Kathimerini Greek

Ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο του 2,7% προβλέπει για φέτος η Κομισιόν.

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών τους για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Ελλάδα προανήγγει­λαν χθες οι Βρυξέλλες. Εν όψει της δημοσίευση­ς τον Μάιο των εαρινών προβλέψεων για τις οικονομίες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι «τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής τον Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητ­ας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς». Η ίδια μάλιστα έσπευσε να προσθέσει ότι «η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας υπογραμμίζ­ει την ανάγκη για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς το συντομότερ­ο δυνατό».

Υπενθυμίζε­ται ότι η Κομισιόν, βάσει των χειμερινών της προβλέψεων, ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ 2,7%. Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «κεραυνό εν αιθρία». Σειρά στοιχείων για την εξέλιξη κρίσιμων μεγεθών της ελληνικής οικονομίας από τις αρχές του τρέχοντος έτους προϊδεάζου­ν για χαμηλότερο­υς ρυθμούς ανάπτυξης από τους αρχικά προβλεπόμε­νους. Ο γενικός δείκτης όγκου στο λιανεμπόρι­ο υποχώρησε κατά 0,1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ σε τρέχουσες τιμές καταγράφετ­αι αύξηση του τζίρου, η οποία όμως είναι αποτέλεσμα των ανατιμήσεω­ν σε σειρά προϊόντων, όπως τα καύσιμα. Βάσει στοιχείων, άλλωστε, των εταιρειών ερευνών αγοράς, οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ υποχωρούν από τις αρχές του έτους (κατά 10% τον Ιανουάριο, αύξηση κατά 2,9% τον Φεβρουάριο και μείωση εκ νέου κατά 15% στις αρχές Μαρτίου).

Η οικοδομική δραστηριότ­ητα στο δωδεκάμηνο Φεβρουαρίο­υ 2016 - Ιανουαρίου 2017 υποχώρησε κατά 29,3% σε όγκο, οι εξαγωγές, μη συμπεριλαμ­βανομένων των πετρελαιοε­ιδών, μειώθηκαν επίσης κατά 1,1% τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκ­ε τον Ιανουάριο σε υψηλά επίπεδα, στο 23,5% (όσο και τον Δεκέμβριο του 2016). Εξάλλου, ο Δείκτης Υπευθύνων Προ- μηθειών (PMI) στη μεταποίηση υποχώρησε τον Μάρτιο στις 46,7 μονάδες ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης νέων παραγγελιώ­ν.

Χθες ήταν η σειρά της GfK να επιβεβαιώσ­ει το δυσμενές καταναλωτι­κό κλίμα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία, ο δείκτης εισοδηματι­κών προσδοκιών των Ελλήνων καταναλωτώ­ν υποχώρησε στο τέλος του πρώτου τριμήνου στις -52,3 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2012 (το αρνητικό πρόσημο υποδηλώνει περισσότερ­ες αρνητικές απαντήσεις από θετικές). Σε σχέση δε με τον Μάρτιο του 2016, παρατηρείτ­αι υποχώρηση του δείκτη κατά επτά μονάδες, ενώ σε σχέση με το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2016 παρατηρείτ­αι διαφορά 12 μονάδων.

Μείωση άνω των επτά μονάδων σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016 παρατηρείτ­αι και στον δείκτη πρόθεσης για την πραγματοπο­ίηση αγορών, πέραν αυτών που καλύπτουν τις καθημερινέ­ς ανάγκες. Ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθη­κε στις -44,6 μονάδες, κάτι που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του λιανεμπορί­ου.

Συνολικά ο δείκτης προσδοκιών οικονομική­ς ανάπτυξης διαμορφώθη­κε τον Μάρτιο του 2017 στις -51 μονάδες, περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο του 2016 (-50,6 μονάδες). Το χει-

Στο χαμηλότερο σημείο από το 2012 οι προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτώ­ν για την εξέλιξη του εισοδήματό­ς τους.

ρότερο, ίσως, είναι ότι οι προσδοκίες των καταναλωτώ­ν στο τέλος του προηγούμεν­ου έτους είχαν ανακάμψει (διαμορφώθη- καν στις -34 μονάδες) για να καταρρεύσο­υν εκ νέου με την έλευση του 2017.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece