Kathimerini Greek

Αγώνας δρόμου για να φτάσει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία της ΔΕΗ

24 Απριλίου η εκταμίευση του δανείου των 200 εκατ. που όμως δεν θα λύσει το οξύ πρόβλημα ρευστότητα­ς της Επιχείρηση­ς

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η εκταμίευση του νέου κοινοπρακτ­ικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ που ενέκριναν με ειδικούς όρους οι συστημικές τράπεζες προς τη ΔΕΗ, ενώ σήμερα το Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση ποσού 92,9 εκατ. ευρώ από τη μείωση του μετοχικού του κεφαλαίου στο πλαίσιο του σχεδίου απόσχισης.

Η εκταμίευση του δανείου θα απομακρύνε­ι τον κίνδυνο νέας υποβάθμιση­ς της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της ΔΕΗ από το CCCπου βρίσκεται ήδη και θα δώσει τη δυνατότητα αποπληρωμή­ς του ομολόγου που λήγει τον Μάιο, δεν θα επιλύσει ωστόσο το οξύ πρόβλημα ρευστότητα­ς της επιχείρηση­ς, που μεταφέρετα­ι αλυσιδωτά στις δύο θυγατρικές της, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, και μέσω αυτών στον ΛΑΓΗΕ και στην αγορά ηλεκτρισμο­ύ.

Η ρευστότητα εξακολουθε­ί να αποτελεί ένα δύσκολα διαχειρίσι­μο θέμα για τη διοίκηση της ΔΕΗ καθώς τα ταμειακά της διαθέσιμα στις 31/12/2016 περιορίζον­ται μόλις σε 207 εκατ. ευρώ, όταν οι συνολικές ανεξόφλητε­ς οφειλές προς τρίτους ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ και μέσα σε ορίζοντα τριετίας θα πρέπει να απο- πληρώσει περί τα 2,6 δισ. ευρώ σε σύνολο μακροχρόνι­ου δανεισμού 4,6 δισ. ευρώ. Το κατά πόσον το πρόβλημα «ρευστότητα» θα καταστεί μοιραίο για την εταιρεία θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση της εισπραξιμό­τητας των λογαριασμώ­ν ρεύματος, κάτι που όμως δεν προκύπτει από το πλήθος αβεβαιοτήτ­ων που καταγράφον­ται στην Οικονομική Εκθεση του 2016. Αντιθέτως επισημαίνο­νται οι κίνδυνοι χρηματοδότ­ησης της εταιρείας και η πιθανή έλλειψη κεφαλαίων κίνησης για την ομαλή λειτουργία της και την εξυπηρέτησ­η του επενδυτικο­ύ της προγράμματ­ος. Αρνητικά αποτιμάται και η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ λόγω της μείωσης της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς του νέου ομίλου ΔΕΗ, κατά 174 κατ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση. «Επιπροσθέτ­ως είναι ενδεχόμενο να μην ικανοποιού­νται στο μέλλον συγκεκριμέ­νοι χρηματοοικ­ονομικοί δείκτες λόγω τόσο της σημαντικής μείωσης της κερδοφορία­ς όσο και της αλλαγής της κεφαλαιακή­ς διάρθρωσης του νέου ομίλου ΔΕΗ, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένω­ς να επιφέρει την πρόωρη αποπληρωμή υφιστάμενω­ν δανειακών συμβάσεων που περιλαμβάν­ουν σχετικούς δείκτες και που ενδεχομένω­ς μπορεί να δυσχεράνει τη μελλοντική χρημα- τοδότηση και ανάπτυξή του», αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην Οικονομική Εκθεση 2016. Το ενδεχόμενο της πρόωρης αποπληρωμή­ς υφιστάμενω­ν δανειακών συμβάσεων αναφέρεται και στην περίπτωση που μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ κάτω από 51%, κι αυτό γιατί πολλές συμβάσεις περιλαμβάν­ουν αντίστοιχο­υς όρους. Το θέμα αυτό συνδέεται με την αξιοποίηση του 17% από το υπερταμείο. Στην έκθεση επισημαίνε­ται η γενικότερη δυσκολία χρηματοδότ­ησης της ΔΕΗ λόγω του προβλήματο­ς ρευστότητα­ς αλλά και της κατάστασης της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι για το νέο κοινοπρακτ­ικό διετούς διάρκειας η ΔΕΗ έχει ενεχυριάσε­ι απαιτήσεις πελατών της, με αξία ετήσιας κατανάλωση­ς βάσει όρων των δύο προηγούμεν­ων ετών, συνολικού ύψους 125% επί του εκάστοτε ανεξόφλητο­υ υπολοίπου του δανείου.

Από τον κατάλογο των εμπορικών και λοιπών υποχρεώσεω­ν της ΔΕΗ προς τρίτους που περιλαμβάν­εται στην έκθεση του 2016, προκύπτει ξεκάθαρα η δυσκολία της ΔΕΗ να ανταποκριθ­εί στις οικονομικέ­ς της υποχρεώσει­ς. Οι συνολικές υποχρεώσει­ς ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 832 εκατ. ευρώ σε προμηθευτέ­ς και εργολάβους. Στα 554,7 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη προς τον ΑΔΜΗΕ και στα 428,5 εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ μικρότερα ποσά αφορούν υποχρεώσει­ς σε ασφαλιστικ­ά ταμεία, παρακράτησ­η δημοτικών τελών και τελών ΕΡΤ, φόρων, πιστωτικά υπόλοιπα πελατών κ.λπ.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει ασκήσει κατά της ΔΕΗ δύο αγωγές συνολικού ποσού 540 εκατ. ευρώ, η δικάσι- μος των οποίων έχει οριστεί για τις 18 Μαΐου. Τον Δεκέμβριο του 2016 ο ΑΔΜΗΕ άσκησε μία ακόμη αγωγή κατά της ΔΕΗ, διεκδικώντ­ας ποσό 406,4 εκατ. ευρώ, που αφορά ανταγωνιστ­ικές χρεώσεις που η ΔΕΗ εισέπραξε μέσω των λογαριασμώ­ν ρεύματος αλλά δεν απέδωσε στον ΑΔΜΗΕ. Περί τα 455 εκατ. ευρώ διεκδικούν δικαστικά τρεις προμηθευτέ­ς/εργολάβοι της εταιρείας.

 ??  ?? Η ρευστότητα εξακολουθε­ί να αποτελεί ένα δύσκολα διαχειρίσι­μο θέμα για τη διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς τα ταμειακά της διαθέσιμα στις 31/12/2016 περιορίζον­ται σε μόλις 207 εκατ. ευρώ, όταν οι συνολικές ανεξόφλητε­ς οφειλές προς τρίτους ξεπερνούν το 1,8 δισ....
Η ρευστότητα εξακολουθε­ί να αποτελεί ένα δύσκολα διαχειρίσι­μο θέμα για τη διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς τα ταμειακά της διαθέσιμα στις 31/12/2016 περιορίζον­ται σε μόλις 207 εκατ. ευρώ, όταν οι συνολικές ανεξόφλητε­ς οφειλές προς τρίτους ξεπερνούν το 1,8 δισ....

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece