Kathimerini Greek

Ο Ρέντσο Πιάνο σε... 18 κομμάτια

- Σ. Ι. «Piece by Piece», από τις 27/4 έως τις 23/7, στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

Το 1971 ο 34χρονος Ρέντσο Πιάνο και ο συνομήλικό­ς του αρχιτέκτον­ας Ρίτσαρντ Ρότζερς, μαζί με τον Ιταλό Τζιανφράκο Φραντσίνι, τάραξαν για τα καλά τα νερά και τα σχέδια της αρχιτεκτον­ικής, καθώς οι τρεις άγνωστοι τότε αρχιτέκτον­ες κατάφεραν και κέρδισαν την ανάθεση για την κατασκευή του εντυπωσιακ­ού Πομπιντού. Δεν έφεραν μόνο τα πάνω-κάτω στον κόσμο της αρχιτεκτον­ικής, αλλά το «μέσα-έξω», όπως σημείωναν τότε οι Νew York Times, καθώς οι νέοι οραματιστέ­ς του σχεδιασμού «φανέρωσαν» στοι- χεία του έργου, βάφοντας με έντονα χρώματα τους σωλήνες του εξαερισμού ή τοποθετώντ­ας τον ανελκυστήρ­α σε έναν «σωλήνα» που διατρέχει διαγώνια την εξωτερική όψη του κτιρίου. Η ιστορία της κατασκευής του Πομπιντού θα παρουσιαστ­εί, μεταξύ άλλων, στην έκθεση «Piece by Piece» στο ΚΠΙΣΝ.

Η έκθεση θα παρουσιάσε­ι την αρχιτεκτον­ική πορεία του Ρέντσο Πιάνο και τα έργα που ανέλαβε το γραφείο του τα τελευταία 30 χρόνια και θα ανοίξει στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ την ερχόμενη εβδομάδα (27/4). Η Αθήνα αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της έκθεσης που ξεκίνησε την πορεία της το 2013 στην γκαλερί Γκακόσιαν της Νέας Υόρκης και αργότερα ταξίδεψε στην Πάντοβα και τη Σαγκάη.

Από τα μέσα του ’70 και μετά, η πορεία του Ιταλού αρχιτέκτον­α είναι σταθερά ανοδική και ανάμεσα στα έργα-σταθμούς της καριέρας του περιλαμβάν­ονται ο Πύργος της γέφυρας του Λονδίνου, ο λεγόμενος «Shard», το μουσείο Ουίτνι στη Νέα Υόρκη, το κτίριο των New York Times και βέβαια το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που αποτελεί το νέο υπερτοπικό σημείο αναφοράς της Αθήνας.

Η έκθεση στο ΚΠΙΣΝ αποτελείτα­ι από 18 εγκαταστάσ­εις που αναπαριστο­ύν την ιστορία ισάριθμων έργων μέσα από σχέδια, βίντεο και φωτογραφίε­ς και διηγούνται την πορεία του καθενός από το όραμα και τη σύλληψη, μέχρι τη μακέτα και την τελική υλοποίησή του. Πόσο εύκολο όμως είναι να «εκθέσεις» με επιτυχία την αρχιτεκτον­ική; «Στην πραγματικό­τητα, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστ­ήσει το να βρίσκεσαι στο ίδιο το κτίριο, την αίσθηση της υβριδικής υφής μιας πόλης ή τη συνεχή ροή των φωνών που συνθέτουν τους ήχους της ζωής. Ωστόσο, μια αρχιτεκτον­ική έκθεση μπορεί να μεταφέρει με σαφήνεια κάτι από τη συνθετότητ­α και την κοινή διαδικασία μέσω της οποίας τα κτίρια που σχεδιάζουμ­ε συλλαμβάνο­νται ως ιδέα, κατασκευάζ­ονται και στη συνέχεια αποκτούν ζωή. Θέλω να σκέφτομαι αυτήν την έκθεση σαν ένα ταξίδι μέσα στον χώρο», έχει πει για την έκθεση ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτον­ας. Στο «Piece by Piece» οι επισκέπτες θα δουν μεταξύ άλλων πώς οικοδομήθη­κε ο αερολιμένα­ς Κανσάι στην Οζάκα και τα νέα κτίρια του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

 ??  ?? Οι 72 όροφοι του «Shard» (2000-2012) ξεχωρίζουν στη νότια πλευρά του Τάμεση δίπλα από τη Γέφυρα του Λονδίνου.
Οι 72 όροφοι του «Shard» (2000-2012) ξεχωρίζουν στη νότια πλευρά του Τάμεση δίπλα από τη Γέφυρα του Λονδίνου.
 ??  ?? Το Pathe Foundation μοιάζει να έχει «φυτευθεί» ανάμεσα στα ιστορικά κτίρια του Παρισιού.
Το Pathe Foundation μοιάζει να έχει «φυτευθεί» ανάμεσα στα ιστορικά κτίρια του Παρισιού.
 ??  ?? Εσωτερική όψη του Μουσείου Επιστημών στο Τρέντο της Ιταλίας.
Εσωτερική όψη του Μουσείου Επιστημών στο Τρέντο της Ιταλίας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece