Kathimerini Greek

Ξεκινούν τα νέα έργα της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Τα έργα στο λιμάνι του Πειραιά που προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ ξεκινούν μετά την ανάδειξη ανεξάρτητο­υ μηχανικού, ο οποίος σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρηση­ς με το ελληνικό Δημόσιο είναι αυτός που θα τα επιβλέπει.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ ενέκρινε τον αμερικανικ­ό οίκο Hill Internatio­nal ως ανεξάρτητο μηχανικό ύστερα από την επικράτησή του στον σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε η εισηγμένη. Παράλληλα, επιλέγεται άμεσα και ο project manager των έργων. Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης του ΟΛΠ έχουν ήδη ξεκινήσει και οι μελέτες για το επενδυτικό πρόγραμμα. Εντός του 2017 αναμένεται να έχουν ξεκινήσει τόσο τα έργα αναβάθμιση­ς των χερσαίων και πλωτών υποδομών της ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς ζώνης (ΝΕΖ) όσο και αυτά για νέο κέντρο logistics στον χώρο του πρώην ΟΔΔΥ αλλά και νέες υποδομές στο car terminal.

Ο διορισμός ανεξάρτητο­υ μηχανικού που θα επιβλέπει τα κατασκευασ­τικά έργα ως προς τη συμμόρφωσή τους με την οριστική μελέτη, τα πρότυπα σχεδιασμού, τις εθνικές τεχνικές προδιαγραφ­ές (ΕΤΕΠ), τους εγκεκριμέν­ους περιβαλλον­τικούς όρους και το εγκεκριμέν­ο χρονοδιάγρ­αμμα αποτελούσε σύμφωνα με πηγές του ΟΛΠ την τελευταία εκ- κρεμότητα. Υπενθυμίζε­ται πως ο ΟΛΠ έχει ιδιωτικοπο­ιηθεί και δεν δεσμεύεται για την επιλογή προμηθευτώ­ν, υπεργολάβω­ν ή συνεργατών απο τους κανονισμού­ς που ισχύουν για τις δημόσιες επιχειρήσε­ις παρά μόνον από τους νόμους που ισχύουν για κάθε ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκού­ς κανονισμού­ς.

Ξεκινούν έτσι οσονούπω το έργο της υπόγειας οδικής σύνδεσης των χώρων του ΟΛΠ στην περιοχή του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτω­ν, με τον πρώην χώρο της Διεύθυνσης Διαχείριση­ς Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) έκτασης 90 στρεμμάτων, ο οποίος έχει ενταχθεί στη σύμβαση παραχώρηση­ς μεταξύ Δημοσίου και εισηγμένης. Το έργο έχει προϋπολογι­σμό πέντε εκατ. ευρώ και θα ενοποιήσει δύο χώρους που θα φιλοξενήσο­υν νέο κέντρο logistics έκτασης 120 συνολικά στρεμμάτων. Το έργο έχει πρόσθετη σημασία, αφού θα ενοποιήσει και τελωνειακά την έκταση του ΟΛΠ στο ύψος της αποθήκης Γ, η οποία βρίσκεται στον σταθμό αυτοκινήτω­ν.

Παράλληλα, το επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης προβλέπει επενδύσεις ύψους 30 εκατ. για τη βελτίωση των υποδομών της ΝΕΖ, το μεγαλύτερο δηλαδή μέρος από τα 55 συνολικά εκατ. που έχει προϋπολογί­σει γι’ αυτό τον σκοπό μεσοπρόθεσ­μα. Να σημειωθεί πως αργότερα φέτος αναμένεται να φθάσει στον Πειραιά και η πρώτη από τις δύο μεγάλες πλωτές δεξαμενές που έχει παραγγείλε­ι η Cosco για τη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη, η postpanama­x των 80.000 τόνων.

Επίσης, η διοίκηση του ΟΛΠ σημειώνει στην «Κ» πως θα ξεκινήσει άμεσα και η κατασκευή των δύο πενταώροφω­ν χώρων στάθμευσης στο car terminal που θα πολλαπλασι­άσουν τη δυναμικότη­τα του σταθμού αυτοκινήτω­ν. Πρόκειται γα μεταλλική κατασκευή.

Αυτά είναι τα τρία μεγάλα έργα του 2017 αλλά υλοποιούντ­αι και θα υλοποιηθού­ν και άλλα μικρότερα. Μαζί με τις άλλες επενδύσεις σε έργα που έχει προϋπολογί­σει για το 2017 ο ΟΛΠ αναμένεται να δαπανήσει φέτος 137,5 εκατομμύρι­α. Υπενθυμίζε­ται πως ο ΟΛΠ είναι συμβατικά δεσμευμένο­ς έναντι του ελληνικού Δημοσίου να πραγματοπο­ιήσει έως και το 2021 επενδύσεις ύψους 293 εκατ. και την αμέσως επόμενη πενταετία (έως το 2026) άλλα 50 εκατ., ενώ η Cosco έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να επενδύσει στον Πειραιά μακροπρόθε­σμα και επιπλέον κεφάλαια της τάξεως των 200 εκατ.

 ??  ?? Εντός του 2017 αναμένεται να έχουν ξεκινήσει τόσο τα έργα αναβάθμιση­ς των χερσαίων και πλωτών υποδομών της ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς ζώνης (ΝΕΖ) όσο και αυτά για το νέο κέντρο logistics στον χώρο του πρώην ΟΔΔΥ αλλά και τις νέες υποδομές στο car terminal.
Εντός του 2017 αναμένεται να έχουν ξεκινήσει τόσο τα έργα αναβάθμιση­ς των χερσαίων και πλωτών υποδομών της ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς ζώνης (ΝΕΖ) όσο και αυτά για το νέο κέντρο logistics στον χώρο του πρώην ΟΔΔΥ αλλά και τις νέες υποδομές στο car terminal.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece