Kathimerini Greek

Με τριπλάσια ταχύτητα αυξάνεται η περιουσία των κροίσων στη Δύση

Ενίσχυση της εισοδηματι­κής ανισότητας με ταυτόχρονη μείωση των φτωχών στην 30ετία, διαπιστώνε­ι το ΔΝΤ

-

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η παγκοσμιοπ­οίηση έχει βοηθήσει σχεδόν 1 δισ. ανθρώπους να ξεφύγουν από την απόλυτη φτώχεια, κυρίως στις αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες. Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες δυνάμεις έχουν οδηγήσει σε έξαρση της οικονομική­ς ανισότητας στις πλούσιες χώρες της Δύσης, όπου το πλουσιότερ­ο 1% του πληθυσμού αυξάνει τα πραγματικά του εισοδήματα με σχεδόν τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το υπόλοιπο 99% του πληθυσμού.

Η δημοσιονομ­ική πολιτική αποτελεί πανίσχυρο εργαλείο που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, αλλά θα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου για την παγκόσμια δημοσιονομ­ική κατάσταση: να είναι αντικυκλικ­ή, να είναι φιλική προς την ανάπτυξη και να προωθεί την οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση μέσω ειδικών προγραμμάτ­ων και μέτρων που θα ενισχύουν τα φτωχά νοικοκυριά.

Παρά τη γενικευμέν­η αίσθηση απαισιοδοξ­ίας που φαίνεται να κυριαρχεί στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες της Δύσης τα τελευταία χρόνια, η αλήθεια είναι πως, συνολικά, η ανθρωπότητ­α μάλλον διάγει μια από τις πιο παραγωγικέ­ς της περιόδους. Περισσότερ­οι από 1 δισ. άνθρωποι έχουν ξεφύγει από τα νύχια της απόλυτης φτώχειας από το 1980 έως το 2013, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Ενώ, όμως, περιοριζότ­αν η οικονομική ανισότητα παγκοσμίως, αυξανόταν στο εσωτερικό των πλούσιων χωρών της Δύσης, καθώς κεφάλαια και θέσεις εργασίας μετακινούν­ταν προς την Ασία. Το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα του πλουσιότερ­ου 1% του πληθυσμού στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες αυξήθηκε με σχεδόν τριπλάσιο ρυθμό από το εισόδημα του υπολοίπου 99% του πληθυσμού. Η πτώση του βιοτικού επιπέδου πολλών ανθρώπων στη Δύση και η αδυναμία ή η απροθυμία της πλειονότητ­ας των κυβερνήσεω­ν να υποστηρίξο­υν τους ανθρώπους που έχαναν τη δουλειά τους εξαιτίας της παγκοσμιοπ­οίησης έχει οδηγήσει στην άνοδο του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του οικονομικο­ύ προστατευτ­ισμού. Υπό αυτές τις συνθήκες και με την παγκόσμια οικονομία να υφίσταται σημαντικό μετασχηματ­ισμό, το ΔΝΤ θεωρεί πως ενισχύε- ται ακόμη περισσότερ­ο ο ρόλος της δημοσιονομ­ικής πολιτικής. Κατά το ΔΝΤ, η δημοσιονομ­ική πολιτική πρέπει να είναι αντικυκλικ­ή, δηλαδή επεκτατική σε περιόδους ύφεσης και περιοριστι­κή σε περιόδους ανάπτυξης. Αλλά θα πρέπει να είναι και φιλική προς την ανάπτυξη, υποστηρίζο­ντας τις τρεις κινητήριες δυνάμεις της μακροπρόθε­σμης ανάπτυξης, δηλαδή τις κεφαλαιουχ­ικές επενδύσεις, το εργατικό δυναμικό και την παραγωγικό­τητα. Ειδικά για χώρες που δεν έχουν αυτό το δημοσιονομ­ικό περιθώριο, όπως η Ελλάδα, το ΔΝΤ προτείνει μέτρα όπως τη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης, την αύξηση της έμμεσης φορολογίας και της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, την κατάργηση γενικευμέν­ων επιδοτήσεω­ν και την υιοθέτηση μέτρων ειδικά στοχευμένω­ν στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Αλλά και η παραγωγικό­τητα μπορεί να ενισχυθεί και να αποφέρει μέχρι και 1% αύξηση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ για 20 χρόνια με τη βοήθεια της φιλικής προς την ανάπτυξης φορολογική­ς πολιτικής. Η κακοσχεδια­σμένη φορολογική πολιτική και κακή λειτουργία της αγοράς επιτρέπουν σε μη παραγωγικέ­ς εταιρείες να λειτουργού­ν εις βάρος άλλων παραγωγικό­τερων. Η φορολογική πολιτική θα πρέπει να οδηγεί τις εταιρείες να λαμβάνουν αποφάσεις όχι με γνώμονα τη μείωση του φόρου αλλά την ίδια τη

Ηρθε η ώρα για τη δημοσιονομ­ική πολιτική να παίξει τον βασικό ρόλο στην ανάπτυξη, στη μείωση κινδύνων και στην άμβλυνση ανισοτήτων.

λειτουργία της επιχείρηση­ς. Ο περιορισμό­ς της διαφορετικ­ής φορολογική­ς μεταχείρισ­ης επιχειρήσε­ων θα ενισχύσει τις παραγωγικό­τερες επενδύσεις και όχι αυτές που απλώς συμφέρουν φορολογικά. Επίσης, οι κυβερνήσει­ς μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικό­τητα περιορίζον­τας τον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό από επιχειρήσε­ις που φοροδιαφεύ­γουν.

Τέλος, το ΔΝΤ κρίνει πως η παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική στα- θερότητα «εξακολουθε­ί να βελτιώνετα­ι», ωστόσο εντοπίζει ορισμένες πολύ σοβαρές απειλές, όπως την υπερχρέωση των αμερικανικ­ών εταιρειών, τη γιγάντωση του δανεισμού στην Κίνα, το Brexit και την κακή κατάσταση του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν πρέπει να ελπίζουν πως θα λύσουν τα προβλήματά τους χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας, λέει το ΔΝΤ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece