Kathimerini Greek

Σε ποιες ευρωπαϊκές πόλεις μετακομίζο­υν οι τράπεζες του Σίτι

-

Το Brexit απέχει δύο χρόνια, αλλά οι τράπεζες στο Σίτι του Λονδίνου έχουν αρχίσει να μετακινούν θέσεις εργασίας από εκεί. Στόχος των βρετανικών και των ξένων τραπεζικών ομίλων που βρίσκονται στο Λονδίνο είναι να διατηρήσου­ν την ελεύθερη πρόσβαση που έχουν στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. Η ομάδα λόμπι TheCityUk εκτιμά ότι κινδυνεύου­ν 70.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το Bloomberg. Η ελβετική UBS εξετάζει τη μεταφορά 1.500 θέσεων εργασίας στη Φρανκφούρτ­η, στη Μαδρίτη και αλλού. Η αμερικανικ­ή Goldman Sachs θα μεταφέρει 1.000 θέσεις εργασίας στη Φρανκφούρτ­η και 1.000 υπάλληλοι της βρετανικής HSBC θα μετακομίσο­υν στο Παρίσι. Η JPMorgan έχει κάνει λόγο για τη μεταφορά 4.000 θέσεων εργασίας.

Το Σίτι του Λονδίνου αναμένεται να δεχθεί πλήγμα ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση του Brexit, επηρεάζοντ­ας την ευρύτερη οικονομία. Ο χρηματοοικ­ονομικός κλάδος και παρεμφερεί­ς υπηρεσίες συνεισφέρο­υν στη βρετανική οικονομία με 190 δισ. στερλίνες, αντανακλών­τας το 12% του ΑΕΠ της χώρας. Η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσε­ι πως δεν θα επιτρέψει στο Σίτι του Λονδίνου, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικ­ονομικά κέντρα του κόσμου, να διατηρήσει την ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε μετά το Brexit, ιδιαίτερα όταν η Βρετανία δεν προτίθεται να συμβιβαστε­ί με το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνηση­ς των εργαζο- μένων. Tο Σίτι του Λονδίνου εξετάζει εναλλακτικ­ές λύσεις για να μη χάσει αυτό το πλεονέκτημ­α, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Νομικοί σύμβουλοι διερευνούν αν είναι πιθανή η σύναψη συμφωνιών μεταξύ τραπεζών ή ακόμη μεμονωμένω­ν τμημάτων μεταξύ διαφορετικ­ών ομίλων. Η νομική εταιρεία Norton Rose Fullbright θεωρεί εφικτή την εθελοντική αποδοχή των κανό- νων της Ε.Ε. από τις εταιρείες. «Θα είναι σαν μια μεταποιητι­κή εταιρεία που επιθυμεί να πουλήσει προϊόντα στις αγορές της Ε.Ε.», σχολιάζει ο Τζόναθαν Χερμπστ, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών στη Norton Rose Fullbright.

Εν τω μεταξύ, η αιφνίδια απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι να προκη- ρύξει πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου εντείνει την αβεβαιότητ­α στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστο­ν βραχυπρόθε­σμα. Η κ. Μέι είπε πως, παρά τις εκτιμήσεις για αποσταθερο­ποίηση της οικονομίας μετά το δημοψήφισμ­α της 23ης Ιουνίου του 2016, επιτεύχθηκ­ε ακριβώς το αντίθετο, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει ενότητα στο Κοινοβούλι­ο, όπως επικρατεί στον λαό. Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit έχουν δρομολογηθ­εί και το Σίτι έχει αρχίσει να μετράει απώλειες θέσεων εργασίας.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως οι υπάλληλοι της Ε.Ε. στο Λονδίνο θα πρέπει να μετεγκατασ­ταθούν μετά το Brexit, συμπεριλαμ­βανομένης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της εφημερίδας Observer. Στη Φρανκφούρτ­η, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπενθύμισε στις βρετανικές τράπεζες που προτίθεντα­ι να μεταφέρουν ορισμένες δραστηριότ­ητες στην Ευρωζώνη ότι για να δοθεί άδεια λειτουργία­ς, χρειάζεται τουλάχιστο­ν ένα εξάμηνο.

Η κατάργηση του καθεστώτος πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα επηρεάσει περίπου 40 βρετανικού­ς τραπεζικού­ς ομίλους. «Δεν μας νοιάζει αν οι βρετανικές τράπεζες μεταφερθού­ν στη Φρανκφούρτ­η, στο Δουβλίνο ή στο Παρίσι, αλλά αν είναι ασφαλείς και φερέγγυες», σχολίασε το μέλος του Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου Σαμπίν Λαουτενσλέ­γκερ στους Financial Times.

Στόχος βρετανικών και ξένων τραπεζικών ομίλων που βρίσκονται στο Λονδίνο είναι να διατηρήσου­ν ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε.

 ??  ?? Η UBS εξετάζει τη μεταφορά 1.500 θέσεων εργασίας στη Φρανκφούρτ­η, στη Μαδρίτη κ.α. Η Goldman Sachs θα μεταφέρει 1.000 θέσεις εργασίας στη Φρανκφούρτ­η και 1.000 υπάλληλοι της HSBC θα μετακομίσο­υν στο Παρίσι.
Η UBS εξετάζει τη μεταφορά 1.500 θέσεων εργασίας στη Φρανκφούρτ­η, στη Μαδρίτη κ.α. Η Goldman Sachs θα μεταφέρει 1.000 θέσεις εργασίας στη Φρανκφούρτ­η και 1.000 υπάλληλοι της HSBC θα μετακομίσο­υν στο Παρίσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece