Kathimerini Greek

Μικρή ανάσα ρευστότητα­ς στα ΕΛΤΑ ύψους 45 εκατ. για τρία χρόνια

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

Ανάσα ρευστότητα­ς, ωστόσο μικρότερη από όσο ανέμεναν τα ΕΛΤΑ, δίνει η υπογραφή της σύμβασης καθολικής υπηρεσίας από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Η σύμβαση που υπεγράφη χθες προβλέπει την ενίσχυση των ΕΛΤΑ με 45 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια (15 εκατ. κάθε χρόνο) για τη διασφάλιση της παροχής βασικών ταχυδρομικ­ών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.

Σημειώνετα­ι ότι τα ΕΛΤΑ που αντιμετωπί­ζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητα­ς, υπολόγιζαν να λάβουν 50 εκατ. ευρώ ετησίως για την καθολική υπηρεσία, δηλαδή 150 εκατ. ευρώ για την τριετία.

Μπορεί η σύμβαση να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρει­ες, βάσει των οποίων η καθολική υπηρεσία θα παρέχεται από τα ΕΛΤΑ για διάστημα έξι ετών, ορίζει όμως το ύψος της επιδότησης για τρία εξ αυτών.

Με την ψήφιση σχετικής τροπολογία­ς στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τα «Μέτρα μείωσης του κόστους εγκατάστασ­ης υψίρρυθμων ηλεκτρονικ­ών επικοινωνι­ών - Εναρμόνιση της νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις» (νόμος 4463/2017), προσδιορίζ­εται το ποσό της καθολικής υπηρεσίας για τα τρία πρώτα έτη, ώστε –κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου ρυθμιστή, της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων)– να προσδιορισ­τεί το ύψος της αποζημίωση­ς της καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2013, 2014 και 2015 για να κλείσει μία ακόμη εκκρεμότητ­α που υφίσταται από την 1η Ιανουαρίου του 2013, οπότε και απε- λευθερώθηκ­αν οι ταχυδρομικ­ές υπηρεσίες.

Επιπλέον, με την τροπολογία καλύπτεται και η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρεί πως το Δημόσιο μπορεί για διάστημα δύο ή τριών ετών (δηλαδή για την περίοδο 20132015) να χρηματοδοτ­ήσει με δημόσιους πόρους την καθολική υπηρεσία. Στη συνέχεια, όμως, θα πρέπει να δημιουργηθ­εί μηχανισμός αποζημίωση­ς για την καθολική υπηρεσία (δηλαδή την υποχρέωση παράδοσης επιστολών σε ολόκληρη τη χώρα) στον οποίο θα συμμετέχου­ν και οι υπόλοιποι πάροχοι ταχυδρομικ­ών υπηρεσιών. Στην τροπολογία επισημαίνε­ται πως τον τελικό λόγο για την καταβολή των 15 εκατ. ευρώ έχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ).

 ??  ?? Τα ΕΛΤΑ, που αντιμετωπί­ζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητα­ς, υπολόγιζαν να λάβουν 50 εκατ. ευρώ ετησίως για την καθολική υπηρεσία, δηλαδή 150 εκατ. ευρώ για την τριετία.
Τα ΕΛΤΑ, που αντιμετωπί­ζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητα­ς, υπολόγιζαν να λάβουν 50 εκατ. ευρώ ετησίως για την καθολική υπηρεσία, δηλαδή 150 εκατ. ευρώ για την τριετία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece