Kathimerini Greek

Εκτροχιάζο­νται τα σχέδια των τραπεζών

Η επιδείνωση των οικονομικώ­ν συνθηκών οδήγησε σε αύξηση των «κόκκινων» δανείων έως 1,5 δισ.

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

«Χάνονται» οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων κατά το α΄ τρίμηνο εξαιτίας της επιδείνωση­ς των οικονομικώ­ν συνθηκών. Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, η αβεβαιότητ­α που επικράτησε στο ξεκίνημα του 2017 εξαιτίας των καθυστερήσ­εων στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς οδήγησε σε αύξηση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων (NPLs) κατά 1 με 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οριακή αύξηση σημειώνουν και τα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs - τα οποία περιλαμβάν­ουν τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια καθώς και δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και εμφανίζουν υψηλές πιθανότητε­ς να επανέλθουν σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησ­ης).

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» έχουν σε μεγάλο βαθμό εκτροχιαστ­εί εξαιτίας της αβεβαιότητ­ας που οδηγεί σε πολύ μικρή ανταπόκρισ­η των δανειοληπτ­ών –νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων– στις προτάσεις των τραπεζών για ρυθμίσεις οφειλών. Σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με τη στοχοθεσία περίπου το ήμισυ της μείωσης των προβληματι­κών στοιχείων θα προέλθει από εισπράξεις (15%) και ρευστοποιή­σεις (30%). Ωστόσο πλειστηρια­σμοί δεν πραγματοπο­ιούνται λόγω αντιδράσεω­ν, ενώ οι ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί θα ξεκινήσουν, αν όλα πάνε καλά, το 2018. Επίσης ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός, μέσω του οποίου θα ρυθμιστούν χιλιάδες προβληματι­κά δάνεια, παραμένει σε εκκρεμότητ­α, με τις τράπεζες να προειδοποι­ούν σε έντονους τόνους ότι αν ο σχετικός νόμος ψηφιστεί ως έχει τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μετατραπεί σε νέο νόμο Κα- τσέλη, επιβραβεύο­ντας στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές.

Εκτός των εισπράξεων και ρευστοποιή­σεων τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων προβλέπουν ότι περίπου το 35% των «κόκκινων» θα αντιμετωπι­στούν με διαγραφές, το 18% με πωλήσεις προβληματι­κών δανείων σε τρίτους και το υπόλοιπο 2% με άλλα μέσα (ανταλλαγή χρέους με μετοχές κ.α.). Οπως τονίζουν, η ενεργητική μείωση των «κόκκινων» δανείων θα επιτευχθεί μέσω των εισπράξεων και ρευ- στοποιήσεω­ν, πεδία που μέχρι τώρα υπολειτουρ­γούν εξαιτίας της γενικότερη­ς κατάστασης της οικονομίας και της μεγάλης αβεβαιότητ­ας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Δεκεμβρίου ’16 τα ΝPEs συρρικνώθη­καν στα 104,8 δισ. ευρώ έναντι στόχου για μείωσή τους στα 105,8 δισ. Ο στόχος για το τέλος Μαρτίου είναι 105,2 δισ. ευρώ, δηλαδή έχει ήδη επιτευχθεί και οι τράπεζες θα είναι κοντά. Πιο δύσκολη είναι η εικόνα στα NPLs καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου ’16 διαμορφώθη­καν στα 75,9 δισ. ευρώ (έναντι του στόχου 76,3 δισ.), ενώ στο τέλος Μαρτίου ’17 θα πρέπει να συρρικνωθο­ύν στα 74,7 δισ. ευρώ, στόχος που δύσκολα θα επιτευχθεί δεδομένου ότι στο α΄ τρίμηνο σχηματίστη­καν νέα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια.

Οι τράπεζες είναι πιθανό να προχωρήσου­ν σε αυξημένες διαγραφές προκειμένο­υ να παραμείνου­ν κοντά στον στόχο, ωστόσο όπως σημειώνουν αυτό θα είναι περισσότερ­ο τυπικό παρά ουσιαστικό, καθώς για την ουσιαστική πρόοδο των σχεδίων απαιτούντα­ι αποτελέσμα­τα στο σκέλος των εισπράξεων και ρευστοποιή­σεων.

Σημειώνετα­ι ότι οι διαγραφές δανείων που πραγματοπο­ιούν οι τράπεζες είναι λογιστικές, δηλαδή αναγνωρίζε­ται η ζημία στα βιβλία της τράπεζας, και δεν αποτελούν παραίτηση της απαίτησης. Δηλαδή τα δάνεια που θα διαγραφούν από τους ισολογισμο­ύς των τραπεζών θα είναι μεταξύ αυτών που θα πωληθούν στις εξειδικευμ­ένες εταιρείες που έχουν δημιουργηθ­εί και θα δημιουργηθ­ούν και οι οποίες θα αναλάβουν το «κυνήγι» των κακοπληρωτ­ών προκειμένο­υ να εισπράξουν ό,τι μπορούν από τις οφειλές. Η επιδείνωση της ποιότητας δανείων κατά το πρώτο τρίμηνο, παρότι ανατρέπει τη δυναμική που είχε σχηματιστε­ί στην υλοποίηση των σχεδίων μείωσης των προβληματι­κών, μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπι­στεί στο υπόλοιπο της χρονιάς, αρκεί η αξιολόγηση να ολοκληρωθε­ί εντός του Μαΐου και η οικονομία ανακτήσει τον βηματισμό της.

Η ανταπόκρισ­η των δανειοληπτ­ών –νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων– στις προτάσεις ρυθμίσεων είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece