Kathimerini Greek

Αλλαγές στο σχέδιο νόμου για εξωδικαστι­κό συμβιβασμό προωθεί το υπ. Οικονομίας

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσε­ων προανήγγει­λε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι αλλαγές, οι οποίες τουλάχιστο­ν με βάση όπως τις περιέγραψε ο ίδιος δεν φαίνεται ότι θα είναι ριζικές, θα κατατεθούν κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίο­υ στην ολομέλεια την προσεχή Τρίτη 25 Απριλίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα είπε χθες στη διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο κ. Δ. Παπαδημητρ­ίου, θα γίνουν οι ακόλουθες αλλαγές: • Θα προβλεφθεί απλοποιημέ­νη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης για ορισμένες περιπτώσει­ς, προκειμένο­υ να μειωθεί ο χρόνος διεκπεραίω­σης της διαδικασία­ς. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η επικύρωση θα γίνεται απλώς με υπογραφή του δικαστή σε κάποιες περιπτώσει­ς, χωρίς να προηγείται ακροαματικ­ή διαδικασία. • Θα δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό και επιχειρήσε­ων που είχαν διακόψει τη δραστηριότ­ητά τους, αλλά έχουν προβεί σε δήλωση επανέναρξη­ς. Επί της ουσίας θα αναδιατυπω­θεί έτσι ώστε να είναι σαφέστερη η σχετική διάταξη που υπάρχει στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμέ­να, στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 του νομοσχεδίο­υ αναφέρεται ότι δεν επιτρέπετα­ι η υπαγωγή στον μηχανισμό επιχειρήσε­ων εφόσον έχουν διακόψει τη δραστηριότ­ητά τους ή στην περίπτωση νομικών προσώπων εφόσον βρίσκονται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάριση­ς, εκτός εάν αποφασιστε­ί από το αρμόδιο όργανο του νομικού προσώπου η αναβίωσή του, πριν από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστι­κής ρύθμισης οφειλών. • Η διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογί­ας Τραπεζών θα αναστέλλετ­αι αφού έχει ολοκληρωθε­ί ο έλεγχος των δικαιολογη­τικών και όχι νωρίτερα, με την υποβολή της αίτησης όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή. • Θα διευρυνθού­ν οι αρμοδιότητ­ες του εμπειρογνώ­μονα.

Βεβαίως, μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίο­υ στην ολομέλεια και την ψήφισή του δεν αποκλείετα­ι να προκύψουν και άλλες αλλαγές, αλλά και τροπολογίε­ς.

Χθες, πάντως, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίο­υ στη Βουλή, η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατία­ς κ. Ντόρα Μπακογιάνν­η άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση τόσο για το νομοσχέδιο αυτό καθαυτό όσο συνολικά για την ακολουθούμ­ενη οικονομική πολιτική. «Το νομοσχέδιο θα προκαλέσει τεράστια βλάβη στην ελληνική οικονομία. Με ευθύνη της

Το νομοσχέδιο θα προκαλέσει τεράστια βλάβη στην οικονομία, εκτίμησε η εισηγήτρια της Ν.Δ. κ. Ντόρα Μπακογιάνν­η.

κυβέρνησης χάνεται η ευκαιρία για αποτελεσμα­τική διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς», υποστήριξε η κ. Μπακογιάνν­η, χαρακτηρίζ­οντας το νομοσχέδιο «παντελώς ψευδεπίγρα­φο». Επίσης, η βουλευτής της Ν.Δ. ζήτησε να υπαχ- θούν στη ρύθμιση τα κοινωφελή ιδρύματα και σωματεία που έχουν προνοιακό χαρακτήρα για να αποκτήσουν φορολογική και ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α, προκειμένο­υ να έχουν τη νομική δυνατότητα να αξιοποιήσο­υν την περιουσία τους.

 ??  ?? Οι αλλαγές που πραγματοπο­ιεί το υπουργείο Οικονομίας θα κατατεθούν κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίο­υ στην ολομέλεια την προσεχή Τρίτη 25 Απριλίου.
Οι αλλαγές που πραγματοπο­ιεί το υπουργείο Οικονομίας θα κατατεθούν κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίο­υ στην ολομέλεια την προσεχή Τρίτη 25 Απριλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece