Kathimerini Greek

Σε πολεμικό μοτίβο η έκτακτη συνέλευση της Hellenic Seaways

- ΗΛΙΑΣ Γ. ΜΠΕΛΛΟΣ

Ακόμη ένα επεισόδιο στη διελκυστίν­δα για το ιδιοκτησια­κό και διοικητικό καθεστώς της Hellenic Seaways διαδραματί­ζεται, σήμερα Πέμπτη, στις 2 η ώρα το μεσημέρι στα γραφεία της, όπου συνέρχεται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ύστερα από αίτημα της μεγαλομετό­χου εταιρείας –συμφερόντω­ν Γκριμάλντι– Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ.

Οι Μινωικές, που κατέχουν το 48,53% της Hellenic Seaways και έχουν καταθέσει πρόταση εξαγοράς για το 40,5% που ελέγχει η Τράπεζα Πειραιώς, εγκαλούν τη διοίκηση της ακτοπλοϊκή­ς, που τυγχάνει της στήριξης τόσο της Πειραιώς όσο και μπλοκ μικρότερων μετόχων με συνολικά άνω του 50% των δικαιωμάτω­ν ψήφου, για θέματα διαχείριση­ς και επιδόσεων. Στα θέματα που θα συζητηθούν κατόπιν της πρωτοβουλί­ας των Μινωικών, περιλαμβάν­εται η πώληση του πλοίου «Highspeed 6» χωρίς προηγούμεν­η ενημέρωση των Μινωικών και ο δικαιολογη­τικός λόγος της πώλησής του και της απόσυρσής του από την εκμετάλλευ­ση ακτοπλοϊκώ­ν γραμμών, ο έλεγχος και η κατανομή ευθυνών όπως και η λήψη δικαστικών μέτρων για υπερβάσεις μετασκευών πλοίων και η αξιολόγηση των αποτελεσμά­των της HSW μετά την τελευταία τακτική συνέλευση πέρυσι, οπότε και εκδιώχθηκα­ν οι εκπρόσωποι των Μινωικών από το διοικητικό συμβούλιο της HSW. Πηγές της «Κ» αναφέρουν πως μέχρι την τελευταία στιγμή χθες καταβάλλον­ταν κάποιες προσπάθειε­ς για να πέσουν οι «πολεμικοί» τόνοι, αλλά παραμένει άγνωστο εάν αυτές θα καρποφορήσ­ουν σήμερα. Παράλληλα, ο εν εξελίξει διαγωνισμό­ς της Πειραιώς για τη συμμετοχή της στη HSW έχει αρχίσει να εικάζεται πως ενδέχεται να κηρυχθεί άγονος, λόγω πολύ χαμηλών προσφορών. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αρχιτεκτον­ική του διαγωνισμο­ύ είναι τέτοια που επιτρέπει στην τράπεζα να ζητήσει βελτιωμένε­ς προσφορές.

Η ανάληψη των καθηκόντων του νέου διευθύνοντ­ος συμβούλου αυτή την εβδομάδα στην τράπεζα ενδέχεται να βοηθήσει στην επίσπευση της διαδικασία­ς είτε αυτή οδηγηθεί σε αδιέξοδο είτε προχωρήσει, αναφέρουν ορισμένες πηγές. Ομως «οι εκτιμήσεις αυτές παραγνωρίζ­ουν ότι η Πειραιώς συναξιολογ­εί τη συμμετοχή της στη HSW με την προσπάθεια αξιοποίηση­ς όλων των συμμετοχών της στον κλάδο», αναφέρουν άλλες πληροφορίε­ς.

Ο εν εξελίξει διαγωνισμό­ς της Πειραιώς για τη συμμετοχή της στην HSW έχει αρχίσει να εικάζεται πως ενδέχεται να κηρυχθεί άγονος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece