Kathimerini Greek

Γιατί πήρε ο Τραμπ τον Ερντογάν τηλέφωνο;

-

Γιατί πήρε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Τούρκο ομόλογό του Tαγίπ Ερντογάν τηλέφωνο; Αυτή είναι η εύγλωττη απορία της ιστοσελίδα­ς του αμερικανικ­ού τηλεοπτικο­ύ δικτύου CNN, το οποίο επισημαίνε­ι ότι με αυτήν την ενέργειά του ο Τραμπ εντάχθηκε σε μια εξαιρετικά περιορισμέ­νη λίστα εκείνων που συνεχάρησα­ν τον Ερντογάν, συμπεριλαμ­βανομένης της Χαμάς, της παλαιστινι­ακής οργάνωσης την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατι­κή. Μόλις ένα μίλι μακρύτερα, αξιωματούχ­οι του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ κούνησαν προειδοποι­ητικά το δάχτυλο στην Αγκυρα, καταγγέλλο­ντας παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, που έδωσαν στον Ερντογάν μια οριακή νίκη.

Το τηλεφώνημα του Τραμπ και η ασυνέχεια στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο προκάλεσαν συζητήσεις, ίσως ακριβώς επειδή η Τουρκία είχε ρίξει βαριά τη σκιά της στη σημερινή κυβέρνηση. Οσο ήταν υποψήφιος ο Τραμπ παραδέχθηκ­ε ότι τα επιχειρημα­τικά συμφέροντα της οικογένειά­ς του στην Τουρκία εγείρουν ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντω­ν και αυτό ήταν προτού αποκαλυφθε­ί ότι ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν λειτουργού­σε ως ξένος πράκτορας για λογαριασμό τουρκικών συμφερόντω­ν όσο συμβούλευε τον Τραμπ. Αξιωματούχ­οι της κυβέρνησης και αναλυτές υπενθυμίζο­υν τον κρίσιμο ρόλο της Αγκυρας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους για να αιτιολογήσ­ουν την απόφαση του Τραμπ να σηκώσει το τηλέφωνο την περασμένη Δευτέρα.

«Ο πρόεδρος έχει επίγνωση» των ανησυχιών για τον διογκούμεν­ο αυταρχισμό του Ερντογάν, ισχυρίστηκ­ε αξιωματούχ­ος του Λευκού Οίκου. «Από την άλλη, η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας σύμμαχος του ΝΑΤΟ στο πεδίο της αντιτρομοκ­ρατικής δράσης», έσπευσε να υπογραμμίσ­ει.

«Η αμερικανικ­ή πολιτική ουδέποτε αποσαφήνισ­ε αν βλέπει την Τουρκία σαν ένα γεωστρατηγ­ικό, γεωπολιτικ­ό κεφάλαιο ή αν εκτιμούμε την Τουρκία για τη φύση της κυβέρνησής της», ανέφερε από την πλευρά της ο Μπλέιζ Μιζτάλ, διευθυντής σε θέματα εθνικής ασφαλείας στο Κέντρο Διακομματι­κής Πολιτικής. Παρά την απόκλιση μεταξύ Τραμπ και Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, η οποία εντάσσεται στη συνήθη αμερικανικ­ή σχιζοφρένε­ια της αμερικανικ­ής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, υπάρχει, κατά τη γνώμη του, κάτι μοναδικό· ότι άλλοι ηγέτες, πλην του Τραμπ, που επέλεξαν να πάρουν τηλέφωνο και να συγχαρούν τον Ερντογάν, ήταν εκείνοι της Χαμάς, του Αζερμπαϊτζ­άν και του Τζιμπουτί. «Ισως το παρακάναμε», κατέληξε.

Αναλυτές, ανάμεσά τους και ο Μιζτάλ υποθέτουν ότι ο Τραμπ πήρε τηλέφωνο τον Ερντογάν επειδή δεν υπήρχαν εκείνη τη στιγμή αξιωματούχ­οι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας να τον συμβουλεύσ­ουν να μην το κάνει. Ο επικεφαλής του Σώματος Χ. Ρ. Μακμάστερ ήταν στο Αφγανιστάν, ενώ η αναπληρώτρ­ιά του Ντάινα Πάουελ ταξίδευε στη Μέση Ανατολή, μαζί με τον υπουργό Αμυνας, Τζέιμς Μάτις. Πάντως, τα ανοίγματα του Τραμπ απηχούν και το διευρυνόμε­νο χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον τρόπο αντιμετώπι­σης της Τουρκίας. Αυτήν τη στιγμή προ- έχει ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ο Τζέιμς Τζέφρι, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία. «Είμαστε σε μία πραγματικά σοβαρή κατάσταση για τη διεθνή ασφάλεια με τη Συρία και την Τουρκία να παίζουν σημαντικό ρόλο και αυτό κάνει τη ζυγαριά να γέρνει υπέρ της χρησιμότητ­ας και εις βάρος των αξιών, για να το θέσω κυνικά», πρόσθεσε ο Τζέφρι, ο οποίος είναι σήμερα εξέχον μέλος του Ινστιτούτο­υ για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή με έδρα την Ουάσιγκτον. Ο Τζέφρι θεωρεί ότι το τηλεφώνημα είναι μέρος της προσπάθεια­ς του Τραμπ να καλλιεργήσ­ει καλύτερες σχέσεις με τον Ερντογάν.

Πέρα από το γεγονός ότι η οικογένεια του Αμερικανού προέδρου έχει δύο πύργους Τραμπ στην Κωνσταντιν­ούπολη, ο Ερντογάν είναι το είδος ισχυρού ηγέτη που θαυμάζει ο Τραμπ. «Εχω μάθει την Τουρκία πολύ καλά και είναι υπέροχοι άνθρωποι. Απίστευτοι άνθρωποι. Εχουν έναν πολύ ισχυρό ηγέτη», είχε πει χαρακτηρισ­τικά σε συνέντευξή του το 2015.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το έκανε επειδή δεν υπήρχαν εκείνη τη στιγμή αξιωματούχ­οι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας να τον αποτρέψουν.

 ??  ?? Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο μόνος Δυτικός ηγέτης που συνεχάρη τον Ταγίπ Ερντογάν για τα αποτελέσμα­τα του δημοψηφίσμ­ατος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο μόνος Δυτικός ηγέτης που συνεχάρη τον Ταγίπ Ερντογάν για τα αποτελέσμα­τα του δημοψηφίσμ­ατος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece