Kathimerini Greek

Τον Μάιο αποφασίζει ο ΟΠΕΚ αν θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου

- BLOOMBERG

Τον Μάιο ο ΟΠΕΚ θα αποφασίσει αν θα παρατείνει και το δεύτερο εξάμηνο την ισχύ της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Μοχάμεντ Μπαρκίντο. Αλλωστε, τα αποθέματα πετρελαίου αρχίζουν να μειώνονται, και αυτό θεωρείται ισχυρή ένδειξη ότι οι περικοπές στην παραγωγή του, που έχουν συμφωνηθεί έως τον Ιούνιο, αποκαθιστο­ύν τις ισορροπίες στη διεθνή αγορά. Από τα μέσα του 2014, οπότε και η τιμή του «μαύρου χρυσού» είχε εμφανίσει δραστική κάμψη, σε παγκόσμιο επίπεδο συσσωρεύον­ταν ογκώδη πλεονάσματ­α. Αυτή η κατάσταση είχε αρνητική επίδραση στην τιμή του εμπορεύματ­ος. Εντούτοις, αρχικά η Σαουδική Αραβία και συνολικά ο ΟΠΕΚ διατήρησαν αμετάβλητη την παραγωγή τους και περιφρούρη­σαν το μερίδιό τους στην αγορά. Καθώς, όμως, η πτώση της τιμής προκαλούσε σοβαρές απώλειες στα δημόσια έσοδά τους, στα τέλη του 2016 οι χώρες του ΟΠΕΚ και αρκετές εκτός καρτέλ, όπως η Ρωσία, συναποφάσι­σαν να περιορίσου­ν την παραγωγή τους έως τον Ιούνιο του 2017 – ειδικά φέτος, από τον Μάρτιο και μετά η συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας ήταν αυστηρότερ­η. Οι τιμές στηρίχθηκα­ν, ενώ και τα πλεονάσματ­α με αργούς ρυθμούς ελαττώνοντ­αι. Κατά τη Morgan Stanley, τα αποθέματα αργού πλέον είναι λιγότερο ορατά στην Κίνα, στην Ιαπωνία και στις πλωτές εγκαταστάσ­εις αποθήκευσή­ς του. Από τις αρχές της χρονιάς τα αποθέματα διεθνώς μειώθηκαν κατά 72 εκατ. βαρέλια. Εξ ου και τα κράτη εντός και εκτός ΟΠΕΚ στην επικείμενη σύνοδό τους, στις 25 Μαΐου, θα εξετάσουν την ενδεχόμενη παράταση των περικοπών, πέραν του πρώτου εξαμήνου του 2017. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πολιτική που ακολουθούμ­ε συντονισμέ­να και σε συλλογικό επίπεδο μας έχει επαναφέρει στην οδό της ανάκαμψης και ότι θα εξακολουθή­σει να είναι αποδοτική», τόνισε ο Μοχάμεντ Μπαρκίντο. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, από τη στιγμή που συνήφθη συμφωνία, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent στην αγορά του Λονδίνου έχει ενισχυθεί 19%. Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, πάντως, προειδοποί­ησε ότι είναι ακόμα πρόωρο να αναφέρεται κανείς στην πιθανή συμμετοχή του Ιράν, της Νιγηρίας και τις Λιβύης σε μια παράταση των περικοπών. Ο ΟΠΕΚ πέρυσι είχε εξαιρέσει τις δύο τελευταίες από τη μείωση της παραγωγής, εξαιτίας των συρράξεων στα εδάφη τους, ενώ επέτρεψε στο Ιράν να αντλεί σε ημερήσια βάση 90.000 βαρέλια επιπλέον, έτσι ώστε να φθάσει το όριο των 3,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Το Ιράκ, τέλος, το οποίο αρχικά είχε ζητήσει εξαίρεση, έφθασε τον Μάρτιο να έχει συμμορφωθε­ί κατά 98% με τις περικοπές, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Πετρελαίου της χώρας Τζαμπάρ αλ Λουαΐμπι.

Τη βεβαιότητά του ότι σταδιακά αποκαθίστα­ται η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου εξέφρασε ο γ.γ. του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο.

 ??  ?? Στα τέλη του 2016, οι χώρες του ΟΠΕΚ και αρκετές εκτός καρτέλ, όπως η Ρωσία, συναποφάσι­σαν να περιορίσου­ν την παραγωγή τους έως τον Ιούνιο του 2017.
Στα τέλη του 2016, οι χώρες του ΟΠΕΚ και αρκετές εκτός καρτέλ, όπως η Ρωσία, συναποφάσι­σαν να περιορίσου­ν την παραγωγή τους έως τον Ιούνιο του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece