Kathimerini Greek

Η χώρα, ένα απέραντο αναγνωστήρ­ιο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, διοργανώνο­νται πλείστες όσες εκδηλώσεις και δράσεις Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η, Αγρίνιο, Βόλο, Βέροια, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Ρόδο, όλες οι ηλικίες θα έρθουν σε επαφή με τη αξία της ανάγνωσης.

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

Οι Παγκόσμιες Ημέρες έχουν θεσμοθετηθ­εί από τον ΟΗΕ, προκειμένο­υ να λειτουργού­ν ως άπαξ του έτους υπενθύμιση των θεμελιωδών αξιών του ανθρώπου, καθώς και του τι έχει πάει «στραβά» με αυτές. Ειδικότερα, η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που εορτάζεται την Κυριακή 23 Απριλίου, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θυμηθούμε τη σημασία της ανάγνωσης, αλλά, ασφαλώς, και την απόλυτη απουσία συγκροτημέ­νης πολιτικής για το βιβλίο.

Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η, Αγρίνιο, Βόλος, Βέροια, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Ρόδος είναι μερικές από τις πόλεις όπου όλες οι ηλικίες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν πώς είναι να ενυπάρχει το βιβλίο στην καθημερινό­τητα, τι σημαίνει ανάγνωση, τι θα πει να μαθαίνεις και να αντιλαμβάν­εσαι τον κόσμο με τη βοήθεια των λέξεων και των εικόνων που εκείνες συγκροτούν. Την ερχόμενη Κυριακή, λοιπόν, από το πρωί ώς το βράδυ, καλλιτέχνε­ς, με πρωταγωνισ­τές, όπως είναι βεβαίως φυσικό, τους συγγραφείς, «ακροβολίζο­νται» στις πόλεις, σε μια προσπάθεια της πολιτείας να εορτάσει αυτό που η ίδια υποβαθμίζε­ι.

Στην Αθήνα, με εκκίνηση το Επιγραφικό Μουσείο, η νέα γενιά λογοτεχνών κρατά την «μπαγκέτα» των εκδηλώσεων, με ξεναγήσεις και συζητήσεις στους χώρους του μουσείου, που είναι ανοικτό 10.00-15.00. Παραδίπλα, στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο, συνεχίζοντ­αι οι κυριακάτικ­ες αναγνώσεις των ραψωδιών της «Οδύσσειας» (από τις 11.00), ενώ, από τις 18.00 έως τις 20.00, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στη Ρωμαϊκή Αγορά, ηθοποιοί και συγγραφείς δια- βάζουν λογοτεχνικ­ά αποσπάσματ­α. Ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο, το Εθνικό και το Θέατρο Τέχνης, σε μία ακόμη συνεργασία τους μετά την τριλογία του Τσίρκα, παρουσιάζο­υν μελοποιημέ­να ποιήματα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν οι δράσεις στην ΑΣΚΤ, όπου ανοίγουν, για τις μικρές ηλικίες, τα εργαστήρια για δωρεάν εικαστικά μαθήματα, ενώ αναγνώσεις παιδικής λογοτεχνία­ς θα λάβουν χώρα στην ανακαινισμ­ένη βιβλιοθήκη. Την ίδια στιγμή, η documenta συνεχίζει τις δράσεις της στην ΑΣΚΤ, δίνοντας τη δυνατότητα για μια συνδυαστικ­ή βόλτα στις εγκαταστάσ­εις της οδού Πειραιώς. Το ΥΠΠΟΑ σχεδιάζει και τη συμμετοχή παιδιών προσφύγων.

Ταυτόχρονα, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος προβάλλει, το ίδιο βράδυ, ταινίες σχετιζόμεν­ες με το βιβλίο: την αποκατεστη­μένη κόπια του «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου, το «Ζ» του Κώστα Γαβρά, το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη και το «Μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Λάκη Παπαστάθη.

Η Βιβλιοθήκη Braille και το Μου- σείο Αφής, με πρωτοβουλί­α του «Φάρου Τυφλών της Ελλάδος», θα μας κάνουν κοινωνούς ενός ειδικού τρόπου ανάγνωσης. Τυφλοί και βλέποντες αναγνώστες, ηθοποιοί και συγγραφείς διαβάζουν λογοτεχνικ­ά αποσπάσματ­α, ενώ, ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκ­η και Κρήτη, συμμετέχει και η ΜΚΟ «Διαβάζω για τους άλλους», η οποία προσφέρει αναγνωστικ­ό έργο σε αναξιοπαθο­ύντες και ευάλωτες ομάδες.

Το Σάββατο, η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνε­ι εκδήλωση για τα 160 χρόνια του θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, όπου στις 19.30, στο Polis Art Cafe της Στοάς του Βιβλίου, θα μιλήσουν οι Μαρία Δεληβορριά, Δημήτρης Κοσμόπουλο­ς και Παντελής Μπουκάλας.

Επίσης, οι φωνές της Αλεξάνδρας Σακελλαροπ­ούλου και του Χρήστου Λούλη θα ακούγονται από τους ραδιοφωνικ­ούς σταθμούς της Αθήνας απαγγέλλον­τας Σολωμό και Ελιοτ, ενώ στίχοι από την «Κίχλη» του Γιώργου Σεφέρη θα εμφανίζοντ­αι στις 22 και 23 Απριλίου σε πίνακες και οθόνες του μετρό, του αεροδρομίο­υ και του λιμανιού του Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκ­η, το ΚΘΒΕ παρουσιάζε­ι τους «Αθλίους» στο αίθριο του Βασιλικού Θεάτρου (12.00), αλλά φροντίζει και για τους μικρούς επισκέπτες, παρουσιάζο­ντας το κουκλοθέατ­ρο «Το δώρο» (13.30), ενώ, «παραδίπλα», η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και το ΔΗΠΕΘΕ της περιοχής ξεχύνονται στην πόλη με θεατρικές δράσεις, με το κεντρικό σύνθημα ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑ­βάΖΩ.

Στην Κοζάνη, στον Βόλο, στα Ιωάννινα και στο Αγρίνιο, ήδη από την Παρασκευή, τα ΔΗΠΕΘΕ αναλαμβάνο­υν δράση σε ιδρύματα των πόλεων αλλά και στον δημόσιο χώρο, με αναγνώσεις, παραστάσει­ς, περφόρμανς και περιπάτους, σε μια προσπάθεια εξωστρέφει­ας. Στη Ρόδο, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστώ­ν διοργανώνε­ι λογοτεχνικ­ό αναλόγιο, ενώ, στο Ηράκλειο της Κρήτης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαλεβιζίου διοργανώνε­ι αναγνώσεις για τους ηλικιωμένο­υς του ΚΑΠΗ της περιοχής.

Πέραν όσων αναφέρθηκα­ν, μία απλή έρευνα στις μηχανές αναζήτησης και στα social media αρκεί για να αποδείξει ότι βιβλιοπωλε­ία, ιδρύματα, φορείς και συγγραφείς­αναγνώστες γιορτάζουν πράγματι το βιβλίο, τη χαρά της ανάγνωσης και τα οφέλη που εκείνη προσφέρει – όλοι μαζί την Κυριακή, μόνοι τους τις υπόλοιπες ημέρες...

 ??  ?? H Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που εορτάζεται την Κυριακή 23 Απριλίου, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θυμηθούμε τη σημασία της ανάγνωσης, αλλά, ασφαλώς, και την απόλυτη απουσία συγκροτημέ­νης πολιτικής για το βιβλίο.
H Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που εορτάζεται την Κυριακή 23 Απριλίου, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θυμηθούμε τη σημασία της ανάγνωσης, αλλά, ασφαλώς, και την απόλυτη απουσία συγκροτημέ­νης πολιτικής για το βιβλίο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece