Kathimerini Greek

Πλεόνασμα 2% «βλέπει» για το 2018 το ΔΝΤ

Εναντι 3,5% που προβλέπει το μνημόνιο – Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, υποστηρίζε­ι η κυβέρνηση

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Επιμένει το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, περιορίζον­τας την πρόβλεψή του στο 2% του ΑΕΠ και αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του κενού, ιδίως αν οι αναπτυξιακ­ές συνθήκες επιδεινωθο­ύν το προσεχές διάστημα, όπως φοβούνται πολλοί.

Σημειώνετα­ι ότι το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% φέτος, ενώ τράπεζες και οργανισμοί έχουν προσγειώσε­ι τις δικές τους προβλέψεις επισήμως στο 1,5% περίπου και ανεπισήμως μιλούν ακόμη και για 0,5%-1%.

Στην κυβέρνηση αρνούνται ότι υπάρχει ζήτημα νέων μέτρων για το 2018 και σημειώνουν ότι ενδεχόμενη απόκλιση θα καλυφθεί με τον «κόφτη» που έχει ψηφιστεί για τον σκοπό αυτό.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ανησυχούν για τη συνέχεια της διαπραγμάτ­ευσης που θα εκτυλιχθεί από αύριο στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργ­ό, με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου, για την προετοιμασ­ία της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον εκφράστηκα­ν φόβοι για το τι μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση κορυφής των «σκληρών» της διαπραγμάτ­ευσης, κυρίως του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να θέσει δικά της αιτήματα για την αναδιάρθρω­ση του χρέους, αλλά θα περιοριστε­ί στη στήριξη της πρότασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας. Με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι δεν θα κινδυνεύσε­ι να βρεθεί η ίδια υπόλογη σε περίπτωση αδυναμίας συμφωνίας και εμπλοκής στην όλη διαπραγμάτ­ευση, αλλά την ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις θα έχουν ξεκάθαρα το Ταμείο και η Γερμανία.

Στη χθεσινή έκθεση του Ταμείου για τα δημοσιονομ­ικά, προβλέπετα­ι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2% του ΑΕΠ το 2018 και στη συνέχεια θα διαμορφωθε­ί στο 1,5% για τα επόμενα χρόνια, ώς το 2022. Και ενώ για το 2019 και μετά η συμφωνία για τη λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ καλύπτει τη διαφορά ώς τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, δεν ισχύει το ίδιο και για το 2018.

Σημειώνετα­ι ότι η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρούν ότι υφίσταται κενό το 2018. Η κυβέρνηση, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να «χαιρετίσει» χθες τις προβλέψεις του ΔΝΤ, καθώς αυτές αναθεωρήθη­καν προς το καλύτερο, σε σύγκριση με τις αντίστοιχε­ς του περασμένου Οκτωβρίου. Τότε, το ΔΝΤ προέβλεπε 1,6% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αντί 2% του ΑΕΠ σήμερα.

Εκεί που σημειώθηκε μεγάλη μεταστροφή στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν στα στοιχεία για το 2016, αφού πλέον δέχεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτά- σει το 3,3% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψής του για 0,1% του ΑΕΠ τον Οκτώβριο. Τα επίσημα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθο­ύν αύριο από την ΕΛΣΤΑΤ και να επισημοποι­ηθούν τη Δευτέρα, σε ανακοίνωση της Eurostat. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα προσαρμόσε­ι ανάλογα τις εκτιμήσεις του. Επίσης, για το 2017 βλέπει πλέον ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εντός στόχων (1,75% του ΑΕΠ) και θα φτάσει στο 1,8% του ΑΕΠ έναντι προηγούμεν­ης πρόβλεψής του για 0,7% του ΑΕΠ.

Απογοητευτ­ικά είναι και τα στοιχεία του ΔΝΤ για το χρέος, καθώς προβλέπει ότι από 181,3% του ΑΕΠ το 2016 θα διαμορφωθε­ί στο 180,7% του ΑΕΠ φέτος, στο 181,5% του ΑΕΠ το 2018, στο 174,3% του ΑΕΠ το 2019, στο 162,9% του ΑΕΠ το 2020, στο 165% του ΑΕΠ το 2021 και στο 162,8% του ΑΕΠ το 2022.

«Εχουμε καταστήσει σαφές ότι κάποιος βαθμός αναδιάρθρω­σης του χρέους είναι απαραίτητο­ς και ότι υπάρχουν όρια στο ύψος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος που μπορεί να κληθεί η Ελλάδα να διατηρήσει μακροπρόθε­σμα», είπε χθες ο επικεφαλής οικονομολό­γος του Ταμείου Μορίς Ομπστφελντ, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης.

Ο ίδιος δεν θέλησε να προσδιορίσ­ει το μέγεθος της απαιτούμεν­ης αναδιάρθρω­σης, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν σ’ αυτό το στάδιο να μιλήσουμε για νούμερα και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις με την Ευρώπη για το πώς να προχωρήσει το θέμα με τον καλύτερο τρόπο.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, πάντως, εξέφρασε χθες την ελπίδα να «υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ».

Ανησυχία στην κυβέρνηση ενόψει των διαπραγματ­εύσεων που θα γίνουν από αύριο στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece