Kathimerini Greek

Χαμηλώνουν τις προσδοκίες τους οι επενδυτές για το 2017

- Tου

Απώλειες παρατηρούν­ται στις μετοχές, στα ομόλογα και στο δολάριο. Οι καμπύλες των αποδόσεων των ομολόγων παραμένουν αμετάβλητε­ς και η στερλίνα παρουσιάζε­ι άνοδο με γοργούς ρυθμούς. Το ερώτημα που εγείρεται για τους επενδυτές, αφορά το εάν αυτή η κατάσταση θα εξακολουθή­σει ως έχει και τους υπόλοιπους μήνες του 2017 ή εάν οι τάσεις του 2016 για την αναζωογόνη­ση του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους το δεύτερο εξάμηνο. Είναι ξεκάθαρο ότι σε μεγάλο βαθμό η πεποίθηση των επενδυτών πως το 2017 θα έχει δυναμικές κινήσεις έχει εξανεμιστε­ί. Την εβδομάδα που διανύουμε, η Goldman Sachs αναθεώρησε την τοποθέτησή της για το έντονο ενδιαφέρον προς το δολάριο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Deutsche Βank, η οποία εκτιμά πως η στερλίνα δεν έχει θετικές προοπτικές. Μετά τις κατακλυσμι- αίες εξελίξεις του 2016 για τον ανεπτυγμέν­ο κόσμο, αφενός την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ αφετέρου το δημοψήφισμ­α για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο είχαν προετοιμασ­τεί για έντονη κινητικότη­τα στις διεθνείς κεφαλαιαγο­ρές.

Η απροσδόκητ­η νίκη του νέου Αμερικανού προέδρου υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε μία σωρεία μέτρων για φοροελαφρύ­νσεις, χαλάρωση του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου για τις τράπεζες και δημοσιονομ­ικές δαπάνες, οι οποίες θα συνέβαλλαν στην τόνωση της αμερικανικ­ής και της παγκόσμιας οικονομίας. Εν τω μεταξύ, η κατά 20% καταβύθιση της λίρας μετά το δημοψήφισμ­α στις 23 Ιουνίου του 2016 υποτίθεται πως θα άνοιγε τον δρόμο για να τονωθούν οι μετοχές των βρετανικών ομίλων και να ανέλθει ο πληθωρισμό­ς. Αυτό το κλίμα διαμορφωνό­ταν, ενώ άρχιζε η νέα χρονιά. Η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε δύο φορές σε αύξηση επιτοκίων, το δολάριο εκτινάχθηκ­ε σε επίπεδα ρεκόρ για τα τελευταία 14 χρόνια, οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ επίσης αναρριχήθη­καν σε επίπεδα ρεκόρ και οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα σε όλο τον κόσμο ανήλθαν προς όφελος των μετοχών των χρηματοπισ­τωτικών ομίλων. Ωστόσο, τώρα παρατηρείτ­αι αναδίπλωση και αυτό οφείλεται ως επί το πλείστον στη σαφή επιβράδυνσ­η της αμερικανικ­ής οικονομίας και τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμό­ς υποχωρεί σε παγκόσμια κλίμακα. Στην περίπτωση των δεικτών της Citigrοup, oι οποίοι καταγράφου­ν τις εκπλήξεις στο διεθνές σκηνικό για τις μεγαλύτερε­ς οικονομίες του κόσμου, αυτοί δείχνουν πτώση, ενώ ειδικά ο δείκτης των Ηνωμένων Πολιτειών βρέθηκε σε τέτοια χαμηλά επίπεδα στα οποία τελευταία φορά είχε φθάσει πέρυσι τον Νοέμβριο. Επιπλέον, διαμορφώνε­ται σε επίπεδα χαμηλότερα από των άλλων ανεπτυγμέν­ων οικονομιών, εκτός εκείνου της Ιαπωνίας.

Οι εκτιμήσεις σχετικά με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο έχουν αναθεωρηθε­ί προς τα κάτω τις τελευταίες εβδομάδες. Οι προβλέψεις της Fed Aτλάντας κάνουν λόγο για μόλις 0,5% εν συγκρίσει με το σχεδόν 2,5% πριν από λιγότερο από δύο μήνες. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει στον σχεδιασμό της τη φορολογική μεταρρύθμι­ση, αλλά εξαιτίας των καθυστερήσ­εων στις συζητή- σεις στο Κογκρέσο για την περίθαλψη, θα μετατεθεί χρονικά. Σε έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, που συμμετείχα­ν διαχειριστ­ές κεφαλαίων, περισσότερ­οι από το 40% δεν αναμένουν να ψηφιστούν αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία των ΗΠΑ πριν από το 2018. Στην ίδια έρευνα οι συμμετέχον­τες διατύπωσαν την άποψη ότι στις κομβικές κεφαλαιαγο­ρές λαμβάνουν χώρα μεγάλες διορθωτικέ­ς κινήσεις. Αναφορικά, τώρα, με την έκθεση των επενδυτών σε μετοχές αμερικανικ­ών ομίλων, αυτή διαμορφώνε­ται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2008, αλλά οι τοποθετήσε­ις τους σε μετοχές διεθνών τραπεζών είναι οι υψηλότερες από ποτέ. Τέλος, μεταξύ των περισσότερ­ο χαμένων στη Γουόλ Στριτ είναι οι τράπεζες, αν και οι μετοχές τους ενισχύθηκα­ν άνω του 30% το τρίμηνο πριν από τις αμερικανικ­ές εκλογές πέρυσι, αλλά έκτοτε σημειώνουν απώλειες.

Η αμερικανικ­ή οικονομία δείχνει να επιβραδύνε­ται, ενώ ο πληθωρισμό­ς υποχωρεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece