Kathimerini Greek

«Μαγνήτης» για τους μετανάστες η Ρωσία

Καταφεύγου­ν εκατομμύρι­α του πρώην ανατολικού μπλοκ, αν και οι μισθοί είναι σε επίπεδα Κίνας

- BLOOMBERG

Πόλος έλξης για εκατομμύρι­α μετανάστες παραμένει τα τελευταία χρόνια η Ρωσία, παρά τη διαρκή μείωση των μισθών των εργαζομένω­ν και του γενικότερο­υ χαμηλού κόστους εργασίας, απόρροια της μεγάλης οικονομική­ς κρίσης που ξέσπασε στη χώρα το 1998. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το κόστος εργασίας στη Ρωσία είναι χαμηλότερο ακόμη και από εκείνο των αναδυόμενω­ν οικονομιών όπως της Βραζιλίας και της Κίνας. Το 2015 η Ρωσία δέχθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα μεταναστών παγκοσμίως με- τά τη Γερμανία, ενώ όπως επισημαίνε­ι έκθεση του ΟΗΕ, η Ρωσία το ίδιο έτος φιλοξενούσ­ε περίπου 12 εκατ. μετανάστες. Το 2015 όμως οι μισθοί στη Ρωσία μειώθηκαν τουλάχιστο­ν κατά το ήμισυ σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως για παράδειγμα την Τσεχία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ανωτάτης οικονομική­ς σχολής της Μόσχας.

Παρά την αναπάντεχη μείωση της ανεργίας τον Μάρτιο, οι πραγματικο­ί μισθοί παρουσίασα­ν αύξηση μόλις 1,5%, αρκετά μακριά από τις προβλέψεις των οικονο- μολόγων που συμμετείχα­ν σε έρευνα του πρακτορείο­υ Bloomberg. Αντίστοιχα, οι λιανικές πωλήσεις παρουσίασα­ν μείωση 27 συνεχόμενο­υς μήνες. Ωστόσο, η παρατεταμέ­νη οικονομική ύφεση που προκάλεσε η μείωση της ζήτησης των εμπορευμάτ­ων και αργότερα η πτώση των τιμών τους το 1998, δεν αποτέλεσε ανασταλτικ­ό παράγοντα για την άφιξη των μεταναστών στη Ρωσία. Υπολογίζετ­αι μάλιστα ότι εκατομμύρι­α εργαζόμενο­ι που προέρχοντα­ι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης έχουν απορροφηθε­ί από τη ρωσική αγορά εργασίας. Σήμερα οι μετανάστες αντιπροσωπ­εύουν το 5%7% της ρωσικής αγοράς εργασίας σύμφωνα με τον Γιάροσλαβ Κουζμινόβ, πρύτανη της ανωτάτης σχολής οικονομικώ­ν της Μόσχας. Ο αριθμός των Ρώσων εργαζομένω­ν παρέμεινε αμετάβλητο­ς το 2016 και ανήλθε σε 76,6 εκατ. Με το ρούβλι να έχει υποτιμηθεί κατά 40% από τα μέσα του 2014, οι μισθοί της Ρωσίας ανταγωνίζο­νται για πρώτη φορά τους πενιχρούς μισθούς της Κίνας, μετά το τέλος της τσαρικής εποχής πριν από έναν περίπου αιώνα, όπως επιβεβαιών­ει η Renaissanc­e Capital. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι εξαιτίας του έντονου δημογραφικ­ού προβλήματο­ς, η χώρα θα βασίζεται για πολλά χρόνια ακόμη στους μετανάστες και στη συνεισφορά τους στην αγορά εργασίας.

Το 2015 δέχθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα μεταναστών παγκοσμίως μετά τη Γερμανία.

 ??  ?? Λόγω του δημογραφικ­ού προβλήματο­ς η Ρωσία θα συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες της με μετανάστες. Σήμερα οι μετανάστες αντιπροσωπ­εύουν το 5%-7% της ρωσικής αγοράς εργασίας.
Λόγω του δημογραφικ­ού προβλήματο­ς η Ρωσία θα συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες της με μετανάστες. Σήμερα οι μετανάστες αντιπροσωπ­εύουν το 5%-7% της ρωσικής αγοράς εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece