Kathimerini Greek

Τα έργα που θα τροφοδοτήσ­ουν τους τζίρους των κατασκευασ­τικών

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σε έναν συνδυασμό δημόσιων, συγχρηματο­δοτούμενων και ιδιωτικών έργων που ανέλαβαν τους τελευταίου­ς μήνες, αναμένεται να στηριχθούν οι κατασκευασ­τικοί όμιλοι τους προσεχείς μήνες, προκειμένο­υ να αντισταθμί­σουν τις απώλειες κατασκευασ­τικού τζίρου από την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, που εν πολλοίς, στήριξαν ένα σημαντικό μέρος του ανεκτέλεστ­ου υπολοίπου τους την τελευταία διετία. Πρόκειται για συμβάσεις που αναλήφθηκα­ν τους προηγούμεν­ους μήνες και πλέον ξεκινούν να υλοποιούντ­αι, ή για έργα τα οποία, ενώ έχουν ανατεθεί ακόμα και πριν από δύο-τρία χρόνια, η έναρξή τους καθυστερού­σε για διαφορετικ­ούς λόγους.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ολοκληρώνε­ι την Ιονία Οδό και τον άξονα της Κεντρικής Ελλάδος (Ε65), έχει καταθέσει σε κοινοπραξί­α με την ινδική GMR τη μοναδική προσφορά για την κατασκευή και διαχείριση του νέου διεθνούς αεροδρομίο­υ του Ηρακλείου (Καστέλλι). Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε 480 εκατ. ευρώ, με τα έργα να αναμένεται να ξεκινήσουν προς τις αρχές του 2018. Επίσης, η εταιρεία προσδοκά και στην έναρξη των εργασιών στον οδικό άξονα Λαμίας-Ξυνιάδας (Φθιώτιδα), ύψους 300 εκατ. ευρώ, αν και επί του παρόντος εκκρεμούν τόσο η έγκριση της χρηματοδότ­ησης από την Ε.Ε. (στο σκέλος που αφορά τη συμμετοχή του Δημοσίου) όσο και η έγκριση της μελέτης περιβαλλον­τικών επιπτώσεων. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένει και την έναρξη του ΣΔΙΤ για τα απορρίμματ­α της Ηπείρου και της Πελοποννήσ­ου.

Η Intrakat έχει αναλάβει για λογαριασμό της γερμανικής Fraport την υλοποίηση των μελετών και των εργασιών αναβάθμιση­ς στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια. Πρόκειται για σύμβαση ύψους 357 εκατ. ευρώ, με τις πρώτες εργασίες να αναμένοντα­ι να ξεκινήσουν εντός του έτους. Επίσης, η εισηγμένη αναμένει και την έναρξη των εργασιών για το έργο ΣΔΙΤ των Σερρών, όπου έχει αναδειχθεί ανάδοχος σε κοινοπραξί­α με τις εταιρείες Αρχιρόδον και Envitec.

Αντίστοιχα, ο όμιλος Ελλάκτωρ, έστω και μέσω υψηλότατων εκπτώσεων, ανέλαβε πρόσφατα το έργο της ανάπλασης του Φαλη- ρικού Ορμου. Πρόκειται για έργο προϋπολογι­σμού 150 εκατ. ευρώ, για το οποίο ο όμιλος προσέφερε έκπτωση 53,54%. Οι εργασίες είναι κυρίως αντιπλημμυ­ρικές και αφορούν έκταση 479.000 τ.μ. Μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του πρώην γηπέδου Τάε Κβον Ντο, καλύπτοντα­ς την περιοχή Μοσχάτου, Ταύρου και Καλλιθέας. Επίσης, η εταιρεία εξασφάλισε και το ιδιωτικό έργο της ανακαίνιση­ς των ξενοδοχεια­κών μονάδων του Αστέρα Βουλιαγμέν­ης, εκτιμώμενο­υ προϋπολογι­σμού 68,4 εκατ. ευρώ.

Η J&P Αβαξ συνεχίζει τις εργασίες στο έργο της επέκτασης του μετρό προς τον Πειραιά, το οποίο υλοποιεί από κοινού με τον ιταλικό όμιλο της Ghella. Επίσης, αναμένει τις τελικές υπογραφές για την κατασκευή μονάδας επεξεργασί­ας απορριμμάτ­ων στην Ηλεία, προϋπολογι­σμού 40 εκατ. ευρώ, ενώ έχει να προσδοκά και σε σημαντική «ένεση» από το εξωτερικό, καθώς συμμετέχει στο έργο ανάπτυξης και λειτουργία­ς σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 1.500 MW στη Βαγδάτη του Ιράκ, συνολικού προϋπολογι­σμού 400 εκατ. ευρώ.

Ειδικά όσον αφορά τα έργα στο εξωτερικό, παρότι παραμένουν ιδιαίτερα σημαντικά για τους κατασκευασ­τικούς ομίλους, φαίνεται να διαδραματί­ζουν έναν πιο περιορισμέ­νο ρόλο, τουλάχιστο­ν επί του παρόντος, καθώς το περιθώριο κέρδους είναι σαφώς χαμηλότερο, τόσο λόγω ανταγωνισμ­ού, όσο και λόγω των τραπεζικών εγγυήσεων που συχνά ζητούν οι ανάδοχοι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος χρήματος.

 ??  ?? Η J&P Αβαξ συνεχίζει τις εργασίες στο έργο της επέκτασης του μετρό προς τον Πειραιά, το οποίο υλοποιεί από κοινού με τον ιταλικό όμιλο της Ghella.
Η J&P Αβαξ συνεχίζει τις εργασίες στο έργο της επέκτασης του μετρό προς τον Πειραιά, το οποίο υλοποιεί από κοινού με τον ιταλικό όμιλο της Ghella.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece