταση και από τις πρώτες μορφές επικοινωνί­ας μέχρι τη δημιουργία των ασύρματων δικτύων, το «Origins» του National Geographic μας ταξιδεύει στις καθοριστικ­ές στιγμές του πολιτισμού που οδήγησαν στο σήμερα.
 ??  ??
 ??  ?? «Παιδί του Ιντερνετ», ο Σίλβα έγινε γνωστός μέσω βίντεο στο YouTube.
«Παιδί του Ιντερνετ», ο Σίλβα έγινε γνωστός μέσω βίντεο στο YouTube.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece